Μετάλλαξη Ομικρον: Τα πρώτα ανησυχητικά δεδομένα – «Αυτό που φοβόμασταν»
ΥΓΕΙΑ

Μετάλλαξη Ομικρον: Τα πρώτα ανησυχητικά δεδομένα – «Αυτό που φοβόμασταν»

Πιο μεταδοτική και πιο αποτελεσματική στο να «διαφεύγει» των αντισωμάτων η μετάλλαξη Ομικρον. Στη δημοσιότητα τα πρώτα εργαστηριακά δεδομένα για το νέο στέλεχος.

Τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν τελικά τις προβλέψεις τους για τη μετάλλαξη Ομικρον. Τα πρώτα εργαστηριακά δεδομένα για το νέο στέλεχος από τη Νότια Αφρική δημοσιεύτηκαν και, σύμφωνα με τον διδάκτορα Μοριακής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, Ιωάννη Πρασσά, πρόκειται για μία πολύ μεταδοτική μετάλλαξη.

«Τα δεδομένα αποδεικνύουν αυτό που φοβόμασταν, ότι δηλαδή το νέο στέλεχος είναι πολύ πιο ικανό στο να διαφεύγει της προσοχής των αντισωμάτων που ήδη έχουμε χτίσει, είτε από εμβολιασμό, είτε από φυσική νόσηση. Τα αντισώματα είναι 40 φορές λιγότερο αποτελεσματικά» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κ. Πρασσάς.

Εξηγώντας περαιτέρω το πώς δρα η συγκεκριμένη μετάλλαξη, ανέφερε αρχικά πως η ανοσία δεν είναι όπως είναι η εθνική άμυνα. Και πρόσθεσε:

«Έχουμε την αεροπορία που είναι τα αντισώματα, το πεζικό που αντιστοιχεί στην αναμνηστική β΄ άμυνα και το ναυτικό που είναι τα Τ λεμφοκύτταρα. Σύμφωνα με τον κ. Πρασσά, αυτή τη στιγμή κανένα στέλεχος, μεταξύ των οποίων και το Όμικρον, δεν μπορεί να σβήσει με τη μία και τις τρεις γραμμές άμυνας.

«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πολύ πιο αποτελεσματικό στο να σπάει την αεροπορική γραμμή άμυνας που είναι υπεύθυνη στο να μη μολυνθούμε καν από τον ιό. Άρα, αυτό το στέλεχος είναι πολύ πιο μεταδοτικό. Αυτό που είναι πολύ πιο ενθαρρυντικό είναι ότι οι άλλες δύο γραμμές άμυνας δείχνουν να κρατάνε πολύ γερά που σημαίνει ότι η προστασία έναντι σε βαριά νόσηση δείχνει να κρατάει πολύ ψηλά ακόμα και απέναντι στην Όμικρον».

Ποιοι έχουν περισσότερα αντισώματα

Σύμφωνα με τον κ. Πρασσά, τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι οι ασθενείς που έχουν νοσήσει μια φορά και έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου, διαθέτουν πολύ σημαντική ενίσχυση των αντισωμάτων, και μάλιστα σε σημείο που η μετάλλαξη Όμικρον δεν μπορεί να «σπάσει» την προστασία. Εκτίμησε δε ότι είναι πολύ πιθανό αυτή η τριπλή έκθεση (νόσηση και διπλή δόση εμβολίου) που δείχνει να ενισχύει την άμυνα του οργανισμού να ισχύει και κάνοντας την τρίτη δόση του εμβολίου.

«Καμπανάκι» για τους ανεμβολίαστους

«Το κουδουνάκι χτυπάει πάλι πολύ έντονα για όσους είναι ανεμβολίαστοι παρά το γεγονός ότι η Όμικρον δεν δείχνει βαριές νοσήσεις. Θα πρέπει να το δούμε πολύ προσεκτικά γιατί είναι πιθανό οι συγκεκριμένοι πληθυσμοί να είναι μαζικά εκτεθειμένοι στον ιό προηγουμένως και αυτό απλά να αποδεικνύει αυτό που ξέραμε, ότι η πρώτη έκθεση στον ιό είναι και η πιο επικίνδυνη. Γι’ αυτό θα πρέπει να τρέξουν γρήγορα να εμβολιαστούν γιατί ο χρόνος για αυτούς καίει. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να κάνουμε την τρίτη δόση, να ενισχύσουμε την άμυνά μας και να περιμένουμε εκ του ασφαλούς όσο πιο έτοιμοι γίνεται σε περίπτωση που έρθει η Όμικρον» είπε επίσης.

Ο κ. Πρασσάς έκανε λόγο για ενδεχομένως «συγκυριακό θέμα», «αν ισχύσει ότι η παραλλαγή προκαλεί λιγότερο βαριές νοσήσεις».

Πιο κοντά η εξασθένηση της COVID;

«Ο συγκεκριμένος ιός μεταδίδεται κατά βάση προσυμπτωματικά. Δεν τον ενδιαφέρει τι θα γίνει ο ασθενής αφού θα έχει προλάβει να τον μεταδώσει. Υπό αυτή την έννοια δεν υπάρχει μεγάλη πίεση εξέλιξης ώστε αυτός ο ιός να γίνει πιο ήπιος. Αν τύχει να γίνει θα είναι απλά μια ευτυχής συγκυρία» επισήμανε ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr