Νέο εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας καλύπτει και τα πέντε στελέχη του ιού
ΥΓΕΙΑ

Νέο εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας καλύπτει και τα πέντε στελέχη του ιού

Το νέο εμβόλιο που προορίζεται για ηλικίες 10-25 ετών είναι το πρώτο που καλύπτει και τα πέντε στελέχη ταυτόχρονα

Νέο εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας από την Pfizer καλύπτει και τους πέντε βακτηριακούς τύπους και περιμένει τη σχετική έγκριση για να κυκλοφορήσει στην αγορά.

Η μηνιγγίτιδα, δηλαδή η λοίμωξη των μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, προκαλείται από ιούς, βακτήρια ή άλλα μικρόβια. Η μηνιγγίτιδα που προκαλείται από τα διάφορα στελέχη του μηνιγγιτιδόκοκκου (βακτήριο του είδους Neisseria meningitidis) μπορεί να προκαλέσει θάνατο εντός 24 ωρών ή να οδηγήσει σε βαριές αναπηρίες.

Το 96% των κρουσμάτων οφείλεται σε πέντε στελέχη μηνιγγιτιδόκοκκου, γνωστά ως ομάδες A, B, C, W και Υ.

Σήμερα, ο εμβολιασμός γίνεται με δύο διαφορετικά σκευάσματα, ένα που καλύπτει την ομάδα Β και ένα δεύτερο για τα στελέχη A, C, W και Υ.

Το νέο εμβόλιο της Pfizer, το οποίο προορίζεται για τις ηλικίες 10-25 ετών είναι το πρώτο που καλύπτει και τα πέντε στελέχη ταυτόχρονα, αναφέρει η αμερικανική εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η τελική κλινική μελέτη Φάσης ΙΙΙ έδειξε ότι το πενταδύναμο εμβόλιο είναι εξίσου αποτελεσματικό με τον συνδυασμό δύο διαφορετικών εμβολίων που χρησιμοποιούνται σήμερα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα δεδομένα δείχνουν να ικανοποιούν τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να δοθεί αδειοδότηση στο φάρμακο, ενώ η εταιρεία πρόκειται να υποβάλλει το σχετικό αίτημα κυκλοφορίας στις ΗΠΑ εντός του 2022 και αργότερα και στις ρυθμιστικές αρχές άλλων χωρών.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr