Οι 12 τροφές που πρέπει να τρώτε κάθε εβδομάδα για να ζήσετε περισσότερο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι 12 τροφές που πρέπει να τρώτε κάθε εβδομάδα για να ζήσετε περισσότερο

Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ και του WCRF έχουν εντοπίσει τρόφιμα που, όταν καταναλώνονται τακτικά και σε ποικιλία, προάγουν τη μακροζωία και τη συνολική υγεία.

Σύμφωνα με τους Times, μια ομάδα του Χάρβαρντ εντόπισε μια συσχέτιση μεταξύ της διατροφής που βασίζεται σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιεινά λίπη, ψάρια και ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, και του μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής, καθώς και της βελτίωσης της σωματικής, ψυχικής και γνωστικής υγείας.

Παράλληλα, μια ανάλυση που πραγματοποιήθηκε σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες, χρησιμοποιώντας στοιχεία από περισσότερους από 450.000 ενήλικες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι ακολουθούσαν ποικίλα διατροφικά πρότυπα είχαν 23% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος.

Μπανάνες
Πλούσιες σε κάλιο, βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Παρέχουν επίσης φυτικές ίνες και μαγνήσιο, το οποίο βοηθά την πέψη και τη λειτουργία των μυών.

Βρώμη
Περιέχει β-γλυκάνη, μια διαλυτή ίνα που συμβάλλει στον κορεσμό, ενώ μελέτη του Current Nutrition Reports έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση βρώμης συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους και στην υγεία του μικροβιώματος.

Παντζάρια
Παρέχει φυσικά νιτρικά άλατα, τα οποία βελτιώνουν τη ροή του αίματος και μπορεί να ενισχύσουν τη σωματική απόδοση. Ερευνα επίσης ότι η καθημερινή κατανάλωση χυμού παντζαριού συμβάλλει στη διατήρηση υγιών αιμοφόρων αγγείων, βελτιώνει την κυκλοφορία και μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Μαύρο τσάι
Πλούσιο σε φλαβονοειδή – αντιοξειδωτικές ενώσεις που προστατεύουν από την κυτταρική γήρανση – το μαύρο τσάι έχει συνδεθεί με βελτίωση στην υγεία των αγγείων και των μυών, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση στο International Journal of Food Science, η οποία συνιστά την κατανάλωση ενός έως έξι φλιτζανιών την ημέρα.

Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 ALA, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και πολυφαινόλες.Μελέτες τους συνδέουν με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και βελτιωμένη γνωστική λειτουργία. Επίσης, Νορβηγοί επιστήμονες που συμβουλεύτηκαν τους Times έδειξαν ότι η συμπερίληψη μιας χούφτας ξηρών καρπών την ημέρα συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και άλλων παθολογιών.

Πορτοκάλια
Φυσική πηγή βιταμίνης C και φυτικών ινών, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνουν τη διάθεση και προστατεύουν την υγεία των ματιών.

Μήλα
Τα μήλα, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φλαβονοειδή, συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο ευθραυστότητας, σωματικής παρακμής και προβλημάτων ψυχικής υγείας. Ερευνα του Χάρβαρντ έδειξε ότι συμβάλλει στη μείωση του άγχους, ενώ παλαιότερες ότι τα μήλα προάγουν την ποικιλομορφία στο μικροβίωμα του εντέρου, η οποία μπορεί να συμβάλει στη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης και στην ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας.

Λευκά μανιτάρια
Πλούσια σε εργοθειονίνη -ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό- τα μανιτάρια συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου.

Γιαούρτι
Παρέχει προβιοτικά που ωφελούν το μικροβίωμα του εντέρου. Αποτελεί επίσης προσιτή πηγή ασβεστίου, πρωτεϊνών και βιταμινών. Έχει διαπιστωθεί ότι η τακτική κατανάλωσή του μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ελαιόλαδο
Η κατανάλωση φυτικών ελαίων όπως το ελαιόλαδο αντί για βούτυρο συνδέεται με χαμηλότερη θνησιμότητα από καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Αυγά
Οι κρόκοι των αυγών περιέχουν χολίνη, ωμέγα-3, λευκίνη, ζεαξανθίνη και βιταμίνες D και Β12. Πρόσφατες μελέτες τα συνδέουν με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Φασόλια και φακές
Η τακτική ενσωμάτωση φακών, ρεβιθιών ή αρακά στη διατροφή βελτιώνει την πρόσληψη φυτικών ινών, βιταμίνης Ε, φυλλικού οξέος και μετάλλων όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr