Παγκόσμιος συναγερμός από τα περιστατικά θανάτων παιδιών από στρεπτόκοκκο
ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμιος συναγερμός από τα περιστατικά θανάτων παιδιών από στρεπτόκοκκο

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι το μέτρο της συνταγογράφησης αντιβιοτικών σε παιδιά σχολείων ή νηπιαγωγείων που εκτέθηκαν σε μη επεμβατικό στρεπτόκοκκο Α είναι «σπάνια».

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση των θανάτων παιδιών από Στρεπτόκοκο στη Βρετανία.

Την ίδια ώρα, προληπτική διανομή αντιβιωτικών σε σχολεία που έχουν κρούσματα από στρεπτόκοκκο Α, ανέφερε πως θα μπορούσε να γίνει, ο υπουργός Εκπαίδευσης της Βρετανίας, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους απο την ασθένεια.

Ο Νικ Γκιμπ είπε στο GB News ότι το θέμα τέθηκε στη Βουλή των Λόρδων τη Δευτέρα (5/12) και η χρήση αντιβιοτικών είναι μια επιλογή.

«Πρόκειται για μια συνεχιζόμενη κατάσταση, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) εμπλέκεται πολύ στενά με αυτά τα σχολεία και θα παράσχουν περαιτέρω συμβουλές αργότερα. Αλλά αυτό μπορεί να είναι μια επιλογή για τα συγκεκριμένα σχολεία όπου υπάρχει μόλυνση».

«Παρέχουν πιο γενικές συμβουλές στους γονείς που πρέπει να προσέχουν τα συμπτώματα – έτσι, ο πονόλαιμος, ο πυρετός, η υψηλή θερμοκρασία και επίσης ένα κόκκινο ή ανυψωμένο εξάνθημα στο δέρμα είναι συμπτώματα αυτής της επεμβατικής επιδημίας στρεπτόκοκκου Α», πρόσθεσε.

Ειδικοί ανέφεραν ότι η πενικιλίνη ή ένα εναλλακτικό αντιβιοτικό πρέπει να χορηγείται σε όλα τα παιδιά της τάξης που έχει προσβληθεί από κρούσμα στρεπτόκοκκου Α – ακόμα κι αν δεν έχουν συμπτώματα.

Οι γιατροί γενικά αποφεύγουν τη μαζική συνταγογράφηση αντιβιοτικών καθώς μπορεί να δημιουργήσει αντίσταση σε σοβαρές λοιμώξεις.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου είπε στο πρακτορείο ειδήσεων PA ότι το μέτρο της συνταγογράφησης αντιβιοτικών σε παιδιά σχολείων ή νηπιαγωγείων που εκτέθηκαν σε μη επεμβατικό στρεπτόκοκκο Α είναι «σπάνια».

Ενώ η συντριπτική πλειονότητα των λοιμώξεων είναι σχετικά ήπιες, μερικές φορές τα βακτήρια προκαλούν μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια που ονομάζεται επεμβατική στρεπτοκοκκική νόσος της ομάδας Α. Ένα πεντάχρονο κορίτσι που φοιτούσε σε δημοτικό σχολείο στο Μπέλφαστ φέρεται να πέθανε τη Δευτέρα, καθώς οι αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν ότι ένας από τους μαθητές είχε διαγνωστεί με σοβαρή μορφή στρεπτόκοκκου Α.

Ερωτηθείς για την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων,ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ είπε:

«Βλέπουμε μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στρεπτόκοκκου της ομάδας Α φέτος σε σύγκριση με το συνηθισμένο. Τα βακτήρια που γνωρίζουμε προκαλούν μια ήπια λοίμωξη που αντιμετωπίζεται εύκολα με αντιβιοτικά και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια.

«Είναι ακόμα ασυνήθιστο, αλλά είναι σημαντικό οι γονείς να είναι σε επιφυλακή για συμπτώματα».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr