Πλεύρης: Η επιτροπή θα αποφασίσει το πρωτόκολλο επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλεύρης: Η επιτροπή θα αποφασίσει το πρωτόκολλο επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών

Την απόφαση του δικαστηρίου σχολίασε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, που προβλέπει την επιστροφή από 1 Ιανουαρίου στην εργασία τους 2.190 ανεμβολίαστων υγειονομικών

«Σεβαστή» αλλά ταυτόχρονα «επικίνδυνη» για τη δημόσια υγεία, χαρακτήρισε την απόφαση του ΣτΕ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης να επιστρέψει στην εργασία του το προσωπικό των νοσοκομείων που δεν έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση, στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πλεύρης επανέλαβε ότι το υπουργείο θα σεβαστεί την απόφαση και 2.190 άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί θα γυρίσουν στην εργασία τους από 1 Ιανουαρίου.

Το μέτρο του υπουργείου δε θα παραταθεί είπε ο κ. Πλέυρης, προσθέτοντας ωστόσο ότι η απόφαση αποτελεί «ήττα για τη δημόσια υγεία».

Οπως είπε χαρακτηριστικά για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, «ποιος εμπιστεύεται γιατρούς που πιστεύουν ότι το εμβόλιο αλλοιώνει DNA;».

«Επειδή μου αρέσει τα πράγματα να τα λέω όπως είναι, η απόφαση του ΣτΕ είναι σεβαστή αλλά τη θεωρώ μια απόφαση επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Άκουσα πολλούς να λένε αν αυτό είναι προσβολή προς τη δικαιοσύνη, η απάντηση είναι όχι. Η δικαιοσύνη έκρινε τα στοιχεία τα οποία πήγαμε, γιατί άκουσα και την παραφιλολογία ότι το υπουργείο δεν πήγε στοιχεία. Το υπουργείο πήγε στοιχεία συγκεκριμένα, τα οποία δικαιολογούσαν την παράταση του μέτρου σε εκείνο το χρονικό σημείο τον Μάρτιο», είπε αρχικά ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε:

«Τα στοιχεία έδειχναν τους θανάτους, του τριμήνου από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο όταν και πήραμε τις αποφάσεις. Ενώ είχε εμβολιαστεί το 90% πληθυσμού άνω των 60, οι θάνατοι ήταν γύρω στους 3.300 ανεμβολίαστοι, 2.700 εμβολιασμένοι. Οι διασωληνώσεις ήταν από τις 2.400 οι 1.700 ανεμβολίαστοι. Πήγαμε μελέτες συγκεκριμένες που έδειχναν ότι έστω και σε μικρότερο βαθμό όχι μόνο νοσεί ο ανεμβολίαστος περισσότερο, αλλά μεταδίδει και περισσότερο και μια σειρά από άλλα θέματα κοινής λογικής. Το ΣτΕ κάνει μια σκέψη ότι δεν πείστηκε ότι τα στοιχεία αξιολογήθηκαν εκείνο το χρονικό διάστημα».

Στη συνέχεια, ανέφερε: «Το ΣτΕ θεωρεί ότι δεν κάναμε την αξιολόγηση που έπρεπε, και ότι τα στοιχεία που τους στείλαμε δεν δικαιολογεί την παράταση του μέτρου. Το ΣτΕ κάνει τη συνταγματική στάθμιση της ελευθερίας κάποιου να μην εμβολιαστεί και κρίνει ότι είναι υπέρ των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Δεν μπορώ σαν υπουργός Υγείας να ρισκάρω την υγεία των πολιτών. Το μέτρο έληγε 31/12. Δεν θα γυρίσουν νωρίτερα. Δεν υπάρχει έτοιμο πρωτόκολλο και σε καμία περίπτωση δεν θα ρισκάρω. Το μέτρο δεν θα ανανεωθεί. Είναι 2.190 ο τελευταίος αριθμός που είχαμε, μπορεί να υπάρχει και ένας επιπλέον πληθυσμός. Όλοι αυτοί γυρνάνε από 1/1 με βάση την απόφαση του ΣτΕ την οποία η κυβέρνηση θα σεβαστεί».

Ο κ. Πλεύρης είπε ακόμα πως: «Είναι ήττα για τη δημόσια υγεία. Ρωτώ ανοικτά εδώ. Άνθρωπος που πιστεύει ότι αν του κάνεις εμβόλιο έχει το χάραγμα του Αντίχριστου ή του αλλοιώνεται το DNA, θα τον εμπιστευτείτε για γιατρό σας; Εγώ δεν τον εμπιστεύομαι. Όλος ο κόσμος που φοβόταν, σε αυτό το διάστημα των 14 μηνών είδε στην πορεία ότι τα εμβόλια έγιναν σε μεγάλο πληθυσμό. Υπάρχει ο ΠΟΥ, η επιστημονική κοινότητα και ένας γιατρός που θεωρεί ότι οι χημειοθεραπείες δεν αντιμετωπίζουν τον καρκίνο, τον θεωρείτε άνθρωπο ότι μπορεί να είναι ογκολόγος στο ΕΣΥ; Εγώ θεωρώ ότι είναι επικίνδυνος».

Αναφορικά με την επιστροφή τους στο ΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας, επεσήμανε: «Είμαι υποχρεωμένος να σεβαστώ την απόφαση του ΣτΕ, αλλά θα υπάρξει ένα τέτοιο πρωτόκολλο έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει η δημόσια υγεία. Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, θα θέσουμε το θέμα της επιστροφής και εκεί η επιτροπή θα εισηγηθεί το ποιο θα είναι το πρωτόκολλο. Αυτή τη στιγμή οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι υπάρχουν. Το υγειονομικό πρωτόκολλο μπορεί να έχει το τεστ, το οποίο δεν θα το επιβαρύνεται το δημόσιο θα το επιβαρύνεται ο υγειονομικός. Μπορεί να είναι η επιπλέον προστασία, η απομάκρυνση από την «πρώτη γραμμή» ή το να μην είναι σε ευπαθείς ομάδες».

Επιπλέον, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στο νέο νομοσχέδιο για την υγεία αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις. «Με το νέο νομοσχέδιο δίνουμε κίνητρο στους γιατρούς του εξωτερικού να γυρίσουν», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr