_sanke_epe
ΥΓΕΙΑ

Rapid test για όλους: Στο «τραπέζι» της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων η επέκταση των ελέγχων

«Πονοκέφαλο» στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας προκαλούν τα ενεργά κρούσματα στη χώρα, τα οποία υπολογίζονται σε 54.000.
Rapid test για όλους: Στο «τραπέζι» της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων η επέκταση των ελέγχων

Ανησυχία στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας προκαλούν τα ενεργά κρούσματα στη χώρα, τα οποία υπολογίζονται σε 54.000. Παρά τη σταθεροποίηση στις νέες μολύνσεις που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, η διασπορά στην κοινότητα είναι πολύ μεγάλη, γεγονός που συνεπάγεται πίεση στο ΕΣΥ και αργή κάμψη στον αριθμό των καθημερινών θανάτων.

Τις τελευταίες δέκα ημέρες έχει ανακοπεί η εκθετική αύξηση της πανδημίας, πιθανώς λόγω της αλλαγής της συμπεριφοράς των πολιτών σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα, αλλά και λόγω της σταδιακής αύξησης των εμβολιασμών, όπως σημείωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου. Ωστόσο, το γεγονός ότι αυτή η σταθεροποίηση συντελείται σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων, την καθιστά και πιο εύθραυστη.

Επιπλέον προβληματισμό προκαλεί στους επιστήμονες και η νέα παραλλαγή του κορονοϊού, η λεγόμενη και μετάλλαξη της Μποτσουάνα. Ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων που φέρει το νέο στέλεχος, καθιστά πιθανή την ύπαρξη διαφορετικών χαρακτηριστικών του ιού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πραγματοποίησε σύσκεψη ειδικών για να αποτιμηθεί αν συνιστά παραλλαγή ενδιαφέροντος ή παραλλαγή ανησυχίας, σημειώνοντας ότι θα χρειασθούν λίγες εβδομάδες για τα αποτελέσματα των μελετών. Οι ερευνητές εργάζονται για να κατανοήσουν πόσο μεταδοτική είναι και κατά πόσον θα έχει συνέπειες στις θεραπείες και τα εμβόλια.

 

Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω, η Επιτροπή του υπουργείου Υγείας έχει στο «τραπέζι» επιπλέον μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, στη συζήτηση έχει μπει και η επέκταση των διαγνωστικών ελέγχων σε εμβολιασμένους πολίτες. Καθώς η συμπλήρωση του εξαμήνου από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού πλησιάζει για όλο και περισσότερους πολίτες με την επακόλουθη μείωση της ανοσίας, συχνότερα είναι και τα κρούσματα στους εμβολιασμένους. Αυτή τη στιγμή, περίπου 20% από τους ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, αντιστοιχεί σε εμβολιασμένα άτομα.

Η Κύπρος, ήδη, προχωρά στην επέκταση των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων και σε εμβολιασμένους. Ειδικότερα, στα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας σήμερα, Παρασκευή (26/11/2021), περιλαμβάνεται η δυνατότητα για διενέργεια self-test σε όλους τους πολίτες. Το κόστος για την προμήθεια των self-test θα επιβαρύνει τον πολίτη σε περίπτωση μη εμβολιασμένων ατόμων, ενώ στις περιπτώσεις εμβολιασμένων ατόμων, θα επιχορηγούνται από το κυπριακό υπουργείο Υγείας και θα συνταγογραφούνται από τους γιατρούς. Επίσης, σε χώρους υψηλού κινδύνου μετάδοσης του ιού, όπου θα εντοπίζονται αλυσίδες κρουσμάτων, θα διενεργούνται έλεγχοι με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), ανεξαρτήτως εμβολιαστικού ιστορικού.

Στη χώρα μας, επιτυχημένο παράδειγμα εντατικού testing αποτελούν οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι στα παιδιά σχολικής ηλικίας. Η διενέργεια self-test, δύο φορές την εβδομάδα, δίνει τη δυνατότητα να εντοπίζονται τα κρούσματα γρήγορα και να απομονώνονται.

 

«Παρακολουθώντας προσεκτικά την πορεία της θετικότητας των εργαστηριακών τεστ, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρεί κανείς μία μικρή μείωση της θετικότητας στο 1,75% με 1,8%, με αυξημένο όμως τον συνολικό αριθμό των ελέγχων στα 2,6 εκατομμύρια ελέγχους την εβδομάδα. Η θετικότητα των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων παραμένει σταθερή. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα παιδιά σχολικής ηλικίας, της μοναδικής ηλικιακής ομάδας στην Ελλάδα που ελέγχεται τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα στο σύνολό της, σήμερα 9 στα 10 κρούσματα διαγιγνώσκονται λόγω του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου που κάνουν δύο φορές την εβδομάδα για να πάνε στο σχολείο. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα και πάλι να τονίσω ότι το εντατικό testing που εφαρμόζουμε στη χώρα μας, όχι μόνο στην εκπαίδευση, αλλά και στους ανεμβολίαστους ενήλικες, αποτελεί ένα σημαντικό όπλο κατά της πανδημίας που θα πρέπει να αξιοποιήσουμε» τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, στη χθεσινή (26/11/2021) ενημέρωση για την πανδημία.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η πιθανή αξιοποίηση των rapid ή self test και σε εμβολιασμένους πολίτες, ωστόσο ο τρόπος και ο χρόνος διενέργειάς τους μένει να διευκρινιστούν.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ