Σε έξαρση οι ιώσεις: Καμπανάκι για τον αντιγριπικό εμβολιασμό από τους ειδικούς
ΥΓΕΙΑ

Σε έξαρση οι ιώσεις: Καμπανάκι για τον αντιγριπικό εμβολιασμό από τους ειδικούς

Ανησυχία στον κύκλο των ειδικών για την έξαρση της εποχικής γρίπης και των ιών που κυκλοφορούν και προσβάλουν παιδιά και μεγάλους

Νωρίς εμφανίστηκε φέτος η γρίπη με τον μισό πληθυσμό να νοσεί τόσο από τον ιό της γρίπης όσο και από τις ιώσεις που είναι σε έξαρση αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκο Τζανάκη.

Ο κ. Τζανάκης μίλησε στον ΣΚΑΪ και αναφέρθηκε τόσο στην εποχική γρίπη όσο και στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, ο οποίος κυριαρχεί και εκτός από παιδιά πλήττει και μεγάλους ανθρώπους.

Επίσης, κυκλοφορούν κάποιοι ρινοϊοί, με τον κορονοϊό «να βρίσκεται στο υπόστρωμα, με περίπου με 20-30.000 κρούσματα την ημέρα, αλλά δεν δίνει συμπτωματικές νοσήσεις όσο η γρίπη ο συγκυτιακός ιός».

Αυτή τη στιγμή τα κρούσματα γρίπης που εντοπίζονται οφείλονται κυρίως στο στέλεχος Α(Η3Ν2), αντιγόνα για το οποίο περιέχονται στο φετινό αντιγριπικό εμβόλιο, σημείωσε ο κ. Τζανάκης, επομένως ο εμβολιασμός μπορεί να προστατεύσει από βαριά νόσηση.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου από την πλευρά της μιλώντας στην ΕΡΤ συνέστησε τον εμβολιασμό για τις ευπαθείς ομάδες κατά της γρίπης, σημειώνοντας πως φέτος, «θα είναι μεγαλύτερο το κύμα των ιώσεων, λόγω της προηγούμενης ηρεμίας των δύο ετών» λόγω της χρήσης μάσκας, όμως η αύξηση των περιστατικών είναι αναμενόμενη.

Σε ότι αφορά τα παιδιά και τη μεγάλη έξαρση ιώσεων και γρίπης, συνέστησε ψυχραιμία και τόνισε ότι «δεν υπάρχει μια γενική σύσταση όλα τα παιδιά να εμβολιαστούν». Σύμφωνα με την ίδια, γίνεται εξατομίκευση της σύστασης από τον παιδίατρο, ο οποίος γνωρίζει το ιστορικό του παιδιού, το οικογενειακό περιβάλλον του και, αναλόγως, υποδεικνύει ή όχι να εμβολιαστεί.

Μεγάλη προσοχή για την έξαρση των ιώσεων συνέστησε και η Ματίνα Παγώνη. «Επειδή ήταν σε “ύπνο” το ανοσοποιητικό σύστημα, τα πράγματα τώρα είναι διαφορετικά, γιατί έχουν πέσει μαζεμένα. Είναι ο κορονοϊός, ο οποίος δεν μας ανησυχεί, η γρίπη που ήρθε πολύ νωρίτερα και ο συγκυτιακός ιός RSV», ανέφερε.

Σχετικά με τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α, ο οποίος έχει προκαλέσει θανατηφόρα περιστατικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κ. Παγώνη δήλωσε πως έχουν εμφανιστεί και στην Ελλάδα περιστατικά τα προηγούμενα χρόνια, και πως τα συμπτώματα που θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς είναι ο πυρετός, ο πόνος στο λαιμό και το πρήξιμο των αδένων.

Τέλος, η έξαρση της γρίπης αναμένεται μετά τις 25-30 Δεκεμβρίου, ενώ τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο είναι συνήθως η κορύφωση του κύματος της γρίπης, τόνισε η Ματίνα Παγώνη.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr