Σε έξαρση οι ιώσεις: Πώς θα καταλάβετε εάν το παιδί σας έχει στρεπτόκοκκο
ΥΓΕΙΑ

Σε έξαρση οι ιώσεις: Πώς θα καταλάβετε εάν το παιδί σας έχει στρεπτόκοκκο

Ποια είναι τα ανησυχητικά σημάδια - Που οφείλεται η τόσο πρώιμη εμφάνιση των ιώσεων
Μεγάλη έξαρση παρουσιάζουν οι ιώσεις πριν καν μπούμε στην καρδιά του χειμώνα, με θύματα κυρίως τα παιδιά, ιδιαίτερα τα μικρότερα, αλλά και τους ενήλικες.

Η παιδίατρος Ζωή Σάκκου μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε πως «Υπάρχει ένας καταιγισμός ιώσεων. Αυτήν την περίοδο διάφοροι ιοί ταλαιπωρούν τα παιδάκια, ιδιαίτερα τις μικρής ηλικίας. Ταλαιπωρούνται και ολόκληρες οικογένειες».

Όπως είπε , η γρίπη και ο RSV ήρθαν νωρίτερα από ό,τι περίμεναν οι ειδικοί, με την έξαρση να οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων. «Μετά από δύο χρόνια καραντίνας, τα παιδιά ήρθαν πρώτη φορά σε στενή επαφή και υπάρχει ιδιαίτερος συγχρωτισμός. Έχουμε πρώιμη εμφάνιση των χειμερινών ιώσεων καθώς και του RSV και της γρίπης» δήλωσε.

Σύμφωνα με την παιδίατρο το χαμηλό ανοσοποιητικό λόγω της εκτεταμένης χρήσης μάσκας και του παρατεταμένου εγκλεισμού είναι από τις κύριες αιτίες για τη μεγάλη νοσηρότητα που παρατηρείται.

«Πρόκειται για επαναλαμβανόμενες ιώσεις. Το παιδί δεν προλαβαίνει να αναρρώσει. Πηγαίνει ξανά σχολείο, κολλάει κάτι άλλο. Υπάρχουν αδενοϊοί, γαστρεντερίτιδες, αναπνευστικές ιώσεις και γρίπη» είπε. Η γιατρός δε, κάλεσε τους γονείς να είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τον παιδίατρό τους, καθώς μόνο εκείνος μπορεί να κρίνει πώς πρέπει να χειριστεί την κατάσταση σε κάθε περίπτωση.

Στρεπτόκοκκος: Τι είναι και τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Η κ. Σάκκου δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στα αυξημένα περιστατικά στρεπτόκοκκου που έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «είναι ένα κοινό μικρόβιο που υπήρχε πάντα. Στη Μεγάλη Βρετανία και σε κάποιες χώρες της Ευρώπης υπάρχει έξαρση, που αυτό δεν παρατηρείται στη χώρα μας. Εκεί όμως και το σύστημα υγείας είναι διαφορετικό. Η πρόσβαση είναι πιο δύσκολη και διερευνάται γιατί έχουμε αυτά τα επεισόδια θανάτων».

«Είναι ένα γνωστό μικρόβιο, το γνωρίζουν καλά οι παιδίατροι. Έχουν τεστ ανίχνευσης στα ιατρεία τους και όταν μπαίνει η υπόνοια του στρεπτόκοκκου -με πόνο στον λαιμό, πυρετό- γίνεται αμέσως το τεστ και στο ιατρείο, οπότε (σ.σ. το παιδί) παίρνει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό, υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να παραλείπεται ο εμβολιασμός, τα μέτρα ατομικής προστασίας. Ένα παιδί πρέπει να επιστρέφει στο σχολείο, μετά την ανάρρωση, με μάσκα» είπε και συνέχισε: «Για την αποφυγή της εξάπλωσης, θα πρέπει να παραμένουν σπίτι, αν είναι εφικτό, να μη κυκλοφορούν ελεύθερα. Ατομική προστασία για να προστατευτούν και τα ίδια, αλλά και οι άνθρωποι που ζουν μαζί τους».

Τα πρώιμα σημάδια και συμπτώματα

Σύμφωνα με το Skynews τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου της ομάδας Α (iGAS) περιλαμβάνουν:

  • υψηλός πυρετός
  • σοβαρούς μυϊκούς πόνους
  • πόνο σε μια περιοχή του σώματος
  • ερυθρότητα στο σημείο μιας πληγής
  • εμετός ή διάρροια

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν:

  • Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση
  • Το παιδί σας τρώει λιγότερο από το κανονικό
  • Το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης
  • Το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη
  • Το παιδί σας φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr