ΥΓΕΙΑ

Self test: Πώς θα απομονωθούμε αν βγούμε θετικοί

Εάν κάποιος βρεθεί θετικός μετά το ατομικό τεστ και ζει στο ίδιο σπίτι με άλλους ανθρώπους θα πρέπει να απομονωθεί σε ένα δωμάτιο και να βρίσκεται μακριά από τους υπόλοιπους
Self test: Πώς θα απομονωθούμε αν βγούμε θετικοί

Για την πορεία της πανδημίας σε Αττική, Θεσσαλονίκη και γενικότερα στην Ελλάδα μίλησε κατά τη σημερινή (02/04) ενημέρωση για τον κορoνοϊό από το υπουργείο Υγείας, ο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως ανέφερε, σημαντική αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων και η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζεται, ενώ τόνισε πως σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται ο αριθμός νέων διαγνώσεων στην Αττική με αύξηση 4 %. Ακόμη, υπογράμμισε πως μεγαλύτερη είναι η αύξηση στη Θεσσαλονίκη, με έντονη την πίεση στα νοσοκομεία.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στα self test, ενώ έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στη διαδικασία αυτοαπομόνωσης όταν το τεστ βγει θετικό.

Συγκεκριμένα, πρέπει να τηρηθούν τα εξής:

Ειδικό δωμάτιο απομόνωσης για όποιον βρεθεί θετικός

Απόρριψη τροφίμων που έχει έρθει σε επαφή ο θετικός

Αποφυγή χρήσης κουζίνας από θετικούς

Οι θετικοί θα πρέπει να αποφεύγουν να κινούνται σε κοινόχρηστους χώρους

Απαραίτητη η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας

Όχι χρήση κοινών αντικειμένων όπως πετσέτες κ.λ.π.

Καθαρός αέρας – μισάνοιχτα παράθυρα

Βήμα- βήμα η διεξαγωγή των self-test

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr (η οποία θα λειτουργήσει την ερχόμενη εβδομάδα/ Τετάρτη) ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας, είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.

Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση.

Οι μεν εργαζόμενοι -και οι εκπαιδευτικοί- για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους.

Τα self tests θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία, που απλώς θα παραδίδουν την συσκευασία του self test μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ