Σπύρος Πνευματικός: Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού θηλασμού

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού θηλασμού
(1-7 Νοεμβρίου γιορτάζεται στην Ελλάδα), που καθιερώθηκε το 1992 από την WABA (Παγκόσμια Συμμαχία για Δράση στο θηλασμό), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη UNICEF θα ήθελα, ως Βουλευτής αλλά και ως γιατρός, να πω στην κάθε νέα μητέρα πως ο θηλασμός είναι μια εξαιρετικά ωφέλιμη διαδικασία για την υγεία του βρέφους αλλά και της ίδιας της μητέρας.

Εμείς οι γιατροί έχουμε χρέος να επικοινωνήσουμε την αξία και τα τεράστια οφέλη του θηλασμού. Έχουμε χρέος να προστατέψουμε την κάθε γυναίκα που μπορεί και θέλει να θηλάσει στο σπίτι της αλλά και στην καθημερινή της δραστηριότητα.

Στηρίζω το φετινό μήνυμα της εβδομάδας θηλασμού, «Ενδυναμώνουμε τους γονείς, Διευκολύνουμε τον θηλασμό».

Ο θηλασμός:

– μειώνει τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης και ορισμένων καρκίνων στις γυναίκες, ενώ τις βοηθά επίσης να διατηρήσουν κανονικό βάρος και να ρυθμίσουν σωστά το σάκχαρο στο αίμα τους.

– είναι το “πρώτο εμβόλιο” του νεογέννητου, παρέχοντας ζωτικά αντισώματα και ενίσχυση της ανοσίας.

– ο θηλασμός των νεογέννητων κατά την πρώτη ώρα της ζωής τους, αποτελεί διασφάλιση από τους νεογνικούς θανάτους.

– εγγυάται μια ασφαλή, θρεπτική και προσιτή πηγή τροφής για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, προστατεύοντάς τα από ασθένειες.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους εκατομμύρια γυναίκες δεν μπορούν να ξεκινήσουν και να συνεχίσουν με επιτυχία τον θηλασμό.
Για παράδειγμα, πολλές γυναίκες γεννούν χωρίς πρόσβαση στην ποιοτική φροντίδα, συμβουλευτική και υποστήριξη που χρειάζονται από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Πρέπει να εξασφαλιστούν νέοι τρόποι και πολιτική βούληση ώστε να βοηθηθούν οι μητέρες και τα παιδιά, οπουδήποτε κι αν ζουν, ώστε να επωφεληθούν από τα σωτήρια οφέλη ζωής που παρέχει ο θηλασμός.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.