Στρεπτόκοκκος: Τα πρώτα κρούσματα στην Εύβοια και η ανησυχία έξαρσης
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Στρεπτόκοκκος: Τα πρώτα κρούσματα στην Εύβοια και η ανησυχία έξαρσης

Ο γιατρός Γιώργος Ζέρβας μίλησε στο evima.gr για κρούσματα στρεπτόκοκκου στην Εύβοια ενώ τόνισε πως το τελευταίο χρονικό διάστημα παρουσιάζεται μεγάλη έξαρση γρίπης ταυτόχρονα με τον κορονοϊό που καταγράφεται σταθερά σε υψηλά επίπεδα

Σε φάση έξαρσης είναι το τελευταίο διάστημα οι λοιμώξεις του αναπνευστικού στην Εύβοια με, ενδεικτά, την διασπορά του ιού της γρίπης είναι ιδιαιτέρως μεγάλη στο νησί και τους πολίτες να εκφράζουν έντονα τον προβληματισμό τους για τον “μακρύ χειμώνα” που όπως φαίνεται έχουμε μπροστά μας εάν ληφθεί υπ’ όψιν τόσο η συνέχιση της πανδημίας του κορωνοιού όσο και τα ανησυχητικά αυξανόμενα κρούσματα στρεπτόκοκκου– με αποτέλεσμα έως και τον θάνατο παιδιών στην Βρετανία- για τα οποία και ενημερωνομαστε το τελευταίο διάστημα.

Μιλώντας στο evima.gr, ο γιατρός Γιώργος Ζέρβας διευκρίνισε πως ειδικά για τον στρεπτόκοκκο, υπάρχουν κρούσματα και στο νησί ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα παρουσιάζεται μεγάλη έξαρση γρίπης τύπου Α και Β.

Τα κύρια συμπτώματα είναι υψηλός πυρετός που εμμένει, με σύνοδο πονόλαιμο και ξηρό βήχα.

Οι περισσότεροι ασθενείς είναι νέοι,κυρίως παιδιά.

Οσον αφορά τον κορονοϊό, αυτός κινείται σε υψηλά επίπεδα αλλά με ήπια συμπτωματολογία.

Οι ασθενείς θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με τον προσωπικό τους ιατρό για την έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία, εκτιμά ο κος Ζέρβας και καταλήγει στο ότι ο εμβολιασμός και η τήρηση όλων των μέτρων αυτοπροστασίας αποτελούν “ασπίδα” τόσο για εμάς όσο και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Καθώς τα νοσοκομεία της χώρας και τα ιατρεία των παιδιάτρων είναι ασφυκτικά γεμάτα από ασθενείς με γρίπη, ειδικά στο νησί μας, οι γονείς μαθητών του Δημοτικού εκφράζουν το άγχος τους για την κατάσταση μιλώντας στο evima.gr διότι όπως περιγράφουν παρότι το νέο σχολικό έτος “τρέχει” μόλις για τρεις μήνες, σχεδόν απανωτά καλούνται να αντιμετωπίσουν αδιαθεσίες των παιδιών τους που κυριολεκτικά σχεδόν απουσιάζουν εξαιτίας ιώσεων από τα μαθήματα για να επιστρέψουν και να ξαναλείψουν έχοντας αρρωστήσει ξανά.

Παιδίατρος του νησιού επιβεβαίωσε το προηγούμενο διάστημα στο evima.gr τα γεγονότα κάνοντας λόγο για πληθώρα περιστατικών παιδιών ηλικίας 6 έως 10 ετών που νοσούν τις τελευταίες ημέρες.

Μάλιστα όπως εξηγεί κάποια εξ αυτών εμφανίζουν ιδιαιτέρως υψηλό πυρετό.

Τα σχολεία έχουν κυριολεκτικά αδειάσει, όπως σχολιάζει εξηγώντας πως πλέον καθημερινά βλέπει τουλάχιστον τρία με τέσσερα περιστατικά παιδιών που νοσούν.

Εξαπλώνεται η ανησυχία

Ανησυχία στο περιθώριο των εξελίξεων γύρω από τα κρούσματα του στρεπτόκκοκου αλλά και τους θανάτους παιδιών από αυτόν στην Βρετανία εμφανίζονται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC).

Αύξηση κρουσμάτων «σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τα συνήθη πριν από την πανδημία» καταγραφεί η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Σουηδία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σε κοινή τους ανακοίνωση ΠΟΥ και ECDC προέτρεψαν τις χώρες να ενισχύσουν τον εμβολιασμό στα παιδιά κατά της Covid και της γρίπης, καθώς η αποφυγή αυτών των ιών πιθανότατα θα μειώσει τον κίνδυνο ένα παιδί να νοσήσει σοβαρά από στρεπτόκοκκο Α.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταγράψει από τον Σεπτέμβριο 169 μολύνσεις σε παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών, ενώ στοιχεία από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) τονίζουν πως ο αριθμός αυτός είναι έως και πέντε φορές υψηλότερος από την τελευταία «κακή» χρονιά.

Ενώ η συντριπτική πλειονότητα των λοιμώξεων είναι σχετικά ήπιες, σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν επεμβατικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS) — μια επιπλοκή που μπορεί να απειλήσει την ζωή του ασθενή.

Δύο από τις πιο σοβαρές, αλλά σπάνιες, μορφές αυτής της διεισδυτικής νόσου είναι η νεκρωτική απονευρωσίτιδα και το σύνδρομο του στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr