Συναγερμός για έξαρση Μηνιγγίτιδας: Ποιους χτυπάει- Ποια τα συμπτώματα
ΥΓΕΙΑ

Συναγερμός για έξαρση Μηνιγγίτιδας: Ποιους χτυπάει- Ποια τα συμπτώματα

Ο 18χρονος πρωτοετής φοιτητής από την Πάτρα, πάντως, δείχνει να έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο, αν και εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.

Τα παραπάνω περιστατικά έρχονται να προστεθούν στους πρόσφατους θανάτους παιδιών έως 10 ετών από στρεπτόκοκκο και να θέσουν τις υγειονομικές αρχές σε μέγιστο συναγερμό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι γιατροί διαπιστώνουν, όπως λένε, κατά τη μεταπανδημική περίοδο μία πτώση της ανοσίας των περισσότερο ευάλωτων, οι οποίοι βρίσκονται πλέον εκτεθειμένοι σε πάσης φύσεως παθογόνα, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση προς το παρόν να αποκρυπτογραφήσουν το μηχανισμό. Τα περιστατικά μηνιγγίτιδας, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση κατά τον τελευταίο χρόνο, ωστόσο, ο ΕΟΔΥ δεν έχει ακόμη συγκεντρώσει όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία, ώστε να τα δημοσιοποιήσει.

Ο 18χρονος πρωτοετής φοιτητής από την Πάτρα, πάντως, δείχνει να έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο, αν και εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες νόσησε από μηνιγγίτιδα με αίτιο τον παθογόνο μηνιγγιτιδόκοκκο, ενώ μετά από οδηγίες του ΕΟΔΥ εφαρμόστηκαν άμεσα τα απαιτούμενα υγειονομικά μέτρα στους φοιτητές με τους οποίους είχε έρθει σε επαφή.

Συγκεκριμένα, τους χορηγήθηκε χημειοπροφύλαξη, καθώς ο μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να προκαλέσει επιδημία.

Τι είναι η μηνιγγίτιδα

Η ιογενής μηνιγγίτιδα είναι η πιο κοινή και είναι μέτριας έντασης, ενώ συχνά προκαλείται από εντεροϊό, ερπητοϊό ή πιο σπάνια από έναν αρμποϊό. Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα, ωστόσο, θεωρείται από τα πιο επείγοντα ιατρικά περιστατικά, ενώ στην οξεία φάση της μπορεί να υπάρξει επιδείνωση των συμπτωμάτων μέσα σε λίγες ώρες.

Αυτή η μηνιγγίτιδα προκαλείται από διάφορα μικρόβια. Αν πρόκειται για μηνιγγιτιδόκοκκο, οι ηλικίες από 16 έως 25 ετών, όπως και τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής είναι οι ηλικίες που έχουν τη μέγιστη έξαρση, επισημαίνει μιλώντας στον «Ε.Τ», η Παιδίατρος Αννα Παρδάλη, η οποία είναι και αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.

«Γιατί σε αυτές τις ηλικίες; Στις ηλικίες 16 έως 25 ετών υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό φορείας, δηλαδή ο ένας στους 10 εφήβους το έχει στο λαιμό του και εκδηλώνεται όταν εκτίθεται σε συνθήκες εξάντλησης. Τώρα ένα 18χρονο παιδί και φοιτητής καταλαβαίνετε δεν κοιμάται καλά, δεν σιτίζεται καλά και ενδεχομένως επειδή είναι και σε εξεταστική περίοδο να έχει και στρες. Αρα λοιπόν μπορεί σε συνθήκες ανοσοκαταστολής να προκύψει νόσος», τονίζει.

Τα συμπτώματα

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος ξεκινά με υψηλό πυρετό, κακουχία πολύ επηρεασμένη γενική κατάσταση, εμέτους, φωτοφοβία, ενώ στην πορεία μπορεί να εμφανιστεί εξάνθημα.

Ολα τα συμπτώματα γενικά εξελίσσονται ραγδαία. «Η ακαμψία αυχένα είναι κλινική διάγνωση, δεν είναι κάτι που το αναφέρει το παιδί», αναφέρει η κ. Παρδάλη και εξηγεί:

«Μπορεί να πει το παιδί που έχει πονοκέφαλο ότι πονάει στη βάση του κεφαλιού και να διαπιστώνουμε στην εξέταση ότι δεν μπορεί να κάμψει το κεφάλι του προς το στήθος, πονάει. Αυτό είναι σημείο της εξέτασης».

Ο πυρετός, η κεφαλαλγία και η κακουχία μπορεί να εμφανίζονται από την αρχή, αλλά είναι κοινά συμπτώματα με αυτά των ιώσεων. Σε πιο προχωρημένη κατάσταση, λέει η γιατρός, «μπορεί να αρχίσει να κάνει σηψαιμία -γιατί αυτή είναι η κατάληξη και πεθαίνει κανείς- και να έχει πολυοργανική προσβολή, η οποία σημαίνει «εκδηλώσεις από το καρδιαγγειακό, από το αναπνευστικό, τους νεφρούς, από όλα τα συστήματα».

Η κεφαλαλγία, η φωτοφοβία και ο υψηλός πυρετός -ίσως και οι έμετοι- είναι τα πρώιμα συμπτώματα που πρέπει να ευαισθητοποιήσουν το γονιό να επισκεφθεί άμεσα παιδίατρο ή νοσοκομείο.

Ο εμβολιασμός

Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για το εμβόλιο κατά του -περισσότερο θανατηφόρου, αλλά και πιο σπάνιου- μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β, το οποίο κοστολογείται στη λιανική από 80 έως 100 ευρώ ανά δόση. (απαιτούνται από 2 έως 3 δόσεις ανάλογα με την ηλικία).

Τα συστήματα υγείας πολλών χωρών -μεταξύ αυτών και της χώρας μας- μετά από μελέτη των επιδημιολογικών δεδομένων και μελετών κόστους – οφέλους αποφάσισαν να μην το χορηγούν δωρεάν μέσω των Εθνικών Εμβολιαστικών Προγραμμάτων.

«Στην Ελλάδα τα θανατηφόρα περιστατικά είναι λίγα και οι εκτιμήσεις λένε ότι το περίπου 40% του πληθυσμού έχει καλυφθεί με ιδιωτική δαπάνη και πρωτοβουλία των γονιών κι έτσι έχει δημιουργηθεί ένα τείχος ανοσίας. Αυτό βελτιώνει ακόμα παραπάνω τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και το κράτος κρίνει -γιατί έτσι χαράσσονται οι πολιτικές υγείας- ότι τα περιστατικά των θανάτων των παιδιών που θα νοσηλευτούν είναι λίγα και δεν μπορεί να το υποστηρίξει οικονομικά», τονίζει η παιδίατρος κ. Παρδάλη και καταλήγει πως από την άλλη, οι ζωές των παιδιών δεν θα πρέπει να μετριούνται με αριθμούς.

Γενικά συμπτώματα

 • υψηλός πυρετός
 • κακουχία
 • κακή γενική κατάσταση
 • έμετοι
 • φωτοευαισθησία / φωτοφοβία
 • εξάνθημα
 • δυσκαμψία αυχένα

Πρώιμα συμπτώματα (απαιτείται ιατρική βοήθεια)

 • κεφαλαλγία
 • φωτοφοβία
 • υψηλός πυρετός
 • (ίσως και έμετοι)

Προχωρημένα συμπτώματα

 • εξάνθημα
 • κακή γενική κατάσταση
 • έμετοι
 • σηψαιμία  ——>>> πολυοργανική προσβολή  ——->>>> θάνατος

Ελεύθερος Τύπος

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr