Συναγερμός στην Ευρώπη από κρυφή πανδημία
ΥΓΕΙΑ

Συναγερμός στην Ευρώπη από κρυφή πανδημία

Προσοχή στα νοσοκομεία της Ευρώπης από κρυφή πανδημία λέει το ECDC

Υπερδιπλασιασμός λοιμώξεων από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά παθογόνα, γνωστά και ως υπερβακτήρια, εμφανίζεται σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη, όπως αναφέρει έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Η έκθεση αναφέρει πως το 2020, ο αριθμός των ατόμων που μολύνθηκε από δύο εξαιρετικά ανθεκτικούς στα φάρμακα παθογόνους μικροοργανισμούς αυξήθηκε και στη συνέχεια σημείωσε απότομο άλμα το 2021.

Το κύμα προήλθε από κρούσματα σε ΜΕΘ νοσοκομείων και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου οι λοιμώξεις που είναι ανθεκτικές στα αντιμικροβιακά φάρμακα ήταν ήδη ευρέως διαδεδομένες, δήλωσε ο αξιωματούχος του ECDC Ντομινίκ Μονέ σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία πέρυσι στην Ευρώπη οι μολύνσεις με το βακτήριο Acinetobacter υπερδιπλασιάστηκαν σε σύγκριση με τους ετήσιους αριθμούς πριν από την πανδημία. Οι μολύνσεις με ένα άλλο βακτήριο, το Klebsiella pneumoniae, το οποίο είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά, αυξήθηκαν κατά 31% το 2020 και κατά 20% το 2021.

Ορισμένοι επιστήμονες συνδέουν την αύξηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων από υπερβακτήρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με την συνταγογράφηση αντιβιοτικών για τη θεραπεία του COVID-19 και άλλων βακτηριακών λοιμώξεων κατά τη διάρκεια μακράς παραμονής στα νοσοκομεία. Ο Μονέ δήλωσε ότι αυτή είναι «η πιο πιθανή υπόθεση», αλλά η υπηρεσία του δεν έχει ακόμη προβεί σε ενδελεχή ανάλυση.

Είπε επίσης ότι τα στοιχεία δείχνουν μείωση του αριθμού των μολύνσεων με κάποια άλλα υπερβακτήρια στα ευρωπαϊκά νοσοκομεία. Το ECDC πιστεύει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πανδημία οδήγησε σε αναβολή των χειρουργικών επεμβάσεων.

Η ανθεκτικότητα στα φάρμακα οφείλεται στην κατάχρηση των αντιβιοτικών η οποία ενθαρρύνει τα βακτήρια να αναπτύσσουν νέους τρόπους για να τα εξουδετερώνουν. Οι ανησυχίες σχετικά με αυτήν δεν είναι καινούργιες. Οι ειδικοί αποκαλούν τις λοιμώξεις από υπερβακτήρια «σιωπηλή πανδημία» καθώς προκαλεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο θανάτους ετησίως, αλλά δεν προσελκύει την προσοχή ή τη χρηματοδότηση της έρευνας.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr