Σύνδρομο Skeeter: Τί είναι, ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο Skeeter: Τί είναι, ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από το σύνδρομο Skeeter το καλοκαίρι

Τι είναι το σύνδρομο Skeeter και ποιους προσβάλλει περισσότερο το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι έρχεται και μαζί του εκτός από τον ήλιο τις διακοπές και την ξεγνοιασιά φέρνει και τα κουνούπια!

Δικαιωματικά τους ανήκει ο τίτλος των πιο ενοχλητικών εντόμων, αφού μπορεί πολύ εύκολα να χαλάσουν μία όμορφη βραδιά, ενώ πολλές φορές μπορούν να γίνουν ακόμη και επικίνδυνα.

Αν και περισσότεροι μετά από ένα τσίμπημα κουνουπιού εμφανίζουμε κοκκίνισμα στην περιοχή και κνησμό κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητο και το ανοσοποιητικό τους αντιδρά έντονα στα τσιμπήματα.

Η αλλεργική αυτή αντίδραση, γνωστή ως σύνδρομο Skeeter, εμφανίζεται περισσότερο σε άνδρες, έγκυες, παχύσαρκους, άτομα με ομάδα αίματος Ο αλλά και όσους καταναλώσει μπύρα.

Όσο περισσότερες φορές ένα άτομο έχει τσιμπηθεί από κουνούπια, τόσο πιο πιθανό είναι ότι θα απευαισθητοποιηθεί με την πάροδο του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι οι ενήλικες τυπικά έχουν λιγότερο σοβαρές αντιδράσεις στα τσιμπήματα των κουνουπιών από ό, τι τα παιδιά.

Τα κοινά συμπτώματα ενός τσιμπήματος από κουνούπι περιλαμβάνουν μαλάκες μάζες στην επιφάνεια του δέρματος που γίνονται ροζ, ερυθρές και κνησμώδης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ερυθρότητα και το οίδημα εμφανίζονται μέσα σε λίγα λεπτά μετά το δήγμα του κουνουπιού. Μία σκληρή σκούρα κόκκινη μάζα εμφανίζεται την επόμενη μέρα, παρόλο που αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν έως και 48 ώρες μετά το αρχικό τσίμπημα. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, η επαφή με ένα κουνούπι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον έξι δευτερολέπτων ή περισσότερο για να προκληθεί αντίδραση.

Συμπτώματα

  • Μεγάλη περιοχή κνησμού
  • Δερματικές κακώσεις
  • Μώλωπες κοντά στην περιοχή του δήγματος
  • Λεμφαγγειίτιδα, φλεγμονή του λεμφικού συστήματος
  • Κνίδωση στην περιοχή γύρω από το δήγμα
  • Αναφυλαξία, μία σπάνια απειλητική για τη ζωή αντίδραση που οδηγεί σε οίδημα του λαιμού και συρίττουσα αναπνοή – χρήζει επείγουσας ιατρικής φροντίδας

Όπως και με όλες τις υπόλοιπες αλλεργίες, η πρόληψη είναι η βέλτιστη προσέγγιση. Τα κουνούπια χρειάζονται λιμνάζοντα νερά για να τραφούν. Αν είναι εφικτό, αποφύγετε τα λιμνάζοντα νερά, ιδιαίτερα κατά την ανατολή και δύση του ηλίου, όταν τα κουνούπια είναι περισσότερο δραστήρια.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr