Συνεδριάζει εκτάκτως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα
ΥΓΕΙΑ

Συνεδριάζει εκτάκτως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 14:00 έκτακτη συνεδρίαση, προκειμένου να εξετάσει τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη του ιού SARS-CoV-2, καθώς και το ενδεχόμενο ανάγκης ταξιδιωτικών οδηγιών/ περιορισμών για χώρες της Ν. Αφρικής.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 14:00 έκτακτη συνεδρίαση, προκειμένου να εξετάσει τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη του ιού SARS-CoV-2, καθώς και το ενδεχόμενο ανάγκης ταξιδιωτικών οδηγιών/ περιορισμών για χώρες της Ν. Αφρικής.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ήδη συγκαλέσει συνεδρίαση εμπειρογνωμόνων για να αξιολογήσει το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, το οποίο ονομάζεται B.1.1.529, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ.

«Ο ΠΟΥ συγκαλεί συνεδρίαση (…) για την καλύτερη κατανόηση του χρονοδιαγράμματος των μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη και να διευκρινίσει αν αυτό το παραλλαγμένο στέλεχος θα πρέπει να χαρακτηριστεί παραλλαγή ενδιαφέροντος ή παραλλαγή ανησυχίας», σημείωσε.

Σχεδόν 100 αλληλουχίες της παραλλαγής έχουν αναφερθεί και οι πρώτες αναλύσεις δείχνουν ότι αυτή έχει «μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων», κάτι το οποίο απαιτεί περαιτέρω μελέτη, πρόσθεσε ο Λιντμάιερ.

Ο ΠΟΥ δεν σχολιάζει προς το παρόν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επέβαλαν οι αρχές κάποιων χωρών σε χώρες του νοτίου τμήματος της Αφρικής που συνδέονται με το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του ιού, κατέληξε ο εκπρόσωπος του οργανισμού.

Κορονοϊός: Είναι η μετάλλαξη της Μποτσουάνα μεγαλύτερη απειλή από τη «Δέλτα»; Τι ξέρουμε και τι όχι
1. Τι διαφορετικό έχει αυτή η παραλλαγή;

Οι επιστήμονες λένε ότι η παραλλαγή B.1.1.529 φέρει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδας , η οποία παίζει βασικό ρόλο στην είσοδο του ιού στα κύτταρα του σώματος και στην οποία στοχεύουν τα εμβόλια. Οι ερευνητές προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν είναι πιο μεταδοτική ή πιο θανατηφόρα από τις προηγούμενες, οπως η «Δέλτα».

2. Από πού προήλθε;

Μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο εικασίες. Ένας επιστήμονας από το Ινστιτούτο Γενετικής UCL στο Λονδίνο είπε ότι πιθανότατα εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια μιας χρόνιας λοίμωξης ενός ανοσοκατεσταλμένου ατόμου, πιθανώς σε έναν ασθενή με HIV/AIDS που δεν υποβλήθηκε σε θεραπεία.

Η Νότια Αφρική έχει 8,2 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV, οι περισσότεροι στον κόσμο. Η παραλλαγή Βήτα, μια μετάλλαξη που εντοπίστηκε πέρυσι στη Νότια Αφρική, μπορεί επίσης να προήλθε από ένα άτομο που είχει μολυνθεί από τον ιό HIV.

3. Πόσο διαδεδομένη είναι;

Από την Πέμπτη, εντοπίστηκαν σχεδόν 100 κρούσματα στη Νότια Αφρική, όπου έχει γίνει το κυρίαρχο στέλεχος μεταξύ των νέων λοιμώξεων. Τα πρώιμα αποτελέσματα των μοριακών τεστ PCR έδειξαν ότι το 90% των 1.100 νέων περιπτώσεων που αναφέρθηκαν την Τετάρτη στην επαρχία της Νότιας Αφρικής που περιλαμβάνει το Γιοχάνεσμπουργκ προκλήθηκαν από τη νέα παραλλαγή, σύμφωνα με τον Tulio de Oliveira, καθηγητή βιοπληροφορικής που διευθύνει ιδρύματα αλληλουχίας γονιδίων σε δύο νοτιοαφρικανικά πανεπιστήμια.

Στη γειτονική Μποτσουάνα, αξιωματούχοι κατέγραψαν τέσσερα κρούσματα τη Δευτέρα σε άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα. Στο Χονγκ Κονγκ, ένας ταξιδιώτης από τη Νότια Αφρική βρέθηκε να έχει την παραλλαγή και ένα ακόμη κρούσμα εντοπίστηκε σε άτομο που τέθηκε σε καραντίνα.

4. Ποιες ήταν οι αντιδράσεις;

Τα νέα για τη νέα παραλλαγή προκάλεσαν αναταράξεις στις αγορές την Παρασκευή, με τις μετοχές που σχετίζονται με ταξίδια στην Ασία να γνωρίζουν τη μεγαλύτερη πτώση καθώς οι επενδυτές ανέμεναν τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει στα ταξίδια.

Το γεν, που συνήθως θεωρείται ως ασφαλές καταφύγιο, σημείωσε άνοδο 0,6% έναντι του δολαρίου, ενώ το ραντ Νότιας Αφρικής υποχώρησε σε χαμηλό ενός έτους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από την περιοχή, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τη νέα παραλλαγήπου εντοπίσθηκε στη Νότια Αφρική, έγραψε στο Twitter η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από έξι αφρικανικές χώρες και άλλες χώρες ακολούθησαν το παράδειγμά τους, με τη Σιγκαπούρη να περιορίζει την είσοδο για άτομα που βρίσκονταν στη Νότια Αφρική και σε κοντινές χώρες τις τελευταίες 14 ημέρες.

Η Αυστραλία είπε ότι δεν θα αποκλείσει αυστηρότερους κανόνες για τα σύνορα για ταξιδιώτες από τη νότια Αφρική εάν η κατάσταση κλιμακωθεί, ενώ η Ινδία ενίσχυσε τον έλεγχο των εισερχόμενων ταξιδιωτών από τη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ.

5. Πόσο ανησυχητικά είναι όλα αυτά;

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε με σιγουριά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι υπάρχουν λιγότερες από 100 ολόκληρες γονιδιωματικές αλληλουχίες της νέας παραλλαγής διαθέσιμες, οι οποίες θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο τον χρόνο που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η μελέτη, αλλά και για να διαπιστωθεί πόσο καλά λειτουργούν τα τρέχοντα εμβόλια εναντίον της.

Οι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς, με τις αλλαγές μερικές φορές να καθιστούν τον ιό πιο αδύναμο ή μερικές φορές να τον καθιστούν πιο «ανθεκτικό» και ικανό να αποφεύγει τα αντισώματα και να μολύνει ανθρώπους.

6. Τι πρέπει να προσέξουμε στη συνέχεια;

Ο ΠΟΥ συγκάλεσε έκακτη συνάντηση σήμερα για να συζητήσει τις εξελίξεις γύρω από την μετάλλαξη B.1.1.529 και να αποφασίσει εάν θα τη χαρακτηρίσει επίσημα παραλλαγή ενδιαφέροντος ή ανησυχίας.

Εάν το κάνει, η νέα μετάλλαξη θα λάβει ένα γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου, στο πλαίσιο του συστήματος ονοματοδοσίας του ΠΟΥ, πιθανότατα το γράμμα «Νι». Οι κυβερνήσεις πιθανότατα θα λάβουν επίσης μέτρα για τους συνοριακούς και ταξιδιωτικούς ελέγχους.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr