ΥΓΕΙΑ

Τι θα γίνει για όσους υγειονομικούς τεθούν σε αναστολή – Plan B

Στο υπουργείο Υγείας καθημερινά διαμορφώνεται το plan B για όσους υπαλλήλους τεθούν σε αναστολή
Τι θα γίνει για όσους υγειονομικούς τεθούν σε αναστολή – Plan B

Λίγο πριν εφαρμοστεί ο νόμος περί υποχρεωτικότητας στους υγειονομικούς και στο υπουργείο Υγείας καθημερινά διαμορφώνεται το plan B για όσους υπαλλήλους τεθούν σε αναστολή.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των συστάσεων που έχουν ανακοινωθεί από την επιστημονική κοινότητα για την επιστροφή από τις διακοπές, θα διατεθούν ακόμη δύο self tests από τα φαρμακεία της χώρας μας για να ελεγχθούν ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, νέοι και παιδιά πριν την εφαρμογή των νέων μέτρων που περιλαμβάνουν ελέγχους με rapid tests για τους μη εμβολιασμένους και έχουν ισχύ από τις 13 Σεπτεμβρίου.

Χθες σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας μεταξύ διοικήσεων νοσοκομείων, υγειονομικών περιφερειών και διοίκησης του ΕΚΑΒ συζητήθηκαν τα μέτρα που θα λάβει η κάθε υπηρεσία για να αντιμετωπίσει τα κενά που θα προκύψουν. Οπως έχει κάνει ήδη γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, έχουν προβλεφθεί προσλήψεις προσωπικού συγκεκριμένου χρόνου και με συγκεκριμένες συμβάσεις. Θα υπάρξει μέριμνα ώστε να αποφευχθεί η γραφειοκρατία στη διαδικασία. Οι συμβάσεις θα συνάπτονται απευθείας με την Υγειονομική Περιφέρεια έτσι ώστε να μην υπάρχει χρονική καθυστέρηση. Την ίδια στιγμή, θα παραταθούν και διατάξεις που ισχύουν λόγω της πανδημίας με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα στους φορείς να μετακινούν το προσωπικό για την κάλυψη τυχόν αναγκών.

Παράλληλα, αναμένεται νομοθετική πρωτοβουλία έτσι ώστε υπηρεσίες outsourcing να λειτουργήσουν ως υποστηρικτικές υπηρεσίες στα νοσοκομεία και στις δομές. Ειδικότερα, υπηρεσίες όπως η καθαριότητα, τραπεζοκόμοι, μάγειρες, αλλά και σεκιούριτι θα ανατίθενται σε ιδιώτες. Ταυτόχρονα, έχει σχεδιαστεί το πώς θα γίνει ανακατανομή του προσωπικού μέσα στα νοσοκομεία και στις κλινικές προκειμένου να λειτουργήσουν ομαλά.

Στο «τραπέζι» έχει πέσει η πρόταση να προσληφθούν απλοί οδηγοί για ασθενοφόρα που είναι παραχωρημένα στα νοσοκομεία αλλά και των Κέντρων Υγείας, προκειμένου να εξυπηρετούνται απλά εξιτήρια ώστε να μη χρειαστούν πολλαπλές μετακινήσεις πληρωμάτων του ΕΚΑΒ.

Τα ποσοστά εμβολιασμού των υγειονομικών όσο οι ημέρες περνούν παρουσιάζουν μικρή αύξηση, ωστόσο υπάρχουν ακόμη χιλιάδες ανεμβολίαστοι. Σε συγκεκριμένες δομές και υπηρεσίες το πρόβλημα είναι αρκετά μεγάλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας έχει το μισό νοσηλευτικό προσωπικό ανεμβολίαστο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα που θα μπουν σε αναστολή και με δεδομένο ότι προπληρώνονται τον επόμενο μήνα, θα κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά που θα εισπράξουν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι όλοι οι υγειονομικοί που εργάζονται σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στον εμβολιασμό τους. «Εξάλλου ο εμβολιασμός αποτελεί μία υπεύθυνη στάση απέναντι σε όλους τους ασθενείς που λαμβάνουν τις υπηρεσίες Υγείας. Αλλωστε όλα τα επιστημονικά δεδομένα συνηγορούν υπέρ της ασφάλειας των εμβολίων. Το εμβόλιο αποτελεί αναγκαιότητα για όλους όσοι εργάζονται στις υπηρεσίες Υγείας αλλά και για τους πολίτες, ώστε να μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει το σκόπελο της πανδημίας σύντομα», αναφέρει.

 

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 3.076 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 674 εντοπίζονται στην Αττική και τα 323 στη Θεσσαλονίκη. O δείκτης θετικότητας διαμορφώνεται λίγο χαμηλότερα, στο 2,72%, ενώ πτωτικός εμφανίστηκε και ο αριθμός θανάτων – 22 νέοι θάνατοι σε ένα 24ωρο. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονταν έως χθες σε 337.

Το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της επιστροφής των πολιτών από τις διακοπές και της ισχυρής σύστασης για τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test), ανακοίνωσε χθες την περαιτέρω δωρεάν διάθεση δύο τεστ από τα φαρμακεία της χώρας, από τη Δευτέρα 30 Αυγούστου έως και τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, στις παρακάτω ομάδες πολιτών:

  • Μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
  • Μη εμβολιασμένα άτομα, ηλικίας 5-17 ετών (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα με τον ΑΜΚΑ του δικαιούχου παιδιού).
  • Μη εμβολιασμένα άτομα 18-30 ετών, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ.

Το αποτέλεσμα θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα εκδίδεται βεβαίωση για όποια χρήση.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ