Το αγαπημένο φρούτο που μπορεί να παροπλίσει τον ιό της γρίπης
Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι μια ένωση, που δημιούργησαν οι επιστήμονες με βάση πρωτεΐνη που βρίσκεται στις μπανάνες, μπορεί να προστατεύσει απέναντι στα πολλαπλά στελέχη του ιού της γρίπης, αλλά και των κοροναϊών που εξετάστηκαν
Η κύρια ενασχόληση και αγωνία των επιστημόνων που μελετούν μολυσματικές παθήσεις δεν είναι οι ιοί σαν τον Έμπολα, αλλά κοινοί ιοί, όπως αυτός της γρίπης, που εξακολουθεί να αποτελεί σαφή και υπαρκτό κίνδυνο για την ανθρωπότητα.
Τώρα, λοιπόν, μια ομάδα ερευνητών που δουλεύουν εδώ και πολλά χρόνια πάνω σε ένα ευρύ φάσμα αντιικών φαρμάκων που προέρχονται από δέντρα μπανάνας, δημοσίευσαν μια νέα έρευνα στο PNAS, όπου δείχνουν ότι μια τεχνητή ένωση με βάση τη λεκτίνη της μπανάνας, η πρωτεΐνη H84T, έχει σοβαρές προοπτικές για κλινική χρήση της απέναντι στη γρίπη.
Στα πειράματα που διεξήχθησαν, πάνω από το 89% των ποντικιών που εκτέθηκαν σε έναν τύπο ιού γρίπης που συνήθως αποδεικνύεται θανατηφόρος, μπόρεσαν να επιβιώσουν όταν τους χορηγήθηκε η πρωτεΐνη, ακόμα και 72 ώρες μετά την έκθεση.
Η ομάδα, επίσης, παρέχει πρώιμα στοιχεία ότι η ένωση αυτή είναι ασφαλής, με τα ποντίκια που έλαβαν την H84T να μην εμφανίζουν παρενέργειες από την λεκτίνη της μπανάνας, η οποία, γενικότερα, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή μέσω της λανθασμένης ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος.
Επιπλέον, επειδή η H84T είναι πρωτεΐνη, υπήρχε ανησυχία για το ότι το σώμα θα μπορούσε να την αναγνωρίσει ως ξένη και να αναπτύξει αντισώματα για να την καταστρέψει, με αποτέλεσμα είτε να την εξουδετερώσει είτε να προκαλέσει άλλες βλάβες. Ευτυχώς, όμως, αποδείχθηκε πως ενώ τα ποντίκια ανέπτυξαν πράγματι αντισώματα κατά της H84T, δεν φάνηκαν να βλάπτονται από αυτά.
Η ένωση λειτουργεί στοχεύοντας την μαννόζη, ένα σάκχαρο που βρίσκεται στο εξωτερικό κάποιων ιών, αλλά όχι στα περισσότερα υγιή κύτταρα. «Μπορέσαμε να δείξουμε ότι η H84T εμποδίζει την ικανότητα του ιού της γρίπης να συγχωνεύεται με άλλες δομές των ανθρώπινων κυττάρων, τα λεγόμενα ενδοσώματα. Πρόκειται για ένα βήμα-κλειδί στη λοίμωξη, το οποίο παροπλίζει την ικανότητα του ιού να αναπαράγεται και να προκαλεί προβλήματα στον οργανισμό», εξηγούν οι ερευνητές.
Αυτός ο μηχανισμός δράσης, η δέσμευση των σακχάρων μαννόζης στην επιφάνεια των ιών, σημαίνει ότι η H84T είναι αποτελεσματική όχι μόνο απέναντι στον ιό της γρίπης, αλλά και στον Έμπολα, τον HIV, την ιλαρά, το MERS, ένα νέο θανατηφόρο ιό που καταγράφηκε πρώτη φορά το 2012 στη Σαουδική Αραβία, τον SARS και όλους τους άλλους κοροναϊούς που εξετάστηκαν.
Πολύ ελπιδοφόρο, μάλιστα, είναι το γεγονός ότι η ένωση λειτουργεί εκεί όπου η οσελταμιβίρη, η υπάρχουσα θεραπεία για τη σοβαρή γρίπη έχει αποτύχει. Η επιστημονική ομάδα ευελπιστεί σε περισσότερες έρευνες με αντικείμενο την ένωση αυτή, τη δοκιμή της και σε ανθρώπους και την επακόλουθη εισαγωγή της στην αγορά. πηγή-ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr