ΥΓΕΙΑ

Τσιόδρας: Το ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων οδήγησε στο lockdown – Γιατί αφήσαμε ανοιχτά τα δημοτικά

Τσιόδρας: Το ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων οδήγησε στο lockdown – Γιατί αφήσαμε ανοιχτά τα δημοτικά

Ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν έκρυψε ότι το σύστημα υγείας θα πιεστεί αφόρητα τις επόμενες μέρες και μίλησε για αριθμό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων στη σύγχρονη ιστορία. Αυτός ήταν και ο λόγος που πάρθηκε η, σκληρή, απόφαση για το νέο lockdown.

Δεν έκρυψε ότι στην Επιτροπή των λοιμωξιολόγων που προτείνουν τα μέτρα στην κυβέρνηση, υπήρξαν και διαφωνίες. Εξήγησε πως το lockdown είναι το τελευταίο μέτρο, πως «αναγνωρίζουμε τις συνέπειες» και εξέφρασε την ελπίδα να αρθεί σύντομα.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αποκάλυψε και το γιατί αποφασίστηκε να μείνουν ανοιχτά τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά: γιατί σε αυτές τις ηλικίες, η διασπορά και η μετάδοση του ιού είναι πολύ μικρή. Σημείωσε ότι την ημέρα που θα αρθεί το lockdown, οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στη νέα κανονικότητα, θα είναι οι μαθητές.

Ο καθηγητής θέλησε να στείλει κι ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «ο ιός είναι εδώ, η πάλη μαζί του συνεχίζεται. Με υπομονή, θα το ξεπεράσουμε». Και ζήτησε «να αποφύγουμε το στίγμα, να επιλέξουμε τη σύμπνοια».

«1.000 κρούσματα άνω των 65 ετών!»

«Ο ιός κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες, με μια πολύ σημαντική μεταδοτικότητα τις τελευταίες ημέρες» τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας παρουσιάζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σύμφωνα με την επιδημιολογική καμπύλη, σε έναν μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών, ο ιός κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες, με μια πολύ σημαντική μεταδοτικότητα ανέφερε ο καθηγητής, για να επισημάνει ότι η διασπορά παρουσιάζεται και ανά ηλικιακή ομάδα και δείχνει ότι ο ιός εξαπλώνεται επιθετικά και στις ηλικιακές ομάδες που κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο από τον κορονοϊό.

Τις τελευταίες 7 ημέρες περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι άνω των 65 ετών, «στην ηλικία δηλαδή που κατά κάποιο τρόπο κλιμακώνεται ο κίνδυνος», έχουν αναγνωριστεί ως κρούσματα κορονοϊού. «Αυτό από μόνο του είναι καθοριστικό» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και εξήγησε: «Με βάση τα ελληνικά δεδομένα, υπολογίζουμε πλέον με μαθηματικές εκτιμήσεις, ανάλογα με την ηλικία του ανθρώπου που πάσχει από κορονοϊό να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο ή ακόμα να μπει σε ΜΕΘ» και αυτή τη στιγμή η πιθανότητα για έναν άνδρα άνω των 75 ετών με κορονοϊό είναι σημαντική.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε ότι «από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά έχουμε 20πλασιάσει τα τεστ που γίνονται» με μέσο όρο πάνω από 19.000 τεστ την ημέρα και επιπλέον 3.000 rapid τεστ, ενώ προγραμματίζονται και αυτοματοποιημένοι έλεγχοι σε όλη την Επικράτεια. Από τα τεστ που διεξάγονται είναι «χαρακτηριστική η άνοδος στη θετικότητα των τεστ που ξεπερνάει το 9%» σημείωσε, προσθέτοντας πως όταν το συνεκτιμήσει αυτός κανείς με την επιθετικότητα του ιού στη χώρα, πρακτικά αυτό συνεπάγεται ότι 1 στους 10 με συμπτώματα αυτή τη στιγμή έχει μολυνθεί με κορονοϊό.

Σωτήρης Τσιόδρας: Θα μπουν και νέοι σε ΜΕΘ

Αναφερόμενους στους διασωληνωμένους ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι είναι 191 άτομα τις τελευταίες ημέρες στην επικράτεια, υπάρχει δηλαδή «μια σημαντική αύξηση στους νοσηλευόμενους που είναι πιο βαριά, από τους βαριά».

«Αυτή τη στιγμή στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη έχουμε σημαντική κατάληψη ποσοστού των κλινών ΜΕΘ που είναι ειδικά σχεδιασμένες για νοσηλεία ασθενών covid. Στη Θεσσαλονίκη τη δραματική αύξηση των τελευταίων 10 ημερών, πλέον 78% των κλινών ΜΕΘ-covid είναι κατειλημμένες» υπογράμμισε.

«Όταν έχεις μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα, θα νοσηλευτούν στις ΜΕΘ και νεότεροι άνθρωποι» επισήμανε ο καθηγητής και συμπλήρωσε ότι 27 άτομα ηλικίας 55-64 και 18 άτομα ηλικίας 45-54 τις επτά τελευταίες ημέρες νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Επίσης, ενημέρωσε ότι για λόγους που η διεθνής επιστημονική κοινότητα δεν κατανοεί ακόμα «οι άνδρες προσβάλλονται περισσότερο σοβαρά».

Πηγή – newsit.gr

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΜΠΑΡΟΥΤΟΞΥΛΟ
ΤΣΩΚΟΣ