Σύνδεσμος  Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ευβοίας: Τι ζητούν από Κεραμέως, Γεωργιάδη, Χαρδαλιά και βουλευτές της Εύβοιας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ευβοίας: Τι ζητούν από Κεραμέως, Γεωργιάδη, Χαρδαλιά και βουλευτές της Εύβοιας

Αναλυτικά η επιστολή προς τους υπουργούς και βουλευτές του Νομού Ευβοίας

Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Νομού Ευβοίας  απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στους υπουργούς  Παιδείας, Ανάπτυξης, στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας ​και στους βουλευτές του Νομού, σύμφωνα με την οποία ζητούν την ήδη υφιστάμενα κέντρα ξένων γλωσσών να εξαιρεθούν από την υποχρέωση δημιουργίας προσβάσιμων χώρων σε ΑΜΕΑ.

Διαβάστε την επιστολή

Αξιότιμε κ Υπουργέ,

Αξιότιμοι κ Βουλευτές,

Ετέθη προς διαβούλευση το σχέδιο νόμου που αφορά στις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας λειτουργίας, ίδρυσης και λειτουργίας των Κέντρων Ξένων Γλωσσών, στο οποίο περιλαμβάνεται μέριμνα για την απρόσκοπτη πρόσβαση στα κέντρα των ανθρώπων με αναπηρία (βλ. ειδικότερα αρ. 126).

Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ν. Ευβοίας καθίσταται αρωγός στην κυβερνητική αυτή πρόθεση, αντιλαμβανόμενος απολύτως την ανάγκη για ισότιμη πρόσβαση στους χώρους εκπαίδευσης ξένων γλωσσών όλων αδιακρίτως, πολλώ δε μάλλον ατόμων με αναπηρία. Προς τον σκοπό αυτό ασφαλώς κατανοούμε την ανάγκη θέσπισης των οδηγιών και των κατευθύνσεων για την ίδρυση και συνεπώς αδειοδότηση των νέων κέντρων. Ωστόσο πληροφορούμαστε ότι στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται κανόνες εφαρμοστέοι και για τα ήδη λειτουργούντα κέντρα σε υφιστάμενα κτίρια. Επομένως. ανακύπτουν σημαντικά ζητήματα για τακέντρα που μέχρι σήμερα λειτουργούν νόμιμα καιδιαθέτουν άδεια βάσει των κείμενων διατάξεων. Προς τον σκοπό αυτό αποστέλλεται και η παρούσα μας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κτιρίων που στεγάζουν σήμερα τα εκπαιδευτικά κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών δεν διαθέτει «τεχνικά άρτια» πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία (για πολλούς λόγους που είναι αδιάφοροι στην παρούσα φάση). Ουδέποτε στο παρελθόν σύμφωνα με τον Γενικό Οικοδομικό και Πολεοδομικό Κανονισμό ετίθεντο ζητήματα τέτοιας φύσεως στις οικοδομικές μελέτες ανέγερσης οποιουδήποτε δημοσίου ή ιδιωτικού κτιρίου. Συνεπώς, στην περίπτωση  που ο υπό ψήφιση νόμος προβλέψει την αναδρομική ισχύ των προϋποθέσεων και για τα λειτουργούντα κέντρα αυτό θα είναι στην πράξη ανεφάρμοστο και μοιραία καταστροφικό για τις επιχειρήσεις. Οι κατατεθειμένες στις οικείες υπηρεσίες δόμησης (ΥΔΟΜ) των εκάστοτε δήμων μελέτες για την ανέγερση των υφιστάμενων οικοδομών δεν περιλαμβάνουν σχεδιασμό για την πρόσβαση ΑΜΕΑμμε αποτέλεσμα είτε να μην υπάρχει πλέον ο αναγκαίοςχώρος για την κατασκευή τεχνικά άρτιας πρόσβασηςεισόδου, είτε να μην πληρούνται οι κανόνες στατικότητας του όλου κτιρίου   για τις μετατροπές που τυχόν απαιτηθούν.

Στην υποθετική δε περίπτωση που ξεπεραστούν τα ζητήματα στατικότητας του όλου κτιρίου, και επιτραπούνσύμφωνα με τον Γ.Ο.Κ. κτιριολογικές μετατροπές, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων μας αδυνατεί να καλύψει οικονομικά τέτοιες ενέργειες. Λαμβανομένης υπόψη ειδικάτης οικονομικής συγκυρίας που έχει πλήξει τον κλάδο μας λόγω της υποχρεωτικής αναστολής της λειτουργίας των Κέντρων Ξένων Γλωσσών εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοιού, η υποχρεωτικότητα αυτή θα προκαλέσει δυσανάλογη οικονομική επιβάρυνση στους επαγγελματίες του κλάδου.

Επιπρόσθετα λάβετε υπόψη σας το ζήτημα που προκύπτει με τις μισθωμένες επιχειρήσεις, όπου τίθεται ζήτημα συναίνεσης, βούλησης και επιθυμίας των ιδιοκτητών των ακινήτων να συνεργαστούν στις απαιτούμενες ενέργειες – εργασίες, οικονομικής τους επιβάρυνσης, αλλά και ζήτημα συνέχισης των επαγγελματικών μισθώσεων (λ.χ. δεν θα ευθύνεται ο εκμισθωτής για την μη έκδοση άδειας επαγγελματικής λειτουργίας του μισθωτή επειδή δεν δύναται να κατασκευασθεί τεχνικά άρτια τρόπος ασφαλώς πρόσβασης των ΑΜΕΑ στο μίσθιο κλπ).  

Είμαστε βέβαιοι ότι θα λάβετε υπόψη σας τους εύλογους αυτούς ισχυρισμούς μας και θα συμμεριστείτε τις δίκαιες ανησυχίες μας στην παρούσα διαβούλευση και τελικά εξαιρέσετε τα ήδη υφιστάμενα κέντρα ξένων γλωσσών από την υποχρέωση δημιουργίας προσβάσιμων χώρων σε ΑΜΕΑ.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr