Η ακρίβεια «τρώει» το σουβλάκι στην Εύβοια: Έφτασε τα 4 ευρώ το τυλιχτό
Ειδησεις ευβοια

Η ακρίβεια «τρώει» το σουβλάκι στην Εύβοια: Έφτασε τα 4 ευρώ το τυλιχτό

«Καίει στην τσέπη» το σουβλάκι στην Εύβοια

Το παραδοσιακό σουβλάκι, το απόλυτο αγαπημένο των Ελλήνων, φαίνεται πως παύει να είναι ένα φτηνό και καθημερινό γεύμα για πολλούς, καθώς οι τιμές του έχουν πάρει την ανιούσα — και η Εύβοια δεν αποτελεί εξαίρεση.

Σε αρκετές περιοχές του νησιού, ιδιαίτερα στις παραθαλάσσιες ζώνες με τουριστική κίνηση, αλλά και στο κέντρο της Χαλκίδας, η τιμή για ένα απλό τυλιχτό με πίτα φτάνει ακόμη και τα 4 ευρώ, προβληματίζοντας κατοίκους και επισκέπτες.

Ο πρόεδρος του σωματείου εστίασης Εύβοιας «Ξένιος Ζευς», Βασίλης Ευθυμίου, μιλά στο evima.gr για την πίεση που δέχεται το παραδοσιακό ελληνικό γεύμα και τη μάχη των επαγγελματιών για να διατηρήσουν τις τιμές σε προσιτά επίπεδα.

Το σουβλάκι, για δεκαετίες η πιο προσιτή και αγαπημένη επιλογή των Ελλήνων, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπο με σοβαρές προκλήσεις που απειλούν ακόμη και την ίδια του τη θέση ως «λαϊκό φαγητό».

Οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες, το ενεργειακό κόστος, η υψηλή φορολογία και τα αυξανόμενα λειτουργικά έξοδα οδηγούν σε συνεχείς πιέσεις για ανατιμήσεις.

«Το σουβλάκι, ένα γεύμα που για χρόνια αποτελούσε την πιο προσιτή επιλογή για τον Έλληνα καταναλωτή, σήμερα πιέζεται ασφυκτικά από τις συνθήκες της αγοράς. Οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες, το ενεργειακό κόστος, η υψηλή φορολογία και το αυξημένο εργασιακό κόστος οδηγούν σε ανατιμήσεις που κανείς μας δεν επιθυμεί.», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μέση τιμή για ένα τυλιχτό έχει φτάσει σε πολλές περιοχές της χώρας κοντά στα 5 ευρώ. Ωστόσο, στην Εύβοια, οι επαγγελματίες του κλάδου δίνουν καθημερινά μάχη για να κρατήσουν τις τιμές πιο χαμηλά.

«Στην Εύβοια η μέση τιμή παραμένει περίπου στα 4 ευρώ, καθώς οι επαγγελματίες της εστίασης δίνουμε πραγματική μάχη για να κρατήσουμε τις τιμές χαμηλά, με σεβασμό στον καταναλωτή. Αυτή η προσπάθεια όμως θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων, καθώς το λεγόμενο food cost έχει φτάσει σε επίπεδα που δυσκολεύουν τη λειτουργία τους, με τη χαμηλή πώληση να μην καλύπτει πλέον το κόστος των πρώτων υλών.»

Αν και οι επαγγελματίες προσπαθούν να απορροφήσουν τις ανατιμήσεις, το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων δεν αποκλείεται.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο μέσα στο επόμενο διάστημα οι τιμές να αυξηθούν. Παρ’ όλα αυτά, η δική μας δέσμευση είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε το σουβλάκι να παραμείνει ποιοτικό, ασφαλές και όσο γίνεται προσιτό για κάθε οικογένεια.», καταλήγει.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr