Στο πλευρό των αγροτών οι γονείς της Εύβοιας: «Ο αγώνας τους είναι αγώνας όλων μας»
Γονείς και αγρότες ενωμένοι στα μπλόκα – Κοινός αγώνας για παιδιά, σχολεία και αξιοπρέπεια
Τη στήριξή της στους βιοπαλαιστές αγρότες, κτηνοτρόφους, ψαράδες και μελισσοκόμους που βρίσκονται στα μπλόκα εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Συλλόγων Γονέων Χαλκίδας, τονίζοντας ότι τα αιτήματά τους είναι δίκαια και αφορούν το σύνολο της κοινωνίας.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, πολλοί από τους γονείς που συμμετέχουν στους αγροτικούς αγώνες είναι μέλη της Ένωσης, γεγονός που –όπως σημειώνεται– επιτρέπει στην Ένωση να γνωρίζει από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τόσο οι ίδιοι όσο και τα παιδιά τους στην καθημερινότητά τους. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τα παιδιά των οικογενειών αυτών φοιτούν σε σχολεία με σοβαρά προβλήματα υποδομών, όπως διαρροές στις οροφές, αλλά και ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό.
Η Ένωση συνδέει τον αγώνα των αγροτών με τη γενικότερη υποβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο, υπογραμμίζοντας ότι το συνεχές κλείσιμο ή οι συγχωνεύσεις σχολείων αποτελούν ένδειξη της εγκατάλειψης της αγροτικής περιοχής. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, παρόμοια φαινόμενα καταγράφηκαν την περασμένη σχολική χρονιά σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, στην Ανθηδόνα και στο Δοκό.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η βασική αιτία τόσο της οικονομικής εξόντωσης των μικρών αγροτών όσο και του μαρασμού του δημόσιου σχολείου είναι η χρόνια υποχρηματοδότηση από την πλευρά της κυβέρνησης σε κρίσιμους τομείς, όπως η Παιδεία, η Υγεία και η διατροφή, την ώρα που –όπως τονίζεται– διατίθενται τεράστια κονδύλια για άλλες προτεραιότητες.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο κόστος παραγωγής, με την Ένωση να σημειώνει ότι οι αγρότες πωλούν τα προϊόντα τους κάτω από το κόστος, ενώ αυτά φτάνουν στον καταναλωτή σε πολλαπλάσιες τιμές. Παράλληλα, εκφράζεται ανησυχία για τις επιπτώσεις της συμφωνίας ΕΕ–Mercosur, καθώς –όπως αναφέρεται– ενδέχεται να πλημμυρίσει η αγορά με φθηνά εισαγόμενα προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας.
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Χαλκίδας δηλώνει ότι στηρίζει τα αιτήματα για αφορολόγητο πετρέλαιο και φθηνό ρεύμα, επισημαίνοντας πως το υψηλό ενεργειακό κόστος επιβαρύνει τόσο την αγροτική παραγωγή όσο και τη λειτουργία των σχολείων.
«Ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας όλων μας», καταλήγει η ανακοίνωση, τονίζοντας ότι από τη δική τους επιβίωση εξαρτάται άμεσα και η ποιότητα ζωής των οικογενειών και των παιδιών.
Η ανακοίνωση υπογράφεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Χαλκίδας και φέρει ημερομηνία 15 Ιανουαρίου 2026.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr