Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: «Στόχος να λύσουμε τον πυρήνα της διαφοράς με την Τουρκία»
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: «Στόχος να λύσουμε τον πυρήνα της διαφοράς με την Τουρκία»

Τι είπε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία.

Τις θέσεις της Ελλάδας για τα ελληνοτουρκικά, μετά και τη συνάντηση που είχε στο Βίλνιους με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέλυσε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ και στη Σία Κοσιώνη και στον Παύλο Τσίμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνάντηση με τον κ. Ερντογάν ήταν μία ευκαιρία για μία επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά από 4 δύσκολα χρόνια, δήλωσε αρχικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Επιβεβαιώθηκε η άποψή μου ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για μία στροφή στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα. Όποτε χρειάστηκε υπερασπιστήκαμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά είναι καλύτερα να ζούμε σαν φίλοι. Θέλω να ελπίζω ότι αυτή η πολιτική θα έχει συνέχεια, συνέπεια και διάρκεια».

Ερωτηθείς αν ακούστηκε η λέξη «Χάγη»στη συζήτησή τους δεν μπήκε σε λεπτομέρειες και υπογράμμισε ότι έχει σημασία να υπάρχουν σχέσεις εμπιστοσύνης. «Οφείλουμε να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν εμπιστεύεται τον Τούρκο Πρόεδρο είπε: «Σίγουρα έρχεται ο ίδιος από μεγάλη εκλογική νίκη και ίσως αυτό να τον απελευθερώνει από το να χρησιμοποιεί τα θέματα εξωτερικής πολιτικής για εσωτερική κατανάλωση. Εισέπραξα διαφορετική ατμόσφαιρα. Αυτό πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια».

Για τη Χάγη τόνισε ότι η συζήτηση για προσφυγή είναι πρόωρη, προσθέτοντας ότι «αυτό που θέλουμε είναι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και αυτό δεν κτίζεται από τη μία ημέρα στην άλλη».

Και συνέχισε: «Ο μεγάλος στόχος είναι να λύσουμε τον πυρήνα της διαφοράς, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε και άλλες διαφορές, όπως το μεταναστευτικό. Σκοπός είναι να λύσουμε τον πυρήνα των διαφορών, εφόσον συμφωνήσουμε να πάμε στη Χάγη.

Και αυτό δεν το πετύχουμε, η διαφύλαξη του καλού κλίματος, αυτό από μόνο του είναι κεκτημένο. Υπάρχει μία τολμηρή ατζέντα, που είμαι διατεθειμένος να διερευνήσω. Η διαφύλαξη του καλού κλίματος, ακόμη και αν δεν συμφωνήσουμε στον πυρήνα, είναι σημαντική.

Δεν είμαστε αφελείς. Οφείλουμε να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Εισέπραξα μία διαφορετική ατμόσφαιρα, σε σχέση με τις άλλες συναντήσεις.

Είναι προς όφελος της Ελλάδας να επιλύσει τη βασική διαφορά που μας απασχολεί τόσα χρόνια; Εγώ λέω ναι. Θα τη λύσουμε με όρους που θα είναι συμβατοί με τα εθνικά μας συμφέροντα και προφανώς δεν θα είναι μία δική μου απόφαση, καθώς θα κληθούν και η Βουλή και τα κόμματα.

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε πολύ μακριά από αυτό. Εγώ έχω υποχρέωση να διερευνήσω αν υπάρχει κάποιο παράθυρο».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr