Προειδοποίηση για μεγαλύτερο σεισμό: «Ίσως να μην ήταν ο κύριος, κλείδωσε το ρήγμα»
ΑΠΟΨΕΙΣ

Προειδοποίηση για μεγαλύτερο σεισμό: «Ίσως να μην ήταν ο κύριος, κλείδωσε το ρήγμα»

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ, εξέφρασε την ανησυχία του ότι ο σεισμός που σημειώθηκε προχθές, τα ξημερώματα της Κυριακής δεν είναι ο κύριος σεισμός.

Επιπρόσθετα τόνισε ότι η περιοχή του Κορινθιακού κόλπου έχει πολλά ρήγματα, πράγμα που η “ξηρασία” στη μετασεισμική ακολουθία (μετασεισμοί μέχρι 2 ρίχτερ) έχει εντείνει τους προβληματισμούς των σεισμολόγων, καθώς δεν είναι σύνηθες να συμβαίνει αυτό. Τέλος, υποστήριξε ότι είναι πολύ πιθανό το ρήγμα στον Κορινθιακό κόλπο να έχει κλειδώσει, οπότε χρειάζεται χρόνος για να δούμε τα αποτελέσματα.

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, έγραψε:

“Πριν λίγο μίλησα στην ERTnews για το σεισμό στον Κορινθιακό και συνοπτικά είπα:

– τα μεγέθη των μετασεισμών παραμένουν πολύ μικρά (μόνο ένας μεγέθους 2, οι άλλοι μικρότεροι). Αυτό μας δυσκολεύει να υποστηρίξουμε ότι ο 5,1 ήταν ο κύριος.
– η περιοχή έχει σημαντικό σεισμικό δυναμικό, γεγονός που εντείνει τον προβληματισμό.
– ίσως το ρήγμα έχει “κλειδώσει” πρόσκαιρα. Σε αναμονή λοιπόν”.

 

 

Λέκκας: Ανοιχτές οι πιθανότητες για ίδιο ή μεγαλύτερο σεισμό

Τις επιφυλάξεις του για την εξέλιξη του φαινομένου, μετά τον σεισμό των 5,1 R, περίπου στη μία τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής στον Κορινθιακό Κόλπο, εξέφρασε μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινές διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, τονίζοντας πως η περιοχή έχει τεθεί υπό αυστηρά επιτήρηση από τους σεισμολόγους.

«Υπάρχει μία επιφύλαξη που ουσιαστικά στηρίζεται στο γεγονός ότι μετά τον σεισμό των 5,1R που έγινε στη μία το πρωί της Κυριακής δεν έχουμε μέχρι τώρα επαρκή σεισμική ή μετασεισμική ακολουθία. Έχουμε μόνο μερικούς σεισμούς της τάξεως του 1,5 – 2 R και θα περιμέναμε κάτι περισσότερο, δηλαδή, τουλάχιστον έναν σεισμό πάνω από 4 R και πολλούς εκεί γύρω στα 3 με 4 R», ανέφερε ο κ. Λέκκας για να τονίσει ότι είναι «ανοιχτές οι πιθανότητες» να ακολουθήσει ένας μεγαλύτερος σεισμός ή του ίδιου μεγέθους με αυτόν της Κυριακής.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα δεν μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς, η ευρύτερη περιοχή όμως, έχει δώσει μεγάλους σεισμούς όπως τα 6,5 R το 1995 στο Αίγιο. «Έχουμε ουσιαστικά τον Κορινθιακό κόλπο και τον Πατραϊκό κόλπο, μία τεκτονική τάφρος, ένα βύθισμα, το οποίο έχει ουσιαστικά δημιουργήσει τον Κορινθιακό Κόλπο με πολυάριθμα ρήγματα, ένα σύμπλεγμα ρηγμάτων που υπάρχουν στον υποθαλάσσιο χώρο και τα οποία δεν είναι άμεσα ορατά και αυτά δημιουργούν την υψηλή σεισμικότητα. Είναι μία ενεργή περιοχή αυτή του Κορινθιακού.

Ο κ. Λέκκας εκτίμησε πως ένας σεισμός σαν αυτόν της τάξης των 5R, είναι δύσκολο να ενεργοποιήσει τα ρήγματα αυτά«Χρειαζόμαστε ένα πολύ πιο μεγάλο σεισμό για να πούμε ότι υπάρχει μία διέγερση γειτονικών ρηγμάτων ή μια γενική διέγερση. Είναι μία συνήθης διαδικασία που συνήθως δεν δρομολογεί άλλες διαδικασίες», σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τα λεγόμενα “πρόδρομα φαινόμενα” και συγκεκριμένα για το “τράβηγμα” των νερών που έχει παρατηρηθεί στον Κορινθιακό, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε ότι μπορεί να έχει σχέση με το σεισμό «αλλά τη σχέση αυτή θα την καταλάβουμε μόλις ολοκληρωθεί το φαινόμενο. Υπάρχουν περίπου 33 πρόδρομα φαινόμενα τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν. Αλλά, δυστυχώς, τα φαινόμενα αυτά τα καταλαβαίνουμε ότι είναι προσεισμικά φαινόμενα , μετά το σεισμό, όχι πριν τον σεισμό».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr