Γιατί μπήκε «λουκέτο» στο ΟΑΚΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Γιατί μπήκε «λουκέτο» στο ΟΑΚΑ

Για πόσο χρονικό διάστημα αναμένεται να μείνει κλειστό το κεντρικό στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ - Τι συμβαίνει με το πρόβλημα στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα

Δεν υπήρχε περίπτωση να γινόταν οποιαδήποτε εκδήλωση στο ΟΑΚΑ εν γνώσει κάποιου ότι υπήρχε μελέτη που έθετε θέμα ασφάλειας, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας σήμερα για το πρόβλημα στο στέγραστρο Καλατράβα, το οποίο οδήγησε στο προσωρινό «λουκέτο».

Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, «η εν λόγω ανακοίνωση βγήκε από την διοίκηση του ΟΑΚΑ και βασίζεται στη σύμβαση μεταξύ του υπουργείου, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΙΠΕΔ. Είναι μία στατική μελέτη από ιδιωτική εταιρεία που βασίζεται σε συγκεκριμένη έρευνα που έκανε η εταιρεία αυτή. Θα ακολουθήσει και δεύτερη μελέτη για να διαπιστωθεί αν και εφόσον ισχύουν αυτά τα πορίσματα που έχουν βγει. Την Δευτέρα θα γίνουν ανακοινώσεις από τον αρμόδιο υπουργό αθλητισμού. Μέχρι να γίνουν οι περαιτέρω έρευνες, το ΟΑΚΑ καλείται να εφαρμόσει όσα αναφέρουν οι ειδικοί. Το κράτος δε μπορεί διαψεύσει ή να αμφισβητήσει μία επιστημονική μελέτη. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να επαναξιολογήσει την κατάσταση για την ασφάλεια των πολιτών».

Μιλώντας στο Mega πρόσθεσε: «δεν έχω τα στοιχεία για να αναλύσω πότε προέκυψε το πρόβλημα, ούτε είμαι καθ’ ύλην αρμόδιος, ωστόσο η κυβέρνηση μπήκε στη διαδικασία αναβάθμισης του ΟΑΚΑ, του ελέγχου των κτιρίων και στο να βάλει “τάξη” στο κράτος. Δεν πρόκειται να μπει σε αμφισβήτηση η ασφάλεια των πολιτών. Είναι δεδομένο ότι δεν υπήρχε περίπτωση να έγινε οποιαδήποτε δραστηριότητα και να είχε οποιοσδήποτε σε γνώση του μία μελέτη η οποία να πιστοποιεί ότι δεν είναι ασφαλής η λειτουργία οποιουδήποτε κτιρίου. Το ίδιο έχει γίνει και για άλλα γήπεδα συμπεριλαμβανομένων και αυτών του μπάσκετ για ζητήματα πυρασφάλειας και άλλα».

Σημειώνεται ότι κατόπιν της απόφασης του ΟΑΚΑ, που σε συνεννόηση με τον Γιάννη Βρούτση, ανέστειλε τις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες στο κεντρικό στάδιο και στο ποδηλατοδρόμιο, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού συνεργάζεται με όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν ταχύτερα τα προβλήματα που ανέκυψαν από αυτή την αναγκαία απόφαση.

«Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν ταχύτερα τα προβλήματα που ανέκυψαν στο ΟΑΚΑ. Πρώτιστο μέλημά μας ήταν και παραμένει η ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων», επισήμανε ο κ. Βρούτσης, ο οποίος την προσεχή Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, θα προβεί σε ανακοινώσεις για τις περαιτέρω ενέργειες αντιμετώπισης των ζητημάτων που προκύπτουν στη λειτουργία της αθλητικής κοινότητας.

Τo 2009 παραδόθηκε οριστικά και πλήρως στο ελληνικό Δημόσιο το στέγαστρο Καλατράβα και το 2019 εστάλη επιστολή στον τότε υφυπουργό Αθλητισμού από την κατασκευάστρια εταιρεία, που υπεδείκνυε ακόμη και ποια σημεία έπρεπε να ελεγχθούν.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο ολυμπιονίκης Πέτρος Γαλακτόπουλος, ο οποίος όπως ανέφερε ανέλαβε πρόεδρος του ΟΑΚΑ το 2011-2012 και ήταν πρόεδρος για περίπου 4,5 χρόνια, μίλησε για την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα στέγαστρα τόσο στο γήπεδο ποδοσφαίρου, όσο και στην «Αγορά» και άλλους χώρους.

«Όταν ανέλαβα την προεδρία του ΟΑΚΑ, ήρθαν οι τεχνικοί και μου είπαν ότι έχει λήξει η σύμβαση ελέγχου του στεγάστρου Καλατράβα», ανέφερε αρχικώς. «Έμπαιναν βίδες στα σίδερα που έπεφταν! Στην στοά Καλατράβα, η γέφυρα στηρίζεται σε μπετά, δεμένα στις άκρες με βίδες. Με τους σεισμούς και με τον αέρα κάποιες βίδες “έκοβαν”. Κάποια ημέρα κρέμασε και έμεινε 60 πόντους από το έδαφος, από εκεί που περνούσε ο κόσμος!», είπε ο κ. Γαλακτόπουλος.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr