Fast food: Αλλάζουν όλα το 2023 – Τι πρόκειται να απαγορευτεί
ΔΙΕΘΝΗ

Fast food: Αλλάζουν όλα το 2023 – Τι πρόκειται να απαγορευτεί

Έρχονται μεγάλες αλλαγές στο Fast food μέσα στο 2023

Οι αλυσίδες fast-food στη Γαλλία προετοιμάζονται για μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές στα εστιατόριά τους εδώ και δεκαετίες, καθώς η κυβέρνηση απαγορεύει τα πιάτα, τα ποτήρια και τα επιτραπέζια σκεύη μιας χρήσης για όσους τρώνε ή πίνουν στο χώρο τους.

Αλυσίδες όπως τα McDonald’s, Burger King, Starbucks και Subway βρίσκονται αντιμέτωπες με αυτό που οι περιβαλλοντολόγοι έχουν αποκαλέσει «επανάσταση» την 1η Ιανουαρίου, καθώς νέα πρωτοποριακά μέτρα τίθενται σε ισχύ στη Γαλλία για την καταπολέμηση των αποβλήτων.

Μεγάλο μέρος της βιομηχανίας γρήγορου φαγητού χρησιμοποιεί ένα οικονομικό μοντέλο που βασίζεται σε πεταμένα κουτιά, ποτήρια και συσκευασίες, τα οποία οι πελάτες αναποδογυρίζουν από τον δίσκο τους σε έναν κάδο αμέσως μετά το φαγητό.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, κάθε εστιατόριο με περισσότερες από 20 θέσεις – συμπεριλαμβανομένων των κυλικείων εργασίας, των αλυσίδων αρτοποιείων, των ταχυφαγείων και των καταστημάτων σούσι – θα πρέπει να παρέχει επαναχρησιμοποιήσιμα κύπελλα, πιάτα,

πιάτα και μαχαιροπήρουνα που πλένονται για τους πελάτες που τρώνε. Οι γαλλικές περιβαλλοντικές ομάδες το χαρακτήρισαν ως «πλήρη αλλαγή παραδείγματος» για τον τομέα.
Σύμφωνα με τον Guardian τα περίπου 30.000 καταστήματα fast-food στη Γαλλία σερβίρουν 6 δισ. γεύματα ετησίως, δημιουργώντας περίπου 180.000 τόνους αποβλήτων. Περιβαλλοντικές ομάδες δήλωσαν ότι το 55% αυτών παράγεται από τους ανθρώπους που τρώνε στο σπίτι.

«Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που αυτό τελικά τίθεται σε ισχύ», δήλωσε η Alice Elfassi, επικεφαλής νομικών υποθέσεων της ΜΚΟ Zero Waste France, η οποία πίεσε για το μέτρο σε έναν νόμο που δημοσιεύθηκε το 2020, αλλά έδωσε στις εταιρείες προθεσμία μέχρι το 2023 για να προετοιμαστούν. «Το γρήγορο φαγητό είναι ένας τομέας που παράγει πολλά απόβλητα. Αν και το πλαστικό μιας χρήσης είχε ήδη απαγορευτεί, είχε αντικατασταθεί από μεγάλες ποσότητες προϊόντων για πέταμα, όπως χαρτόνι, ξύλο, μπαμπού, τα οποία θεωρούμε απαράδεκτη σπατάλη πόρων».

Η Zero Waste France και άλλες ομάδες πιέζουν την κυβέρνηση να διενεργήσει σωστούς ελέγχους για το αν τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού τηρούν το νόμο, και να επιβάλει πρόστιμα αν χρειαστεί. Είπε ότι θα πρέπει επίσης να εξεταστεί τι εναλλακτικές λύσεις τίθενται σε εφαρμογή. «Τα περισσότερα εστιατόρια γρήγορου φαγητού δεν θα στραφούν στο κλασικό, μακράς διάρκειας γυαλί ή στην πορσελάνη που διαρκεί χρόνια, θα επιλέξουν το σκληρό πλαστικό και έχουμε ανησυχίες για την αντοχή του – θα αντέξει εκατοντάδες πλύσεις ή θα πεταχτεί μετά από λίγες μόνο; Θα είμαστε σε εγρήγορση ως προς αυτό».

Ο νόμος αφορά μόνο τα επιτραπέζια σκεύη που χρησιμοποιούν οι πελάτες που κάθονται σε εστιατόρια. Όποιος παραγγέλνει φαγητό προς πώληση, για παράδειγμα από τα McDonald’s, θα συνεχίσει να λαμβάνει συσκευασίες μιας χρήσης. Όμως, οι περιβαλλοντικές ομάδες ελπίζουν ότι οι συσκευασίες μιας χρήσης για φαγητό προς πώληση θα μπορούσαν επίσης να αλλάξουν στο μέλλον, για παράδειγμα με τους πελάτες να αφήνουν ένα ποσό για επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες και να τις επιστρέφουν.

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr