ΔΙΕΘΝΗ

«Η μετάλλαξη Όμικρον θα μας βρει όλους» – Οι δυσοίωνες προβλέψεις των Αμερικανών επιστημόνων

Η επικεφαλής του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) Τζάνετ Γούντκοκ λέει ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί θα μολυνθούν τελικά από την «Όμικρον», ενώ ο Άντονι Φάουτσι εκτιμά ότι παραλλαγή «θα μας βρει σχεδόν όλους»
«Η μετάλλαξη Όμικρον θα μας βρει όλους» – Οι δυσοίωνες προβλέψεις των Αμερικανών επιστημόνων

Η επικεφαλής του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) Τζάνετ Γούντκοκ λέει ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί θα μολυνθούν τελικά από την «Όμικρον», ενώ ο Άντονι Φάουτσι εκτιμά ότι παραλλαγή «θα μας βρει σχεδόν όλους»

Η εκτελούσα χρέη διευθύντριας στον FDA, τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων Τζάνετ Γούντκοκ, έκανε μια δυσοίωνη πρόβλεψη. Είπε ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί θα κολλήσουν Covid-19, επομένως θα πρέπει να πέσει μεγαλύτερο βάρος στη λειτουργία των νοσοκομείων και των απαραίτητων υπηρεσιών.

Η Γούντκοκ έκανε τα σχόλια σε ακρόαση στη Γερουσία, όπου οι γερουσιαστές, ειδικά οι Ρεπουμπλικάνοι, αμφισβήτησαν σκληρά την απάντηση των αξιωματούχων της κυβέρνησης απέναντι στον ιό.

Οι αρχές δήλωσαν ότι παρόλο που η Όμικρον σπάει κάθε ρεκόρ νέων κρουσμάτων, ελπίζουν ότι η αύξηση θα υποχωρήσει γρήγορα και είπαν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να επικεντρωθούν στο να διασφαλίσουν ότι τα νοσοκομειακά συστήματα δεν θα καταρρεύσουν εν μέσω της αύξησης.

«Νομίζω ότι είναι δύσκολο να επεξεργαστούμε αυτό που πραγματικά συμβαίνει αυτή τη στιγμή, που είναι [ότι] οι περισσότεροι άνθρωποι θα κολλήσουν Covid-19, εντάξει;» είπε η Τζάνετ Γούντκοκ. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι τα νοσοκομεία θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν… [ότι] η μεταφορά, άλλες βασικές υπηρεσίες δεν διαταράσσονται όσο συμβαίνει αυτό».

Η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο τον κόσμο και κατέρριψε το ρεκόρ ημερήσιων νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρoυν ότι η παραλλαγή είναι πλέον υπεύθυνη για περισσότερο από το 98% των περιπτώσεων Covid-19 στις ΗΠΑ, αντικαθιστώντας τη Δέλτα σε λιγότερο από ένα μήνα.

Ταυτόχρονα, η παραλλαγή πιστεύεται ότι είναι λιγότερο θανατηφόρα από προηγούμενα στελέχη και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί γρήγορα να κορυφωθεί. Ωστόσο, παρόλο που η Όμικρον στέλνει λιγότερους ασθενείς στο νοσοκομείο ως ποσοστό των συνολικών κρουσμάτων, η πληθώρα νέων κρουσμάτων πιέζει τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τις επιχειρήσεις – γεμίζοντας κρεβάτια, προκαλώντας ελλείψεις προσωπικού και επαναφέροντας την τηλεργασία.

Κατά μέσο όρο περισσότεροι από 761.000 Αμερικανοί την ημέρα βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19 την Τρίτη, την ημέρα της ακρόασης, σύμφωνα με τους New York Times. Την ίδια ημέρα του προηγούμενου έτους, στην κορύφωση της χειμερινής έκρηξης, κατά μέσο όρο 251.232 άτομα βρέθηκαν θετικά στην Covid-19.

Ο Άντονι Φάουτσι αργότερα επανέλαβε τα σχόλια της Γούντκοκ, λέγοντας ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί είναι πιθανό να έχουν μολυνθεί από την παραλλαγή. Πρόσθεσε ότι συγκριτικά λίγοι εμβολιασμένοι Αμερικανοί θα αντιμετωπίσουν νοσηλεία και θάνατο.

«Η Όμικρον, με τον εξαιρετικό, άνευ προηγουμένου βαθμό αποτελεσματικότητας της μεταδοτικότητας, θα βρει τελικά σχεδόν τους πάντες», είπε ο Φάουτσι στον Στίβεν Μόρισον, αντιπρόεδρο του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, ανέφερε το CNN. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εξαλείψουμε αυτό τον ιό», τόνισε ο Φάουτσι, με δεδομένη τη μεταδοτικότητά του, την τάση του να μεταλλάσσεται σε νέα στελέχη και τον μεγάλο αριθμό των μη εμβολιασμένων κατά της covid-19.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ