ΔΙΕΘΝΗ

«Κόκκινος συναγερμός» για καύσωνα για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο

Πολύ πάνω από το κανονικό πρόκειται να φτάσει ο υδράργυρος Δευτέρα και Τρίτη στο Ηνωμένο Βασίλειο με τους μετεωρολόγους να εκδίδουν «κόκκινη» προειδοποίηση για πρώτη φορά στη χώρα.
«Κόκκινος συναγερμός» για καύσωνα για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ένα αρκετά ενδιαφέρον πείραμα σχετικά με το που μπορεί να φτάσουν οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες το 2050 διεξήγαγαν μετεωρολόγοι από το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από λίγα χρόνια.

Οι επιστήμονες από το Μετεωρολογικό Γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου μελέτησαν τα κλιματικά μοντέλα μεγάλης εμβέλειας το καλοκαίρι του 2020, για να δουν τις θερμοκρασίες οι οποίες θα μπορούσαν να επικρατήσουν τριάντα χρόνια μετά.

Όπως τόνιζαν τότε από το Met Office, «Δεν είναι πραγματική πρόγνωση καιρού».

Ωστόσο, σύμφωνα με το CNN, τη Δευτέρα και την Τρίτη η μη πραγματική πρόγνωση καιρού πρόκειται να γίνει πραγματικότητα και μάλιστα 28 χρόνια πιο νωρίς.

Ο Σάιμον Λι, επιστήμονας της ατμόσφαιρας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, εντόπισε την εντυπωσιακή ομοιότητα μεταξύ των προβλέψεων για το 2050 και της εκτίμησης για τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η πρόβλεψη για την Τρίτη είναι συγκλονιστικά σχεδόν πανομοιότυπη για μεγάλα τμήματα της χώρας», έγραψε στο Twitter , προσθέτοντας σε επόμενη ανάρτηση ότι «αυτό που έρχεται την Τρίτη δίνει μια εικόνα για το μέλλον».

Οι θερμοκρασίες στις αρχές της εβδομάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να είναι 10-15 βαθμούς υψηλότερες από το κανονικό, με τον υδράργυρο να αναμένεται να σκαρφαλώσει ακόμα και στους 40 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά, μία πρόβλεψη η οποία έκανε τους μετεωρολόγους να εκδώσουν «κόκκινη» προειδοποίηση για τη χώρα, για πρώτη φορά.

Το μεγαλύτερο ρεκόρ ζέστης στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 38,7 βαθμοί Κελσίου, το 2019 στον Βοτανικό Κήπο του Κέιμπριτζ.

 

 

Το «επίπεδο 4» ή αλλιώς ο «κόκκινος συναγερμός» εκδίδεται όταν «ένας καύσωνας είναι τόσο ισχυρός ή και παρατεταμένος που οι επιπτώσεις του δεν επηρεάζουν μόνο το σύστημα υγείας και κοινωνικής προστασίας. Σε αυτό το επίπεδο ακόμη και υγιή άτομα, και όχι μόνο όσα ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ενδέχεται να ασθενήσουν ή ακόμη και να πεθάνουν».

 

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ