ΔΙΕΘΝΗ

«Ναυάγιο» στις συνομιλίες για το Κυπριακό – Η εμμονή των Τούρκων για δύο κράτη οδήγησε σε αδιέξοδο

«Ναυάγιο» στις συνομιλίες - Η εμμονή των Τούρκων για δύο κράτη οδήγησε σε αδιέξοδο
«Ναυάγιο» στις συνομιλίες για το Κυπριακό – Η εμμονή των Τούρκων για δύο κράτη οδήγησε σε αδιέξοδο

Σε «ναυάγιο» οδηγήθηκαν οι συζητήσεις της Πενταμερούς για το Κυπριακό στη Γενεύη, με τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών να ανακοινώνει την Μεγάλη Πέμπτη ότι πως μετά τις τριήμερες επαφές δεν υπάρχει κοινό έδαφος.

«Δεν θα τα παρατήσουμε. Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις μας για να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την επόμενη συνάντηση, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τους επόμενους 2 έως 3 μήνες», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες μετά το τέλος των συνομιλιών.

Από την πρώτη στιγμή των επιμέρους επαφών στο πλαίσιο της τριήμερης άτυπης Πενταμερούς Συνόδου (υπό την αιγίδα του Πορτογάλου γ.γ./ΟΗΕ) στη Γενεύη, ο Τατάρ υποστηρίζει τη διχοτόμηση της Κύπρου σε δύο ισοδύναμες κρατικές οντότητες, ισοϋψείς και διεθνώς αποδεκτές.

Η θέση Τατάρ, που αποτελεί «αχυράνθρωπο» του Ερντογάν και εμφανίστηκε στις συνομιλίες με μάσκα (λόγω Covid-19) που φέρει τη σημαία του ψευδοκράτους, περί κυριαρχικής ισότητας των δύο πλευρών διαφέρει από όλα όσα έχουν συζητηθεί στο παρελθόν από τους προκατόχους του Ερογλου-Ταλάτ και Ακιντζί, ενώ ουσιαστικά οι αναθεωρητικές απόψεις του αποτελούν ταφόπλακα στην επί δεκαετίες διαπραγμάτευση για διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση (από τον Μακάριο μέχρι τον Νίκο Αναστασιάδη).

Ο κ. Γκουτέρες παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και σημείωσε ότι η συνάντηση τόσο με την ελληνοκυπριακή πλευρά, όσο και με την τουρκοκυπριακή δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση, ενώ επεσήμανε ότι στο τέλος των προσπαθειών, δεν έχουμε βρει ακόμη αρκετό κοινό πρόσφορο έδαφος έτσι ώστε να μπορέσουμε να μιλήσουμε αναφέρθηκε στις θέσεις που κατέθεσαν Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι, προσθέτοντας ότι η ατζέντα του είναι πολύ απλή.

«Δεν έχουμε βρει ακόμα κοινό έδαφος για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για λύση, αλλά δεν τα παρατώ. Η δική μου εντολή είναι σαφής. Να παλέψω για την ασφάλεια και την ευημερία των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων που αξίζουν να ζήσουν μαζί. Έτσι συμφωνήσαμε ότι θα γίνει στο μέλλον ακόμη μία συνάντηση των 5+1 με την προοπτική να εξασφαλίσουμε κοινό έδαφος για συνομιλίες. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι μπορούμε για να προχωρήσει αυτή την προσπάθεια και να εξασφαλίσουμε θετικά αποτελέσματα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ