ΔΙΕΘΝΗ

Ο κορονοϊός ξεκίνησε από εργαστήριο στην Ουχάν; Οι ΗΠΑ πιέζουν τον ΠΟΥ να συνεχίσει την έρευνα, διαψεύδει το Πεκίνο

Οι ΗΠΑ πιέζουν τον ΠΟΥ να συνεχίσει την έρευνα, διαψεύδει το Πεκίνο
Ο κορονοϊός ξεκίνησε από εργαστήριο στην Ουχάν; Οι ΗΠΑ πιέζουν τον ΠΟΥ να συνεχίσει την έρευνα, διαψεύδει το Πεκίνο

Από πού προήλθε τελικά ο κορονοϊός; Η υπόθεση ενός ατυχήματος σε εργαστήριο στην Κίνα επανέρχεται στον δημόσιο διάλογο, και οι ΗΠΑ προέτρεψαν τον ΠΟΥ να προχωρήσει στη δεύτερη φάση της έρευνάς του για την προέλευση του ιού που προκάλεσε την πανδημία Covid-19.

Η αμερικανική κυβέρνηση ζητεί να έχουν οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες πλήρη πρόσβαση στα αρχικά δεδομένα και τα δείγματα στην Κίνα.

WSJ: Πιθανό το σενάριο διάδοσης του κορονοϊού από εργαστήριο
Η συζήτηση επανήλθε στην επικαιρότητα στις ΗΠΑ, και όχι μόνο, μετά από άρθρο της «Wall Street Journal» («WSJ»), στο οποίο γινόταν αναφορά σε έκθεση των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη WSJ, τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν (WIV) στην Κίνα ζήτησαν ιατρική βοήθεια σε νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2019 έχοντας συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, μήνες προτού οι κινεζικές αρχές αποκαλύψουν το ξέσπασμα της επιδημίας Covid-19.

Απαντήσεις ζητάει ο Μπάιντεν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει ζητήσει από τις αμερικανικές υπηρεσίες να βρουν απαντήσεις για την προέλευση του ιού, εξηγώντας ότι εξετάζονται διαφορετικές θεωρίες, η μία εκ των οποίων μιλά για την πιθανότητα κάποιου ατυχήματος σε κινεζικό εργαστήριο.

«Είναι κρίσιμης σημασίας η Κίνα να παράσχει στους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες πλήρη πρόσβαση στα αρχικά δεδομένα και τα δείγματα ώστε να κατανοήσουμε την προέλευση του ιού και τα πρώτα στάδια της πανδημίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η αποστολή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, στη Γενεύη.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Τζο Μπάιντεν είναι πιθανό να δώσει στη δημοσιότητα έκθεση, όπου θα παρουσιάζονται λεπτομερώς τα ευρήματα της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών σχετικά με την προέλευση του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών αναγνώρισε ότι οι υπηρεσίες της έχουν δύο θεωρίες σχετικά με την προέλευση της Covid-19, με δύο υπηρεσίες να πιστεύουν ότι εμφανίστηκε φυσικά, από την επαφή του ανθρώπου με μολυσμένα ζώα, και μια τρίτη να ενστερνίζεται ένα πιθανό εργαστηριακό ατύχημα ως την πηγή της παγκόσμιας αυτής πανδημίας.

«Η αμερικανική κοινότητα Πληροφοριών δεν γνωρίζει ακριβώς πού, πότε και πώς ο ιός Covid-19 μεταδόθηκε αρχικά, όμως συγκλίνει σε δύο πιθανά σενάρια», επισημαίνει το Γραφείο του διευθυντή Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών (ODNI), προσθέτοντας πως η πλειονότητα πιστεύει ότι δεν υπάρχουν «επαρκείς πληροφορίες προκειμένου να αξιολογηθεί ότι το ένα σενάριο είναι πιθανότερο σε σύγκριση με το άλλο».

ΗΠΑ: Ανεπαρκείς οι πληροφορίες για να στηριχθεί η μία ή η άλλη θεωρία
Η ανακοίνωση του ODNI δεν διευκρίνισε ποιες δύο από τις 17 υπηρεσίες που απαρτίζουν την κοινότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών πιστεύουν ότι ο ιός προήλθε από μολυσμένα ζώα και ποια υπηρεσία πιστεύει ότι προήλθε από εργαστηριακό ατύχημα. Και στις δύο περιπτώσεις, εντούτοις, το ODNI λέει ότι οι υπηρεσίες που κλίνουν στη μία ή την άλλη εξήγηση το κάνουν με «χαμηλή ή μέτρια αυτοπεποίθηση», κάτι που στην ορολογία των κατασκόπων σημαίνει πως πιστεύουν ότι τα στοιχεία που στηρίζουν την άποψή τους απέχουν από το να είναι καθοριστικά.

Αξιωματούχοι δεν θέλησαν να συζητήσουν ποιες υπηρεσίες διατύπωσαν διστακτικές απόψεις σχετικά με την προέλευση του ιού, όμως υπογράμμισαν ότι η μεγάλη πλειονότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πιστεύει ότι οι πληροφορίες είναι ανεπαρκείς για να καθορίσουν ότι το ένα σενάριο για την προέλευση του ιού είναι πιθανότερο από το άλλο.

Αντιδρά το Πεκίνο: Καμία σχέση με εργαστήριο στην Ουχάν
Ωστόσο, το Πεκίνο αντέδρασε στους υπαινιγμούς της Ουάσιγκτον αναφορικά με την πιθανότητα ο κορωνοϊός που ταλανίζει ολόκληρο τον πλανήτη εδώ και περισσότερο από ενάμιση χρόνο να προήλθε από κινεζικό εργαστήριο.

Μετά τα νεότερα δημοσιεύματα από τις ΗΠΑ, αλλά και τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν για το θέμα αυτό, η Κίνα έσπευσε να καταγγείλει τις προσπάθειες της Αμερικής να αποδείξει πως ο κορωνοϊός προήλθε από κινεζικό εργαστήριο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «πολιτική εκμετάλλευση και μετατόπιση ευθυνών». Αντίστοιχα, το Πεκίνο απέρριψε κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση μεταξύ του κορωνοϊού και ενός εργαστηρίου στην κινεζική πόλη Ουχάν.

To Facebook δεν θα «λογοκρίνει» πλέον αναρτήσεις που υποστηρίζουν πως ο κορωνοϊός δημιουργήθηκε σε εργαστήρια
Την ίδια ώρα, το Facebook ανακοίνωσε ότι δεν θα απαγορεύει πλέον τη δημοσίευση θεωριών που υποστηρίζουν ότι η Covid-19 δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις έρευνες, που βρίσκονται σε εξέλιξη, σχετικά με το από πού προήλθε η Covid-19 και κατόπιν διαβούλευσης με ειδικούς της υγείας, δεν θα αποσύρουμε πλέον από τις πλατφόρμες μας τους ισχυρισμούς ότι η Covid-19 δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο ή κατασκευάστηκε», ανέφερε χθες στον ιστότοπό του ο όμιλος, στον οποίο ανήκει, επίσης, το Instagram.
Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ