Σεισμολόγοι: Θα γίνουν κι άλλοι σεισμοί- Ενεργοποιείται το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης μέχρι το 2024
ΔΙΕΘΝΗ

Σεισμολόγοι: Θα γίνουν κι άλλοι σεισμοί- Ενεργοποιείται το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης μέχρι το 2024

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν οι εκτιμήσεις των ειδικών μετά τα νέα ισχυρά Ρίχτερ στην Τουρκία

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν και άλλοι σεισμοί εξέφρασε μιλώντας στο Haber Turk ο Τούρκος σεισμολόγος Οκάν Τουϊσούζ.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος σεισμολόγος δήλωσε ότι ο χθεσιμοί σεισμοί στο Χατάι είναι ανεξάρτητοι από τα φονικά Ρίχτερ των δύο προηγούμενων εβδομάδων.

«Πρόκειται για νέο σεισμό, όχι για μετασεισμό. Διότι το ρήγμα που ξεκινά από το Καχραμανμαράς Τούρκογλου, το οποίο ονομάζουμε ρήγμα Άμανος, είχε σπάσει μέχρι να φτάσει στην Αντιόχεια. Τώρα υπάρχει μια σεισμική προσδοκία από την Αντιόχεια μέχρι τη Μεσόγειο Θάλασσα» είπε χαρακτηριστικά συνοψίζοντας πως πρόκειται για άλλο ρήγμα και όχι για το ρήγμα του Καχραμανμαράς

«Αυτή η γραμμή ρήγματος συνεχίζει προς τη Μεσόγειο, προς την Κύπρο. Μετά από αυτόν τον σεισμό, πρέπει να δοθεί προσοχή στη γραμμή Χατάι, Σαμαντάγκ και Κύπρου. Δεν βλέπω μεγάλο κίνδυνο για τα Άδανα. Ωστόσο, υπάρχει το ρήγμα Savrun, το οποίο ξεκινά από το Göksun και προχωρά στην Κοζάν. Υπάρχει ένταση. Υπάρχει το ρήγμα Malatya Ovacık. Αυτές οι δύο γραμμές είναι μεταξύ των ρηγμάτων στα οποία πρέπει να εστιάσουμε», πρόσθεσε.

Για ένα νέο ισχυρό σεισμό μέχρι και 7 Ρίχτερ στις ήδη πληγείσες περιοχές της Τουρκίας – προειδοποίησε μιλώντας στον  ΣΚΑΙ ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, κάνοντας λόγο για «ντόμινο» σεισμικών δονήσεων σε μήκος 600 χλμ και πλάτος 50 χλμ.

Το ντόμινο μπορεί να επηρεάσει άμεσα το τόξο της Κύπρου ενώ το πιο σημαντικό είναι το πότε θα κάνει μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, όπως είπε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).

Οι σεισμολόγοι διεθνώς περιμένουν να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης μέχρι το 2024 και να δώσει ισχυρό σεισμό.

Όταν γίνει ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, θα εκτιμηθεί και μετά θα δούμε πώς μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα.

Πάντως, ήδη στην χώρα μας έχουν ήδη δρομολογηθεί δέκα «άμεσες δράσεις», στις οποίες περιλαμβάνονται και οι υποχρεωτικοί έλεγχοι των κτιρίων, όπως είπε ο καθηγητής.

Ο δράσεις αυτές θα αναπτυχθούν άμεσα. Και θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr