ΔΙΕΘΝΗ

Σκηνικό πολέμου μετά την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν: Στρατιωτικές επιχειρήσεις από Κίνα – Δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή

Το κλίμα μετά την επίσκεψη Πελόζι στην Ταιβάν είναι πολεμικό, με την Κίνα να ξεκινά στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.
Σκηνικό πολέμου μετά την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν: Στρατιωτικές επιχειρήσεις από Κίνα – Δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, με επίκεντρο την Ταϊβάν, μετά την προσγείωση του αεροσκάφους που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, στην Τάιπεϊ όπως είχε προαναγγείλει και παρά την οργισμένη αντίδραση και τις απειλές του Πεκίνου.

Το κλίμα είναι πολεμικό, με την Κίνα να ξεκινά στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση της Κίνας είναι σε στρατιωτικό επίπεδο αφού απαντά με στοχευμένες στρατιωτικές ασκήσεις.

Ο κινεζικός στρατός έχει τεθεί σε κατάσταση υψηλού συναγερμού και ξεκινάει από χθες το βράδυ με στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις” ως απάντηση στην επίσκεψη Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Κίνας.

Οι ασκήσεις θα περιλαμβάνουν κοινές εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις στα βόρεια, νοτιοδυτικά και βορειοανατολικά της Ταϊβάν, βολές μεγάλης εμβέλειας στα Στενά της Ταϊβάν και δοκιμές πυραύλων στη θάλασσα ανατολικά του νησιού, ανέφερε ο στρατός.

Σε διπλωματικό επίπεδο η Κίνα κάνει λόγο για παραβίαση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η επίσκεψη έχει σοβαρό αντίκτυπο στα θεμέλια των σινοαμερικανικών σχέσεων και συνιστά παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας.

Το Πεκίνο θα λάβει “όλα τα απαραίτητα μέτρα” για να διαφυλάξει αποφασιστικά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι συνέπειες θα βαρύνουν την αμερικανική πλευρά και τις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν.

Την ίδια ώρα, έντονη είναι η παρουσία δυνάμεων του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή και συγκεκριμένα:

Το Σασέμπο USS America
Το Οκινάουα USS Tripoli

Στην Νότια Κινεζική Θάλασσα πολύ κοντά στην Ταιβάν κινείται το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan
Ενώ στην Χαβάη υπάρχει το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln και το USS Essex

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, με την Κίνα να προχωρά και σε σκληρά μέτρα κατά της Ταϊβάν, λόγω Πελόζι.

Η επίσκεψη Πελόζι είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή σχεδόν εμπορικού αποκλεισμού στο νησί, καθώς στα είδη που απαγόρευσε το Πεκίνο, περιλαμβάνονται: Λαχανικά, Φρούτα, Μπισκότα, Παιδικές τροφές, Κέικ, Ποτά, Φρέσκα θαλασσινά. Το Πεκίνο προχωρά από το πρωί στην ακύρωση και κυρίως την αναπροσαρμογή δεκάδων αεροπορικών πτήσεων, θέλοντας να εξασφαλίσει καθαρό αεροπορικό διάδρομο στα στενά για τις επόμενες ώρες.

ΠΗΓΗ: SKAIGR

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ