ΔΙΕΘΝΗ

Το πρώτο διάγγελμα του Βασιλιά Καρόλου Γ: «Υπόσχομαι να σας υπηρετήσω με πίστη, ευθύνη και αγάπη»

Με μία εκτενή αναφορά στη μητέρα του Ελισάβετ Β πραγματοποίησε το πρώτο του διάγγελμα ο βασιλιά Κάρολος
Το πρώτο διάγγελμα του Βασιλιά Καρόλου Γ: «Υπόσχομαι να σας υπηρετήσω με πίστη, ευθύνη και αγάπη»

Διάγγελμα προς το έθνος απηύθυνε ο Κάρολος Γ δίνοντας την πρώτη του δημόσια ομιλία μετά τον θάνατο της μητέρας του Ελισάβετ Β, την οποία και διαδέχθηκε στον θρόνο.

Ο νέος βασιλιάς Κάρολος Γ’ της Βρετανίας ευχαρίστησε τον κόσμο για τη συμμετοχή του στο πένθος για την εκλιπούσα Ελισάβετ Β’, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα υπηρετήσει τις ίδιες αξίες με τη μητέρα του, τονίζοντας πως αποτελούσε πηγή έμπνευσης τόσο για τον ίδιο όσο και για όλη την βασιλική οικογένεια.

Στο διάγγελμα ο βασιλιάς Κάρολος Γ ανακοίνωσε επίσημα πως ο μεγαλύτερος γιος του Ουίλιαμ από εδώ και στο εξής θα είναι πρίγκιπας της Ουαλίας και διάδοχος του θρόνου, ενώ η σύζυγος του Ουίλιαμ, Κάθριν, θα φέρει τον τίτλο της πριγκίπισσας της Ουαλίας, τον οποίο κατείχε όσο ζούσε η πριγκίπισσα Νταϊάνα.

«Η βασίλισσα Ελισάβετ η μητέρα μου έφυγε από κοντά μας. Της οφείλουμε πολλά, την αγάπη, τη στοργή, την κατανόηση. Η βασίλισσα έζησε μια ζωή εξαιρετικά. Κράτησε τις υποσχέσεις και την αξιοπρέπειά της. Αυτή την υπηρεσία ανανεώνω εγώ σήμερα, παρά την προσωπική και την οικογενειακή μας λύπη. Είναι βαθιά η αίσθηση ευγνωμοσύνης για τα περισσότερα από 70 χρόνια που υπηρέτησε τους λαούς. Έκανε θυσίες για το καθήκον της. Η αφοσίωσή της ως μονάρχη, ποτέ δεν έκανε πίσω, παρά τις αλλαγές, ακόμα και στις ώρες των εορτών, της λύπης και των απωλειών», ανέφερε ο νέος Βασιλιάς των Βρετανών.

Δείτε το διάγγελμα:

«Όπως θυμόμαστε στην οικογένεια συνέθετε τις αρετές μαζί με το χιούμορ και με τις καλύτερες ανθρώπινες ιδιότητες. Μοιράζομαι μαζί σας την αίσθηση της απώλειας. Οι αξίες μας πρέπει να παραμείνουν σταθερές. Ο ρόλος και τα καθήκοντα της μοναρχίας όπως και οι σχέσεις του μονάρχη με την εκκλησία της Αγγλίας στην οποία η πίστη μου είναι βαθιά ριζωμένη, παραμένουν. Έχω πολύ μεγάλο σεβασμό προς τις αξίες και τις ευθύνες της μοναδικής παράδοσής μας και του συστήματος διακυβέρνησής μας. Υπόσχομαι ότι όσο καιρό μου δώσει ο θεός θα κρατήσω το Σύνταγμά μας στην καρδιά του έθνους μας. Όποια και αν είναι η πίστη σας, υπόσχομαι να σας υπηρετήσω με πίστη, ευθύνη και αγάπη όπως έκανα σε όλη μου τη ζωή», πρόσθεσε, για να καταλήξει, «Το 1947, στα 21α γενέθλιά της, σε διάγγελμά της προς την Κοινοπολιτεία από το Κέιπ Τάουν δήλωσε πως θα αφιερώσει τη ζωή της – όση και αν ήταν – στο να υπηρετεί τους πολίτες. Ήταν κάτι παραπάνω από υπόσχεση. Ήταν μια πρωτοφανής προσωπική δέσμευση, η οποία χαρακτήρισε ολόκληρη τη ζωή της».

Σήμερα η επίσημη ανακήρυξή του ως βασιλιάς

Ο Κάρολος Γ’ θα ανακηρυχθεί επισήμως βασιλιάς σήμερα, Σάββατο, στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Διαδοχής στο Λονδίνο, σύμφωνα με ανακοίνωσή των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, ενώ από το προεδρείο του βρετανικού κοινοβουλίου ανακοινώθηκε πως θα απευθυνθεί στους Βρετανούς στις 20:00 (ώρα Ελλάδας).


Ο καμπάνες των εκκλησιών ήχησαν την Παρασκευή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο προς τιμήν της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, η οποία απεβίωσε την Πέμπτη, σε ηλικία 96 ετών έπειτα από 70 χρόνια στο θρόνο.

Οι καμπάνες του καθεδρικού ναού του Αγίου Παύλου και του Αββαείου του Ουεστμίνστερ στο Λονδίνο, καθώς και αυτές του πύργου του Ουίνδσορ, άρχισαν να ηχούν ενώ ο νέος βασιλιάς Κάρολος Γ’ βρίσκόταν καθ’ οδόν προς το Λονδίνο από την κατοικία του Μπαλμόραλ στη Σκωτία.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας απέτισε φόρο τιμής ενώπιον του κοινοβουλίου στην εκλιπούσα βασίλισσα χαιρετίζοντας «μία από τις μεγαλύτερες ηγέτιδες που γνώρισε ο κόσμος» και «τη μεγαλύτερη διπλωμάτη» του Ηνωμένου Βασιλείου.


«Τα σοφά λόγια της μας έδωσαν δύναμη στις πιο δύσκολες στιγμές. Στις πιο σκοτεινές στιγμές της πανδημίας, μας έδωσε την ελπίδα ότι θα ξανασυναντηθούμε», υπογράμμισε ντυμένη στα μαύρα η πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ