Αυτό είναι το έθιμο της Σκύρου ανήμερα της Αναλήψεως
Ειδησεις ευβοια

Αυτό είναι το έθιμο της Σκύρου ανήμερα της Αναλήψεως

Τίμησαν το σκυριανό έθιμο ανήμερα της αναλήψεως μαθητές της Σκύρου

Τα παιδιά της Ε2 τάξης του Δημοτικού Σχολείου Σκύρου σε μια αυθόρμητη και ολιγόωρη επίσκεψή τους στην παραλία Μαγαζιά της Σκύρου αναβίωσαν με μεγάλο ενθουσιασμό το έθιμο των Σαράντα Κυμάτων την Πέμπτη 25 Μαΐου ανήμερα της Αναλήψεως.

Ύστερα από προτροπή του Διευθυντή του σχολείου και με αφορμή τις δικές του παιδικές αναμνήσεις για τα σκυριανά έθιμα την συγκεκριμένη μέρα, αποφάσισαν πώς ήθελαν κι αυτά να βιώσουν το συγκεκριμένο έθιμο.

Μετά το Πάσχα, 40 ημέρες, τιμάται η εορτή της Αναλήψεως. Δεσποτική εορτή, που αναφέρεται στην ανάβαση του Ιησού Χριστού στους ουρανούς και θεωρείται στην εκκλησιαστική παράδοση ως η ολοκλήρωση της αποστολής του Κυρίου επί της Γης. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες φέρουν το όνομα Ανάληψη.

Σύμφωνα με τις ως άνω περιγραφές της Καινής Διαθήκης, η Ανάληψη έγινε στο Όρος των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ μπροστά στους μαθητές του Χριστού, οι οποίοι παρακολούθησαν με δέος την απομάκρυνση του Διδασκάλου. Η πατερική παράδοση τονίζει ιδιαίτερα τον υπερφυσικό χαρακτήρα της Αναλήψεως του Κυρίου, το όποιο περιλήφθηκε στη δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας με τη χαρακτηριστική αναφορά στο Σύμβολο της Πίστεως (“και ανελθόντα εις τους ουρανούς και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης…”).

 

Σύμφωνα με τη λαογραφία η γιορτή της Αναλήψεως εκτός από την επίσημη ονομασία της έχει και πολλές λαϊκές ονομασίες όπως: Αναληψού στη Σαντορίνη, Αναληψιός στη Θράκη, Τ’ Αγιού Αναληψιού στην Ίμβρο, Συναληψιού στη Ρόδο, Τα Σαράντα της Πασκαλιάς στην Κομοτηνή. Γαλατοπέφτη, στη Μύκονο, στη Σίφνο και στη Σκύρο, διότι την ημέρα αυτή οι τσοπάνηδες συνηθίζουν να μοιράζουν δωρεάν το πρωινό γάλα που έχουν αρμέξει “για το καλό του κοπαδιού” και γιατί σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση δεν θα πήξει το γάλα για να γίνει τυρί αν το κρατήσουν και δεν το χαρίσουν.


Οι σκυριανές νοικοκυρές το τιμούν δεόντως κάνοντας ρυζόγαλο ή γιαούρτι τη συγκεκριμένη μέρα.

Επίσης, είναι γνωστή η παλαιότερη συνήθεια να πηγαίνουν της Αναλήψεως στη θάλασσα για το πρώτο μπάνιο και να περνούν από σαράντα κύματα. Μάλιστα, σε ορισμένα μέρη γέμιζαν με θαλασσινό νερό, τα “σαράντα κύματα” σε ένα μπουκάλι που το φύλαγαν για φάρμακο σε πρηξίματα, δαγκώματα και διάφορους πόνους.

Αυτό το έθιμο, των σαράντα κυμάτων, αναβίωσαν οι μαθητές της πέμπτης τάξης. Δροσίστηκαν και το…ευχαριστήθηκαν! Πήραν θαλασσινό νερό για αγιασμό στα άδεια τους μπουκάλια και στο γυρισμό έφαγαν κι ένα παγωτάκι!

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr