Χαλκίδα: Απολογούνται σήμερα οι εφοριακοί που εκβίαζαν επιχειρηματίες
Ειδησεις ευβοια

Χαλκίδα: Απολογούνται σήμερα οι εφοριακοί που εκβίαζαν επιχειρηματίες

Οι καταγγελίες για τη ΔΟΥ της Χαλκίδας είχαν ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2023

Οι πέντε εφοριακοί, ο λογιστής και η διεκπεραιώτρια θα απολογηθούν σήμερα Παρασκευή 24 Μάϊου στις 10:00 το πρωί στα δικαστήρια της Χαλκίδας.

Το «αμαρτωλό» τεφτέρι και οι διάλογοι-φωτιά των εφοριακών είδαν το φως της δημοσιότητας προκαλώντας μεγάλα ερωτήματα, ενώ την ίδια ώρα αποκαλύφθηκε η δράση των μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι εφοριακοί βρέθηκαν με χειροπέδες στα χέρια καθώς οι επτά συλληφθέντες της εγκληματικής οργάνωσης προήχθησαν σήμερα στο δικαστικό μέγαρο της πόλης. Με σκυμμένα τα κεφάλια οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών μετά την πολύμηνη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ. Και οι επτά συλληφθέντες ζήτησαν και πήραν προθεσμία για αύριο Παρασκευή (24/5) προκειμένου να απολογηθούν.

Όλη η δράση των εφοριακών

To οργανωμένo κύκλωμα που δρούσε στη ΔΟΥ Χαλκίδας με κεντρικά πρόσωπα την 50χρονη Προϊσταμένη της Υπηρεσίας, τον 52χρονο Υποδιευθυντή και βραχίονες τρεις υπαλλήλους, έναν λογιστή και μια 56χρονη που εκτελούσε χρέη διεκπεραιώτριας, ξεδιπλώνεται μέσα από το διαβιβαστικό των «Αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ που μετά από έρευνες πολλών μηνών κατάφερε να το “ξεδοντιάσει” και να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τους επίορκους υπαλλήλους.

Μια καταγγελία στα τέλη Νοεμβρίου, από ένα «βαθύ λαρύγγι» ήταν αυτή που κάρφωσε στις αρχές την «ομάδα της διαφθοράς» στη ΔΟΥ Χαλκίδας, που έβαζε στο μάτι τα θύματα της και απαιτούσε εκβιαστικά «φακελάκια» πολλών χιλιάδων ευρώ έτσι ώστε όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο διαβιβαστικό που παρουσιάζει το newsit.gr.

«Να μην μπλοκάρουν τις επιστροφές και να μην εισπράττουν τις οφειλές ως πρέπει” και “να τακτοποιούν ευνοϊκά φορολογικές υποθέσεις».

Στη δικογραφία μαζί με την «ομάδα των 7» εμπλέκονται και άλλα έξι άτομα τα οποία όμως δεν έχουν συλληφθεί. Το μπλόκο των αρχών έγινε στις 21 Μαΐου, μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί 17 περιπτώσεις με την ομάδα να αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες για «Εγκληματική Οργάνωση», «Δωροληψία Υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση», «Παράβαση καθήκοντος», «Εκβίαση και απόπειρα αυτής κατ’ επάγγελμα», «Δωροδοκία Υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση», και των διατάξεων «Περί όπλων».

Στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ, αποτυπώνεται η ακτινογραφία της εγκληματικής οργάνωσης με τις αρχές να αποδίδουν στην 50χρονη προϊσταμένη το ρόλο της «αρχηγού». Η ίδια κατά την προφορική της εξέταση ισχυρίστηκε ότι πριν ακόμα λάβει τη θέση της ως προϊσταμένη στη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας το Σεπτέμβριο 2023, γνώριζε ότι υπήρχαν υπάλληλοι που λάμβαναν παράνομα χρηματικά ποσά για την παροχή φορολογικών «διευκολύνσεων» σε εταιρείες. Όταν ανέλαβε τη θέση της Προϊσταμένης, την προσέγγισαν δύο υπάλληλοι οι οποίοι την έπεισαν να συμμετάσχει στο μεγάλο κόλπο για να έχει έξτρα εισόδημα…

Τους… κάρφωσε «βαθύ λαρύγγι»

Η υπόθεση όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ άρχισε να ψάχνεται από τους «Αδιάφθορους» στα τέλη Νοεμβρίου, όταν άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στο τηλεφωνικό Κέντρο της Υπηρεσία μας και κατήγγειλε δύο υπαλλήλους της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Χαλκίδας που διαπράττουν επίμεμπτες ενέργειες.

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, υπάλληλος του Τμήματος Εσόδων σε συνεργασία με την 50χρονη προϊσταμένη της, απαιτούσαν και λαμβάνουν μεγάλα χρηματικά ποσά για να μην μπλοκάρουν τις επιστροφές και να μην εισπράττουν τις οφειλές ως πρέπει. Επιπρόσθετα, ο καταγγέλλων ανέφερε ότι και ο ίδιος παρέδωσε το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ για να απεγκλωβιστεί από τον εκβιασμό τους, επισημαίνοντας ότι οι συνεννοήσεις έγιναν στο γραφείο της προαναφερόμενης υπαλλήλου.

Ανωτέρω, τέθηκαν υπόψη της Εποπτεύουσας την Υπηρεσία μας κ. Αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών, η οποία με την ανωτέρω σχετική παραγγελία διέταξε τη διενέργεια Προκαταρκτικής εξέτασης προς διακρίβωση της βασιμότητας ή μη των καταγγελλομένων.

Η διενέργεια περαιτέρω έρευνας από την Υπηρεσία μας, μεταξύ άλλων, συμπεριέλαβε και την εφαρμογή ειδικών ανακριτικών ενεργειών και συγκεκριμένα την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών των εμπλεκομένων ατόμων και την καταγραφή δραστηριότητας ή άλλων γεγονότων εκτός κατοικίας.

Από τη σταχυολόγηση και συσχέτιση (χρονική – νοηματική) των επικοινωνιών που έλαβαν χώρα μεταξύ των εμπλεκομένων ατόμων, σε συνδυασμό με το λοιπό συλλεχθέν υλικό (ένορκες καταθέσεις, άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου, αναζητήσεις στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων της Υπηρεσίας μας, αλληλογραφία με άλλες Υπηρεσίες κ.λπ.), διαπιστώθηκε η δράση μίας, ιεραρχικά δομημένης, εγκληματικής οργάνωσης, με επιχειρησιακή δομή και διακριτούς ρόλους, η οποία προέβαινε σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας που αντίκειται στα υπηρεσιακά καθήκοντα των εμπλεκόμενων υπαλλήλων καθώς και στις εκβιάσεις επιχειρηματιών εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτώντας είτε στο πλαίσιο αμοιβαίας συμφωνίας είτε εκβιαστικά, χρηματικά ποσά ως αντίτιμο.

Τα μέλη της υπό έρευνα οργάνωσης αποτελούσαν υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας (Προϊστάμενοι γραφείων και
λοιποί) και ιδιώτες (λογιστές/διεκπεραιωτές)».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr