Χαλκίδα: Μία βόλτα… από ψηλά
Ειδησεις ευβοια

Χαλκίδα: Μία βόλτα… από ψηλά

Εντυπωσιακά πλάνα από τη Χαλκίδα με drone κατέγραψε το κανάλι του YouTube DroneStories.

Η Χαλκίδα είναι η πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Η πόλη της Χαλκίδας είναι χτισμένη και στις δύο πλευρές του πορθμού του Ευρίπου, όπου το ένα τμήμα καταλαμβάνει μέρος του νησιού της Εύβοιας και το άλλο είναι χτισμένο στη Στερεά Ελλάδα.

Στην ηπειρωτική πλευρά, στο λόφο της συνοικίας Κανήθου, βρίσκεται το οθωμανικό κάστρο του Καράμπαμπα, που μαζί με το γεφύρι του Ευρίππου και το μοναδικό φαινόμενο της αλλαγής κατεύθυνσης των νερών, αποτελούν τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της περιοχής.

Η πόλη της Χαλκίδας απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Το κάστρο βρίσκεται σε ένα λόφο στη βοιωτική ακτή, που ονομάζεται Φούρκα. Η θέση του είναι στρατηγική, καθώς ελέγχει τα στενά του Ευρίπου και την πόλη της Χαλκίδας. Η θέση του Κάστρου ταυτίζεται από ορισμένους μελετητές με την αρχαία πόλη της Κανήθου. Το φρούριο που σώζεται σήμερα χτίστηκε από τους Τούρκους το 1684 από τον Βενετό Gerolimo Galopo.

Η παλίρροια του Ευρίπου είναι ένα σύνθετο μοναδικό φαινόμενο, λόγω παλιρροϊκών δυνάμεων που παρατηρείται μόνο στο στενό του Ευρίπου. Στην περιοχή αυτή εμφανίζεται το φαινόμενο, τα νερά του καναλιού να κινούνται αδιάκοπα, ενώ ταυτόχρονα αλλάζουν κατεύθυνση κίνησής τους, κατευθυνόμενα άλλοτε προς τον Βόρειο και άλλοτε προς το Νότιο Ευβοϊκό.

Η συστηματική παρακολούθηση του εν λόγω ρεύματος έδειξε ότι ενώ στις 22-23 ημέρες δείχνει μια κανονικότητα αλλαγής κατεύθυνσης κάθε 6 ώρες περίπου, όπως και η παλίρροια, τις υπόλοιπες 6-7 ημέρες του μήνα το ρεύμα γίνεται τόσο ακανόνιστο ότι μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση ακόμα και 14 φορές το ίδιο 24ωρο.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο του DroneStories

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr