Ειδησεις ευβοια

«Δημιουργικός πυρετός» για τους ξακουστούς εορτασμούς του Δεκαπενταύγουστου στον Οξύλιθο- Η Πρόεδρος Πανηγύρεως στο evima.gr

Ο Δεκαπενταύγουστος, τιμάται με ιδιαιτέρως ξακουστά έθιμα στο χωριό Οξύλιθος Ευβοίας. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο evima.gr Η Πρόεδρος Πανηγύρεως Κατσαρή Κλαίρη, οι προετοιμασίες έχουν αρχίσει εδώ και ένα μήνα.
«Δημιουργικός πυρετός» για τους ξακουστούς εορτασμούς του Δεκαπενταύγουστου στον Οξύλιθο- Η Πρόεδρος Πανηγύρεως στο evima.gr

Με μεγαλοπρέπεια και κάθε λαμπρότητα γιορτάζει η Εύβοια σε κάθε γωνιά της μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας, την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Σε κάθε περίπτωση, το γνωστό σε όλους “Πάσχα του Καλοκαιριού” τιμάται με ιδιαιτέρως ξακουστά έθιμα στο χωριό Οξύλιθος με ντόπιους και, όχι μόνο, ενδεικτικά να γνωρίζουν μεταξύ άλλων και για το περίφημο εορταστικό έδεσμα που παρασκευάζεται στον τόπο τον  Δεκαπενταύγουστο,  και είναι το “στιφάδο της Παναγίας”.

Την ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου, στο χωριό Οξύλιθος της Εύβοιας πραγματοποιείται Θεία Λειτουργία στην Παναγιά την Πετριώτισσα ή Χατηριάνισσα.

“Εδώ και ένα μήνα τα μέλη της Επιτροπής της Πανήγυρις αλλά και εθελοντές εργάζονται για τη προετοιμασία αυτής της Συνεστιάσεως” αναφέρει ενδεικτικά μιλώντας στο evima.gr η Πρόεδρος Πανηγύρεως Κατσαρή Κλαίρη.

Οπως εξηγεί, ο  περιβάλλων χώρος έχει καθαριστεί, τα καζάνια έχουν γανωθεί, και έχουν δοθεί και όλες οι παραγγελίες που χρειάζονται προκειμένου να παρασκευαστεί το στιφάδο της Παναγίας.

Παράλληλα επισημαίνει πως παραμονή στις 14 Αυγούστου θα γίνει η περιφορά της Αγίας εικόνας στις έξι το απόγευμα με συνοδεία της φιλαρμονικής και νήμερα της εορτής στις δώδεκα το μεσημέρι θα τελεστεί η “ευλογία” της Συνεστιάσεως από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κ.κ. Σεραφειμ.

“Ευχή και στόχος όλων μας να γίνει μια ασφαλείς πανηγύρι και με ευλάβεια και λαμπρότητα να γιορτάσουμε τη Παναγία μας” συνοψίζει.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα της Παναγίας βρισκόταν αρχικά στις Πετριές. Όμως το βράδυ εξαφανιζόταν και το πρωί βρισκόταν στα κλαδιά ενός δέντρου στο χώρο που είναι χτισμένη σήμερα η εκκλησία του χωριού. Το δέντρο παρόλο που έχει ξεραθεί φυλάσσεται σαν ιερό κειμήλιο στην βόρεια πλευρά της εκκλησίας και έχει και επιγραφή που εξηγεί πως χτίστηκε.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ