Εύβοια: Αγριογούρουνα αφανίζουν τις καλλιέργειες στο Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Αγριογούρουνα αφανίζουν τις καλλιέργειες στο Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας

Aγριογούρουνα αφανίζουν συστηματικά τις καλλιέργειες στα χωράφια τους, οδηγώντας τους στο "μη περαιτέρω" με τον τοπικό Αγροτικό Σύλλογο να εκδίδει σχετική ανακοίνωση ζητώντας την αρωγή του κράτους.

Μεγάλος βραχνάς για τους αγρότες στο Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης -Αγίας Άννας έχει γίνει το φαινόμενο των… “επιθέσεων” από αγριογούρουνα σε καλλιέργειες.

Συγκεκριμένα, τα άγρια ζώα αφανίζουν συστηματικά τις καλλιέργειες στα χωράφια τους, οδηγώντας τους στο “μη περαιτέρω” με τον τοπικό Αγροτικό Σύλλογο να εκδίδει σχετική ανακοίνωση ζητώντας την αρωγή του κράτους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

“Τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας, έχει γιγαντωθεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αφορά τις καλλιέργειες μας, τα ήδη πενιχρά εισοδήματα μας.

Δεκάδες συνάδελφοι στην ευρύτερη περιοχή του δήμου μας έχουν πληγεί στις καλλιέργειες τους από την πολυπληθή παρουσία αγριογούρουνων τα οποία τις καταστρέφουν.

Χωρίς υπερβολή μιλάμε για ανυπολόγιστες καταστροφές στις καλλιέργειες με άμεση επιδείνωση της οικονομικής μας κατάστασης, καθώς μεγάλος όγκος καλλιεργειών για τις οποίες δαπανούμε χρόνο αλλά και πάρα πολλά έξοδα καταστρέφεται ολοσχερώς.

Είναι χαρακτηριστικά ορισμένα παραδείγματα όπως σε χωράφι που παράγει 10 τόνους καλαμπόκι, να αποδίδει 1 – 2 τόνους σαν συνέπεια της καταστροφής του από τα κοπάδια των αγριογούρουνων.

Η κατάσταση αυτή αφορά τις καλλιέργειες καλαμποκιού, όσπρια (ρεβύθι κλπ), ηλιοτρόπια, αμπέλια κ.α. Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση προστίθενται και τα έξοδα για τις προσπάθειες φύλαξης και αποφυγής της καταστροφής κάθε αγρότη με ειδικά απωθητικά τα οποία δεν αποδίδουν.

Οι παράγοντες που μπορεί να οφείλεται και να οξύνεται το φαινόμενο αυτό, μπορεί να είναι πολλοί, ωστόσο είναι ένα φυσικό και απρόβλεπτο φαινόμενο, έχει να κάνει με την αναπαραγωγή των ζώων, τον συνολικό τρόπο διαχείρισης της πανίδας της χώρας μας, καθώς δεν αποτελεί μόνο φαινόμενο της περιοχής μας.

Έχοντας πλήρη οικολογική συνείδηση και σεβασμό στην πανίδα της περιοχής μας, απαιτούμε από τους αρμόδιους φορείς την λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου και κυρίως για την αποζημίωση των αγροτών από το κράτος για την κατεστραμμένη παραγωγή (ένταξη των καταστροφών από αγριογούρουνα στις καταστροφές που αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ).

Είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν μπορεί να το διαχειριστεί ατομικά κανείς, δεν αφορά στην ευθύνη κανενός αγρότη για τον τρόπο διαχείρισης της παραγωγής του.

Η κατάσταση αυτή προστίθεται στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση του νοικοκυριού μας σαν χαριστική βολή, μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές και του τεράστιου κόστους παραγωγής που χτυπάει τους αγρότες.

ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ:

Για την καταγραφή και αποζημίωση των αγροτών για τις κατεστραμμένες εκτάσεις.
Ένταξη των καταστροφών από τα κοπάδια των αγριογούρουνων στον κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

Για την μέριμνα και την επιστημονική μελέτη διαχείρισης και περιορισμού του φαινομένου από τους αρμόδιους κρατικούς και επιστημονικούς φορείς.”

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr