Εύβοια: Ανακαλούνται αυξήσεις στα δημοτικά τέλη που προκάλεσαν αντιδράσεις
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Ανακαλούνται αυξήσεις στα δημοτικά τέλη που προκάλεσαν αντιδράσεις

Στον απόηχο του τελευταίου επεισοδιακού δημοτικού συμβουλίου Ιστιαίας, όπου διαδηλωτές εισέβαλαν στο δημαρχείο αντιδρώντας για τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, ο δήμαρχος Γιάννης Κοντζιάς τοποθετήθηκε επί του θέματος.

Το δημοτικό συμβούλιο Ιστιαίας ψήφισε αυξήσεις «φωτιά» στα δημοτικά τέλη στον απόηχο διαδήλωσης πολιτών για την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας.

Η διαμαρτυρία πολιτών για το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, την ώρα που συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο.

Ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς σε συνέντευξη στο palmosev,gr και την Πάρη Ντελκή, ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων τι θα γίνει με τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη. Σημείωσε ότι έχουμε αύξηση του κόστους ενώ τα τέλη έχουν να αυξηθούν πάνω από 15 χρόνια, οπότε «με τη μείωση των ενισχύσεων ανοίγει μια τρύπα που πρέπει να καλυφθεί από τα τέλη».

Ανακαλείται η αύξηση στα δημοτικά τέλη στην ύδρευση

Για την αύξηση των τελών στην ύδρευση που έχει προκαλέσει και τις περισσότερες αντιδράσεις, ο δήμαρχος είπε ότι στο επόμενο ΔΣ θα εισηγηθεί την ανάκληση της απόφασης. «Όποιες δαπάνες υπάρχουν μέχρι να περάσει αυτή η μεταβατική περίοδος θα αντιμετωπιστούν από την αύξηση της εισπραξιμότητας την οποία πετυχαίνουμε το τελευταίο διάστημα», είπε.

Πρόσθεσε ότι έχουν περάσει πολλές δεκαετίες που κανένας δήμαρχος δεν κυνήγησε τους κακοπληρωτές Σημείωσε ότι έπρεπε να κυνηγήσει τους κακοπληρωτές, δηλαδή εκείνους που ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν, επί δεκαετίες δεν το κάνουν.

Για την ύδρευση και την αποχέτευση τόνισε πως φεύγει το αντικείμενο από τον Δήμο και ότι «θα περάσουμε σε μια τύπου ΕΥΔΑΠ η οποία θα φέρει και χρεώσεις ίσως βαρύτερες από αυτές που εισηγηθήκαμε στο ΔΣ. Αυτό δεν απασχολεί τους δημότες γιατί φεύγει από τον Δήμο. Για τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, θα πρέπει να ισοσκελίζονται ανάλογα με τα κόστη και την εισπραξιμότητα».

Για την καθαριότητα

Στο θέμα της καθαριότητας σημείωσε ότι είναι υποχρέωση του Δήμου, και πως το μεγάλο ζήτημα είναι η διαχείριση των απορριμμάτων η οποία γίνεται μονοπωλιακά από τους φοΔΣΑ ανά περιφέρεια.   «Θα έρθουν έργα που θα γίνουν με  σύμπραξη ιδιωτικού φορέα σε συνεργασία με τους φοΔΣΑ που θα οδηγήσουν στην αύξηση των τελών που θα αποδίδει ο Δήμος στους φοΔΣΑ με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των δημοτικών τελών να φεύγει προς τα μεγάλα συστήματα στους φοΔΣΑ».

Τέλος, ο κ. Κοντζιάς σημείωσε πως τα τέλη «δεν είναι φόροι για να γεμίζουν τα ταμεία. Εισπράττονται με ειδικευμένο σκοπό, έρχονται για να τροφοδοτήσουν  μια συγκεκριμένη υπηρεσία. Άρα δεν θα έχω εισπράξεις από την ύδρευση και αποχέτευση άρα δεν θα έχω και δαπάνες και για αυτό θα ανακληθεί  η αύξηση των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr