Εύβοια: Αντιγνωμίες… στην απέναντι όχθη για τα έργα στον Λήλαντα- Ποιοι διαφωνούν και γιατί
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Αντιγνωμίες… στην απέναντι όχθη για τα έργα στον Λήλαντα- Ποιοι διαφωνούν και γιατί

Παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι μελέτες και τα έργα που γίνονται στον ποταμό Λήλαντα στην Εύβοια

Για την κατάσταση στον Λήλα ποταμό της Εύβοιας αλλά και την αναγκαιότητα για ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων όσο το δυνατόν πιο σύντομα,  “κρούουν καμπανάκι’  επί σειρά ετών τα μέλη της Επιτροπής Κατοίκων Ληλάντιου κάνοντας λόγο για επικινδυνότητα και ζητώντας να παρθούν άμεσα μέτρα.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκιδέων, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 06 Απριλίου 2023 και ολοκληρώθηκε με τη θετική γνωμοδότηση του οργάνου επί της μελέτης οριοθέτησης του Λήλαντα ποταμού.

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα πραγματοποιήθηκε χθες στην πορεία για την πλήρη αντιπλημμυρική θωράκιση του ποταμού Λήλαντα στην Εύβοια τόνισε την επόμενη ημέρα ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας σε ανάρτηση του στο Facebook.

Το Δημοτικό συμβούλιο Χαλκίδας, ύστερα από μια πολύωρη συνεδρίαση, με τη συμμετοχή πολλών φορέων και πολιτών, στην οποία παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι μελέτες και τα έργα που γίνονται στον ποταμό, γνωμοδότησε θετικά για την πρόταση οριοθέτησης.

«Καταστήσαμε σαφές μεταξύ άλλων ότι:
– δουλεύουμε με αποτελεσματικότητα έργο θωράκισης κοίτης με 7.500 μέτρα συνεχούς διαμόρφωσης με συρματοκιβώτια, από πριν το Αφράτι ως τις εκβολές.
– Όλες οι εργασίες έχουν πραγματοποιηθεί με βάση άρτιες επιστημονικά και νόμιμα υλοποιημένες και εγκεκριμένες μελέτες. Στον σχεδιασμό λαμβάνεται υπ’ όψη η πλημμύρα με συχνότητα εμφάνισης τουλάχιστον 50ετίας (και επιπλέον περιθώριο ασφαλείας), όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά το φαινόμενο του 2020.


– Έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την προστασία έναντι πλημμυρικών φαινομένων, διαμορφώνουμε οριοθέτηση και έργο που περιλαμβάνει την καθαίρεση 18 κτισμάτων, που έχουν κατασκευαστεί στην κοίτη του ποταμού.

– Για την πρόταση οριοθέτησης λαμβάνουμε υπ’ όψιν κρίσιμα στοιχεία όπως τα όρια του υγροτόπου, η ιστορική κοίτη, η διαμορφωθείσα κατάσταση του οικισμού και φυσικά οι ανάγκες των αντιπλημμυρικών έργων», συνόψισε εκφράζοντας όπως είπε χαρακτηριστικά ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και τους πολίτες για τη συνεργασία μας και της γόνιμες προτάσεις τους.

 Λαϊκή Συσπείρωση στην… «αντίπερα όχθη»

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψήφισαν τη μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία το Ληλάντιου Πεδίου χαρακτηρίζοντάς τη «μη συμβατή με τις ανάγκες των κατοίκων».

Το δημοτικό συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά κατά πλειοψηφία, με τις ψήφους της δημοτικής αρχής και της κα. Μιτζιφίρη, παρόλο που και ο συνεργαζόμενος με τη δημοτική αρχή μηχανικός έκανε εκτεταμένες παρατηρήσεις πάνω στην προτεινόμενη μελέτη!

Ακολουθεί η παρέμβαση της επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γρανέττας Τσιβίκα:

«Καλούμαστε να εκφράσουμε γνώμη για μια ελλιπή μελέτη που στο μεγαλύτερο τμήμα της έχει ήδη υλοποιηθεί. Από τη γέφυρα του Ψυχικού έως τη γέφυρα του Βασιλικού τα έργα έχουν ολοκληρωθεί και από τη γέφυρα του Βασιλικού προς τα κάτω έχουν φτάσει στο 40%. Επίσης να υπενθυμίσουμε πως στο Βασιλικό, δημόσια κτήρια, η σχολή του ΟΑΕΔ, γήπεδα και άλλα, βρίσκονται μέσα στην κοίτη του ποταμού και έχουν επισκευαστεί μετά την πλημμύρα πριν πραγματοποιηθούν  τα έργα που αφορούν το Λήλαντα!

Η μελέτη δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης κύρια γιατί αφορά μόνο την πεδινή κοίτη του ποταμού και αντιμετωπίζει το πρόβλημα αποσπασματικά. Για αυτό επισημαίνουμε ότι δε μπορεί να εξασφαλίσει την προστασία των κατοίκων και των περιουσιών τους!

Ακόμη και οι προτάσεις που έκανε η δημοτική αρχή μέσω του συνεργαζόμενου μηχανικού της επί της μελέτης της Περιφέρειας προδίδουν πως η συγκεκριμένη μελέτη δεν παρέχει ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία, όπως άλλωστε και οι ίδιοι οι κάτοικοι διαμαρτύρονται… Άρα η δημοτική αρχή ομολογεί πως διαφωνεί κι όμως ψηφίζει τη μελέτη… .τα συμπεράσματα δικά σας!

Η οριοθέτηση της πεδινής κοίτης ξεκινά από τις εκβολές με αντιπλημμυρικούς τοίχους στα πρώτα 400 μέτρα και έπειτα στα επόμενα 500 συνεχίζει με εγκιβωτισμό αριστερά, δεξιά και στον πυθμένα του ποταμού με εμφανή τη μείωση της διατομής του. Ακόμη κι αν γίνει εκβάθυνση του και ανύψωση του αντιπλημμυρικού τοίχου, αν δεν υπάρχουν παρεμβάσεις στην ορεινή κοίτη, σε ενδεχόμενο διέλευσης μεγάλου όγκου νερού η υπερχείλιση του ποταμού θα είναι αναπόφευκτη. Επιπλέον έχει υπολογιστεί μόνο η μία λεκάνη απορροής του, επομένως η διατομή που δημιουργείται με τα νέα έργα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πλημμύρας.

Ο διαχωρισμός της ορεινής από την πεδινή κοίτη είναι αντιεπιστημονικός και αποδεικνύει πως σκοπός της μελέτης δεν είναι η ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία των κατοίκων της περιοχής.

Τα αντιπλημμυρικά έργα θα πρέπει απαραίτητα να περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στις πηγές με διευθέτηση των χειμάρρων δηλαδή από τα σημεία εκκίνησης συγκέντρωσης βροχοπτώσεων. Τη δημιουργία φραγμάτων με λίμνες ηρεμίας ώστε να συγκρατιούνται φερτά υλικά, να εξασφαλίζεται ύδρευση, άρδευση καλλιεργειών κ.λ.π. Αν δεν διευθετηθεί το ορεινό κομμάτι του ποταμού, το πεδινό θα έχει συνέχεια πρόβλημα ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι τα έργα είναι άψογα φτιαγμένα.

Είναι λοιπόν προφανές πως, ενώ ο Λήλαντας έχει πλημμυρίσει επανειλημμένα (η προηγούμενη μεγάλη πλημμύρα ήταν το 2009), ενώ έχουμε θρηνήσει νεκρούς, ενώ όπως μας λένε συνεχώς πως η κλιματική αλλαγή συμβάλλει στην αύξηση της έντασης των πλημμυρικών φαινομένων, κεντρικό κράτος και περιφέρεια αντιμετωπίζουν την προστασία μας με μπαλώματα! Αφήνουν το λαό απροστάτευτο!

Ευθύνη βέβαια δεν έχουν μόνο όσοι κυβερνούν σήμερα αλλά και όσοι προηγούμενα κυβέρνησαν αφού το πρόβλημα δεν είναι σημερινό και δεν αφορά μόνο το Λήλαντα ποταμό. Πρόσφατο και συγκλονιστικό παράδειγμα το έγκλημα στα Τέμπη που απέδειξε περίτρανα τον πραγματικό ένοχο δηλαδή  τα κέρδη των λίγων σε βάρος της δικής μας προστασίας. Όλες οι κυβερνήσεις υποτάσσονται στην πολιτική που ¨ζυγίζει¨ τις δικές μας ανάγκες για να μπορεί απλόχερα να μοιράζει επιδοτήσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους για να ¨αναπτυχθούν¨ ( πράσινη ανάπτυξη, τουριστικές επιχειρήσεις κ.α.) Γι αυτό άλλωστε προτιμούν τα αποσπασματικά εκ των υστέρων έργα, παρά την ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία. Τους κοστίζει φτηνότερα… όπως κυνικά ομολογεί η ίδια η ΕΕ!

Είναι αδιανόητο σήμερα που υπάρχουν όλες οι δυνατότητες που προσφέρει η πρόοδος της επιστήμης , της τεχνολογίας, της ανθρώπινης εργασίας να πνιγόμαστε το χειμώνα, να καιγόμαστε το καλοκαίρι και να τρέχουμε να σωθούμε με το παραμικρό ταρακούνημα… Δε μπορούμε και δε θέλουμε να συμβιβαστούμε με την πολιτική που θυσιάζει τις ζωές μας, για τα κέρδη τους!

Απορρίπτουμε τη μελέτη ως μη συμβατή με τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής!

Μετά από δυο καταστροφικές πλημμύρες τα τελευταία 14 χρόνια η μελέτη αυτή είναι έγκλημα όλων όσων είχαν και έχουν την ευθύνη της διαχείρισης στο Δήμο, στην Περιφέρεια και στο κράτος. Τονίζουμε από τώρα ότι θα είναι υποκρισία τα δάκρυα που θα χύνουν οι αρμόδιοι στην επόμενη πλημύρα γιατί σας έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα και εμείς εδώ από το δημοτικό συμβούλιο, όπως και οι ίδιοι κάτοικοι.

Συνένοχοι στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα δε θα γίνουμε! Αντίθετα, θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο, μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο τις διεκδικήσεις των κατοίκων για ολοκληρωμένα μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης που θα εξασφαλίζουν την προστασία της ζωής και των περιουσιών τους».

Επίσης, ο Βαγγέλης Σταματούκος στην παρέμβασή του μεταξύ άλλων επισήμανε:

Η επίκληση της νομιμότητας της μελέτης έρχεται για να καλύψει την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων μεγάλων συμφερόντων που με τη στήριξη του κράτους καταπάτησαν τις εκβολές του Λήλαντα. Έρχεται επίσης για να βάλει τις επιστημονικές αρχές στα στενά όρια των κριτηρίων σας που είναι το κόστος/όφελος για την πραγματοποίηση όλων των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων. Για αυτό δεν κάνετε ολοκληρωμένη μελέτη και οδηγείστε στο αντιεπιστημονικό αποτέλεσμα να περιλαμβάνετε μόνο την πεδινή και όχι την ορεινή κοίτη του Λήλαντα στη μελέτη σας.

Η αναζήτηση ευθυνών από τους «αρμόδιους» μετά την επόμενη πλημμύρα, που θα γίνει τηρώντας τη νομιμότητα, όπως αναρωτήθηκε μια κάτοικος θα οδηγήσει «στον Σταθμάρχη»…

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr