Εύβοια – Δωροληψία: Τα νέα στοιχεία για τον 63χρονο υπάλληλο της Περιφέρειας
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια – Δωροληψία: Τα νέα στοιχεία για τον 63χρονο υπάλληλο της Περιφέρειας

Συνελήφθη, απογευματινές ώρες χθες, Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο του αυτοφώρου o υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας,

Προσφυγή κατά του εντάλματος προφυλάκισης για νομικούς λόγους, κατέθεσε ο Θανάσης Τάρτης για τον υπάλληλο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας που κατηγορείται ότι προέβαινε στην επ’ αμοιβή επίσπευση ή χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις έκδοση αδειών χειριστών μηχανημάτων.

Επί της προσφυγής που θα κρίνει το εάν θα αποφυλακιστεί ή όχι θα αποφασίσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Χαλκίδας.

Aπό την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθη, απογευματινές ώρες χθες, Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο του αυτοφώρου o υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, υπεξαγωγή εγγράφων, δωροληψία, ψευδή βεβαίωση καθώς και για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνονται ακόμα 2 ιδιώτες, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για δωροδοκία υπαλλήλου και παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, αντίστοιχα.

Επιπρόσθετα, εννέα είναι τα άτομα που θα βρεθούν ενώπιον του Ανακριτή Χαλκίδας, κατηγορούμενοι για δωροληψία.

Είχε συλληφθεί επ’ αυτοφώρω ένας ηλεκτρολόγος ο οποίος μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος.

Προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία ο υπάλληλος χρηματιζόταν συστηματικά για να προβαίνει σε έκδοση αδειών χειριστών μηχανημάτων, καθήκον που ήταν στις αρμοδιότητές του.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο ανωτέρω υπάλληλος, τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2023, κατέχοντας τη θέση προϊσταμένου, απαιτούσε και λάμβανε χρηματικά ποσά από ιδιώτες με σκοπό να επισπεύδει την έκδοση ή να εκδίδει παρανόμως σχετικές άδειες, καθώς και να μεριμνά για την επιτυχία τους σε εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος, ανεξάρτητα από την επίδοσή τους.

Συγκεκριμένα, ανά περίπτωση, απαιτούσε χρηματικά ποσά:

-300 – 350 ευρώ, για την επίσπευση της έκδοσης αδειών χειριστών μηχανημάτων, σε ενδιαφερόμενους που πληρούσαν τις προϋποθέσεις,
-1.500 – 3.500 ευρώ, για την έκδοση αδειών χειριστών μηχανημάτων σε ενδιαφερόμενους που δεν πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις (στην περίπτωση αυτή απαιτούνταν η εύρεση και ο χρηματισμός αρχιτεχνιτών που θα βεβαίωναν ψευδή στοιχεία σχετικά με αναγκαία προϋπηρεσία),
-300 – 500 ευρώ, για την χορήγηση σε ενδιαφερόμενους ερωτήσεων σε επικείμενες θεωρητικές εξετάσεις για την απόκτηση σχετικού διπλώματος, καθώς και για την βεβαίωση της επιτυχίας τους στις εν λόγω εξετάσεις, ανεξάρτητα από την πραγματική επίδοσή τους.

Για την αποφυγή της αποκάλυψης της δράσης του, λάμβανε ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης που αφορούσαν στον τρόπο συνάντησης με τους ενδιαφερόμενους, την παραλαβή των χρηματικών ποσών καθώς και τις επικοινωνίες μαζί τους, κατά τις οποίες χρησιμοποιούσε και κωδικές λέξεις.

Επιπλέον, έπαιρνε στην οικία του φακέλους των ενδιαφερόμενων αλλά και τη σφραγίδα της Υπηρεσίας του, ώστε πέραν του ωραρίου εργασίας του να ετοιμάζει απρόσκοπτα τα ανάλογα έγγραφα.

Από την έως τώρα προανάκριση, έχουν εξιχνιαστεί 14 περιπτώσεις δωροληψίας, ενώ στην τελευταία περίπτωση πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση με αποτέλεσμα τη σύλληψη αυτού αλλά και του ενδιαφερόμενου ιδιώτη.

Σε σωματικές έρευνες και σε έρευνες στην οικία και στο όχημά του, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

18.810 ευρώ,
1.500 δολάρια,
4 ρολόγια,
πιστόλι και 80 φυσίγγια,
πλήθος σφραγίδων και αιτήσεων,
13 φάκελοι ενδιαφερόμενων,
πλαστό χαρτονόμισμα,
κινητό τηλέφωνο, λάπτοπ, 2 τάμπλετ και σκληρός δίσκος.

Παράλληλα, εντός της οικίας του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 12,35 γραμμάρια κάνναβης, για τα οποία συνελήφθη συγγενικό πρόσωπο του υπαλλήλου.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Οι τελευταίες πληροφορίες του Evima.gr για την υπόθεση, αναφέρουν πως μετά τις καταγγελίες οι αρμόδιες αρχές, είχαν τοποθετήσει «κοριό» και κάμερα στο γραφείο του 63χρονου. Έτσι, καταγράφηκε την ώρα που ζητούσε χρήματα προκειμένου να εξυπηρετήσει πολίτες και η υπόθεση «δέθηκε» για τα καλά. Πλέον, τον λόγο για τον συγκεκριμένο έχει η Δικαιοσύνη.

Εύβοια – Δωροληψία: Δεν έπεισε ανακριτή και εισαγγελέα

Ο υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, βρέθηκε σήμερα στα Δικαστήρια Χαλκίδας με κακουργηματικές κατηγορίες να τον βαρύνουν για τις πράξεις του.

Ανακριτής και Εισαγγελέας δεν πείστηκαν με την απολογία του και διέταξαν την προφυλάκισή του. Ο υπάλληλος θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του.

Ελεύθερος αφέθηκε ο ηλεκτρολόγος που κατηγορείται ότι τον δωροδόκησε.

Τι λέει για το χρηματισμό του υπαλλήλου ο Φάνης Σπανός

«Η διαφάνεια και η χρηστότητα είναι θεμελιώδεις αρχές της διοίκησής μας», αναφέρει σε δήλωση του ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κλήθηκε και υποστήριξε το έργο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, που οδήγησε τελικώς στη σύλληψη υπαλλήλου της Π.Ε. Εύβοιας, ο οποίος φέρεται να προέβαινε στην επ’ αμοιβή επίσπευση ή χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις έκδοση επαγγελματικών αδειών.ια συστηματικό χρηματισμό του υπαλλήλου. Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας προχώρησε σε σχετική έρευνα, ζητώντας τη συνδρομή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας – Π.Ε. Εύβοιας.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr