Εύβοια: Έργα 3 εκατ. ευρώ για τα αρχαία στην Ερέτρια και την Καστροπολιτεία στη Σκύρο
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Έργα 3 εκατ. ευρώ για τα αρχαία στην Ερέτρια και την Καστροπολιτεία στη Σκύρο

Σκοπός η ένταξη στο ΕΣΠΑ της ενοποίησης του αρχαιολογικού χώρου Ερέτριας και η ανάδειξη της καστροπολιτείας Σκύρου, συνολικού Π/Υ 3 εκατ. ευρώ. 

Στο Υπουργείο Πολιτισμού βρέθηκε σήμερα το πρωί ο Βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης.

Ο σκοπός της συνάντησης αφορούσε κυρίως τις προτάσεις του ΥΠ.ΠΟ. για τις εντάξεις νέων έργων, που αποσκοπούν στην προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Ο κ. Ζεμπίλης τόνισε στην κ. Μενδώνη ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν χρηματοδοτήθηκε κανένα έργο πολιτισμού για την Εύβοια. Έτσι, κατά τη τρέχουσα προγραμματική περίοδο (ΕΣΠΑ) η Π.Ε. Εύβοιας διεκδικεί δίκαιο μερίδιο στις χρηματοδοτήσεις για έργα αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού. Ανάμεσα στα έργα που είναι ώριμα να ενταχθούν, είναι το έργο της «Ανάδειξης μνημείων καστροπολιτείας Σκύρου» και το έργο της «Ενοποίησης μνημείων αρχαιολογικού χώρου Ερέτριας», συνολικού προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ.

Συγχαρητήρια Ζεμπίλη σε Σπανό

Με την ευκαιρία αυτή ο κ. Ζεμπίλης συγχάρηκε τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανό, ο οποίος έχει θέσει σε προτεραιότητα τα έργα πολιτισμού και τον προϊστάμενο κ. Δ. Χριστοδούλου με το προσωπικό της αρχαιολογικής υπηρεσίας Εύβοιας, που τα τελευταία χρόνια εργάστηκαν για την τεχνική ωρίμανση των δύο υπό ένταξη στο ΕΣΠΑ έργων, όπως και άλλων αντίστοιχων έργων.

Μελέτες και επεμβάσεις σε έργα πολιτισμού

Επίσης, ο κ. Ζεμπίλης και η κ. Μενδώνη συζήτησαν μια σειρά από απαιτούμενες ενέργειες, μελέτες ή επεμβάσεις, σε έργα πολιτισμού, όπως είναι: οι ανασκαφικές εργασίες σε Κήρινθο και Ξηρόπολη, ο πύργος Δροσίνη στις Γούβες, το παλαιό υδροθεραπευτήριο «Άγιοι Ανάργυροι» στα Λουτρά Αιδηψού, το Μουσείο Ωρεών, οι δύο πύργοι στο Μύτικα, οι πύργοι σε Σκουντέρι και Κουτουμουλά, τα ρωμαϊκά Λουτρά – παλαίστρα και το ρωμαϊκό υδραγωγείο στη Χαλκίδα, η οικία της οδού Παίδων, η ιστορική συνοικία του Κάστρου Χαλκίδας. Επίσης, ο κ. Ζεμπίλης αναφέρθηκε και σε απαιτούμενες επεμβάσεις αποκατάστασης και ανάδειξης σε μνημεία της Καρύστου, όπως το Μπούρτζι, το Κοκκινόκαστρο (Καστέλο Ρόσσο), το μαυσωλείο και η εκκλησία των Ταξιαρχών στα Καλύβια. Τέλος, ο κ. Ζεμπίλης ζήτησε από την κ. Μενδώνη την ενίσχυση σε προσωπικό των Εφορειών Βυζαντινών και Αρχαιοτήτων της Εύβοιας.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr