Εύβοια: Ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις οι αγρότες – Συντάσσονται με τα πανελλαδικά μπλόκα
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις οι αγρότες – Συντάσσονται με τα πανελλαδικά μπλόκα

Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των αγροτών οι οποίοι στήνουν μπλόκα στην Εθνική Οδό, ενώ στο πλευρό τους ετοιμάζονται να ταχθούν και αυτοί της Εύβοιας.

Νωρίτερα, αγρότες από μπλόκο στην Αταλάντη έκλεισαν την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα.

Περίπου 70 άτομα με 50 τρακτέρ έκλεισαν τον δρόμο και η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από παρακαμπτήριες οδούς.

Νωρίτερα, σε ολιγόλεπτο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Λάρισας-Κοζάνης, στο ύψος της διασταύρωσης με Δένδρα, προχώρησαν αγρότες από τα Δένδρα και τα Πλατανούλια του Δήμου Τυρνάβου, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Το μεσημέρι, οι αγρότες της Αταλάντης που κινούνταν προς την εθνική οδό παράκαμψαν το μπλόκο της αστυνομίας και μπήκαν με τρακτέρ στην εθνική οδό ενώ κλειστή είναι και η εθνική οδός Πατρών – Αθήνας από από περίπου 200 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην είσοδο προς Πάτρα.

Πού υπάρχουν μπλόκα αγροτών στη Στερεά Ελλάδα

Στην περιοχή του Δομοκού, όπου έχουν πάθει ζημιές και περιμένουν αποζημιώσεις, οι αγρότες έχουν στήσει το μπλόκο τους στην παλιά εθνική οδό Λαμίας-Λάρισας, στο ύψος του χωριού Νέο Μοναστήρι.

Στη Λιβαδειά, οι αγρότες που από χθες αποφάσισαν να μετακινηθούν στην Εθνική Οδό, στο ύψος του Κάστρου, παραμένουν στον κόμβο του Άη Γιάννη στην παλιά εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας. Οι ίδιοι καλούν τους αγρότες της περιοχής να ενισχύσουν το μπλόκο.

Τέλος, κινητικότητα επικρατεί και στα χωριά της Κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας και δεν αποκλείεται, σήμερα ή αύριο, οι αγρότες της περιοχής να συγκεντρώσουν τρακτέρ σε διάφορα κομβικά σημεία.

Η Εύβοια στο πλευρό των αγροτών

Στο πλευρό τους είναι ο Αγροκτηνοτροφικός σύλλογος Νότιας Καρυστίας και ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Καρύστου οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση την Πέμπτη (1/2) και ώρα 11:30 διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κλάδοι τους.

Διαμαρτυρία αγροτών της Καρυστίας

Sto pleyr;o tvn synad;elfvn toyw kai o Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Νότιας Καρυστίας και ο Μελισσοκομικός Συλλόγου Καρύστου “Δημήτρης Ρήγας”. Mετά από κοινή σύσκεψη, αποφασίστηκε να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους για τις κοινές διεκδικήσεις, προχωρώντας σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας την Πέμπτη (1/2), στις 11:30πμ, και συγκέντρωση στον οινοποιητικό συνεταιρισμό Καρύστου – Μαρμαρίου

Η ανακοίνωση

Οι βιοπαλαιστές του πρωτογενούς τομέα παραγωγής καλούμαστε να δώσουμε ένα μεγάλο αγώνα απέναντι στα σημερινά σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και την πολιτική που εφαρμόζεται ανεβάζοντας στα ύψη το κόστος παραγωγής, η οποία σε συνδυασμό τις χαμηλές τιμές που διαμορφώνουν οι έμποροι – διακινητές εξαφανίζουν το εισόδημά μας και μας οδηγούν στην εξαθλίωση και την εξαφάνιση. Σε τοπικό επίπεδο, η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση σταθμών αιολικής ενέργειας στα βουνά της Νότιας Ευβοίας, όπου χιλιάδες στρέμματα εκχερσωθήκαν, δημιουργεί πρόσθετα καταστροφικά εμπόδια στη μελισσοκομία και την κτηνοτροφία του τόπου μας.

Παράλληλα η ανύπαρκτη μέριμνα για αντιπυρικά – αντιπλημμυρικά έργα μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2023, στις περιοχές του Πλατανιστού και της Αμυγδαλιάς, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την κρατική αδιαφορία στην κατεύθυνση της πρόληψης, για την προστασία της ζωής και της περιουσίας μας.

Για εμάς οι δυναμικές κινητοποιήσεις και ο κοινός αγώνας των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των μελισσοκόμων, μαζί με κάθε βιοπαλαιστή, αποτελούν μονόδρομο.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Νότιας Καρυστίας και ο Μελισσοκομικός Συλλόγου Καρύστου “Δημήτρης Ρήγας”, μετά από κοινή σύσκεψη, αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας για τις κοινές διεκδικήσεις μας.

Κινητοποίηση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 1/2/2024, στις 11:30πμ, συγκέντρωση στον οινοποιητικό συνεταιρισμό Καρύστου – Μαρμαρίου

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Λήψη μέτρων, για τη μείωση του υψηλού κόστους παραγωγής, λόγω της αύξησης των τιμών σε όλα τα μέσα και εφόδια, με επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ.
Κατάργηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, αλλά και της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα. Πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/kwh.
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω καιρικών φαινομένων και ασθενειών, που δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους κινδύνους. ΕΛΓΑ, αποκλειστικά δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
Λήψη διοικητικών μέτρων κατά των Ελληνοποιήσεων των εισαγόμενων αγροτοκτηνοτροφικών και μελισσοκομικών προϊόντων, που το ίδιο το κράτος ευνοεί με την υπάρχουσα νομοθεσία.
Να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις ενισχύσεις/ επιδοτήσεις και στο Πρασίνισμα, που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ. Πλήρη ένταξη και των μελισσοκόμων στη χρηματοδότηση.
Άμεσα, αντιδιαβρωτικές – αντιπλημμυρικές εργασίες στις πυρόπληκτες περιοχές.
Διάνοιξη όλων των αναγκαίων δρόμων, ώστε να διευκολύνεται η πυρόσβεση. Διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, πριν την έναρξη της επόμενης αντιπυρικής περιόδου, ώστε να προστατευθεί ο τόπος μας από την επικίνδυνη καύσιμη ύλη.
Ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Δασαρχείου Καρύστου με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Κατάλληλα μέσα ώστε να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες πυρόσβεσης – πυροπροστασίας.
Υπογειοποίηση όλων των γραμμών του δικτύου Μέσης και Χαμηλής Τάσης, για την αποφυγή των πυρκαγιών.
Κρατική πρόβλεψη για τη λήψη μέτρων προστασίας της μελισσοκομίας και της κτηνοτροφίας από την εγκατάσταση ΑΠΕ και καθορισμός αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκαλούνται σε ζωικό κεφάλαιο, παραγωγή και εγκαταστάσεις κατά τη φάση κατασκευής ΑΠΕ και σε βάθος χρόνου, έως ότου η φύση αποκαταστήσει τις βλάβες. ΟΧΙ άλλες ΑΠΕ στη Νότια Εύβοια «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ».

ΤΕΡΜΑ ΣΤΙΣ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ
ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ

Μαζί στον αγώνα των αγροτών ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Διρφύων Μεσσαπίων

Ο αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Διρφύων Μεσσαπιών «Τα Κρατειρα» καλεί σε αγώνα «για να μείνουμε στο χωράφι και στον τόπο μας».

Η ανακοίνωση του συλλόγου

Δεν πάει άλλο! Απαιτούμε να στηριχτεί το εισόδημά μας που υπέστη βαρύτατο πλήγμα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αύξησης του κόστους παραγωγής, αλλά και των μεγάλων περικοπών της νέας ΚΑΠ στη βασική ενίσχυση και στις συνδεδεμένες σε κάποια προϊόντα. Κι ενώ το αγροτικό εισόδημα έχει καταποντιστεί, το κόστος ζωής της λαϊκής οικογένειας στο χωριό, όπως και συνολικά στις πόλεις, έχει εκτοξευτεί στα ύψη.

  • Το αναγκαίο για το πότισμα με τις γεωτρήσεις ηλεκτρικό ρεύμα έχει γίνει πανάκριβο, παρότι η περιοχή μας μετατρέπεται σε κέντρο παραγωγής ενέργειας με τα φωτοβολταϊκά που ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια.
  • Η τιμή του πετρελαίου για τα τρακτέρ και τα αγροτικά μας μηχανήματα βρίσκεται στα ύψη καθώς οι φόροι αποτελούν περίπου το μισό της τιμής.
  • Λιπάσματα, τροφές, φάρμακα και αγροτικά εφόδια παραμένουν πανάκριβα εδώ και δύο χρόνια, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και τις κυρώσεις της χώρας μας ενάντια στη Ρωσία.
  • Ο απαράδεκτος κανονισμός του ΕΛΓΑ μας έχει οδηγήσει στο να πληρώνουμε χωρίς ουσιαστικά να αποζημιωνόμαστε για τίποτε, πολλές ασθένειες, φυσικές και άλλες καταστροφές (όπως η φετινή ακαρπία στην ελιά) δεν αποζημιώνονται και ότι αποζημιώνεται δεν είναι στο 100% της ζημιάς. Θέλουν να μας οδηγήσουν στην ιδιωτική ασφάλιση της παραγωγής και των κοπαδιών.
  • Το κράτος αντί να φροντίσει για αναγκαία έργα προστασίας της περιοχής μας από πλημμύρες, φωτιές, για εγγειοβελτιωτικά έργα για την άρδευση των χωραφιών με το μικρότερο κόστος μας βάζει κι άλλα εμπόδια. Μας αναγκάζει να πληρώνουμε μια σειρά τέλη για διάφορες υπηρεσίες και γραφειοκρατικές διαδικασίες όπως στη δήλωση ΟΣΔΕ, για τις ενστάσεις στους δασικούς χάρτες κλπ. Παράλληλα, βάζει εμπόδια στον τρόπο που επιλέγουμε αγρότες και κτηνοτρόφοι να διαθέσουμε την παραγωγή μας όπως συμβαίνει με τον μούστο, το κρασί και το λάδι.

Η κυβέρνηση αντί να δώσει λύσεις στέλνει τα ΜΑΤ στους συναδέλφους μας αγρότες της Θεσσαλίας που μαζί με όλα τα παραπάνω έχουν υποστεί και τις τεράστιες ζημιές από τις πρόσφατες πλημμύρες!

Κυβερνήσεις και ΕΕ θέλουν να πετάξουν έξω από το χωράφι, να ξεκάνουν τα κοπάδια των μικρών και μεσαίων αγροκτηνοτρόφων για να μείνουν μόνο οι μεγάλες αγροτικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις που στηρίζουν με επιδοτήσεις, προνομιακά δάνεια και χίλιους δυο άλλους τρόπους.

Δε θα τους περάσει! Από το Θεσσαλικό κάμπο μέχρι τη Γερμανία οι αγρότες ξεσηκώνονται! Μόνο ο δικός μας αγώνας μπορεί να τους αναγκάσει να πάρουν μέτρα προστασίας του εισοδήματός μας. Έτσι τα καταφέραμε και το 2016 με το αφορολόγητο που παραμένει μέχρι σήμερα, έτσι τα κατάφεραν οι αγρότες της βόρειας Εύβοιας μετά τη μεγάλη φωτιά του 2021 να καταργήσουν στην πράξη του διάφορους «κόφτες» στην αποζημίωση του ΕΛΓΑ.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Τετάρτη 31 Γενάρη, 7μμ, στην ταβέρνα του Γ. Ρουμπή, στην Τριάδα. Συζητάμε-αποφασίζουμε τη συμμετοχή μας σε αγροτικές κινητοποιήσεις

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr