Εύβοια: Γιατί αυξήθηκε η τιμή του ελαιολάδου – «Ζητούν μεροκάματο 100€ την ημέρα»
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Γιατί αυξήθηκε η τιμή του ελαιολάδου – «Ζητούν μεροκάματο 100€ την ημέρα»

Δύσκολα τα πράγματα για τους ελαιοπαραγωγούς της Εύβοιας φέτος

Μεγάλα είναι τα προβλήματα στην παραγωγή ελαιολάδου στην Εύβοια φέτος, καθώς πέρα από την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια που πλήττουν τους παραγωγούς, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις επιπτώσεις του καιρού, καθώς η ξηρασία που επικρατεί φέτος στη Μεσόγειο και η παρατεταμένη ζέστη απείλησαν την παραγωγή του.

Οι τιμές για το ελαιόλαδο φέτος είναι αισθητά αυξημένες, κάτι που σύμφωνα με τους ελαιοπαραγωγούς οφείλεται κατά κύριο λόγο στον καιρό, αφού η συγκομιδή του καρπού δεν ήταν τόσο καλής ποιότητας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης στην παραγωγή ελαιολάδου παγκοσμίως είναι πως η Ισπανία έχει εκτοξεύσει τις τιμές μέχρι και 8% επάνω σε σχέση με πέρυσι. Να σημειώσουμε ότι η αγορά της Ισπανίας αντιπροσωπεύει το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου.

Η αύξηση της τιμής του ελαιολάδου ωστόσο έχει επηρεαστεί και από τη μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών στην Εύβοια, κάτι που οι παραγωγοί έχουν επισημάνει εδώ και πολύ καιρό.

Παρόλο που μέχρι πρότινος το εργατικό δυναμικό στην Εύβοια ήταν πολύ μεγάλο και η διαδικασία προχωρούσε με εξαιρετική μεθοδικότητα, χρόνο με το χρόνο αυτό έχει αλλάξει και πλέον τα εργατικά χέρια είναι αισθητά μειωμένα, σε σημείο που πολλοί παραγωγοί αναγκάζονται να επιστρατεύουν συγγενείς και φίλους για τη συγκομιδή του καρπού, αλλιώς θα αναγκαστούν να αφήσουν τα δέντρα φορτωμένα και να κινδυνέψουν να χάσουν τη σοδειά μίας ολόκληρης χρονιάς.

Παράλληλα ακόμα και τα άτομα τα οποία προσφέρονται για να μαζέψουν τις ελιές ζητούν αρκετά μεγάλα μεροκάματα όπως πχ σε περιοχή της Εύβοιας που ζευγάρι εργατών ζήτησε 110 ευρώ την ημέρα και φαγητό για να συνεισφέρουν στη συγκομιδή της ελιάς.

Ενδεικτικό παράδειγμα της κατάστασης φέτος στην Εύβοια είναι το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις συνεχίζεται η συγκομιδή της ελιάς, καθώς μετά την πρόσφατη κακοκαιρία της προηγούμενης εβδομάδας πήγε αρκετά πίσω τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr