Εύβοια: Η ιστορική πόλη που τα έχει όλα, μόλις μιάμιση ώρα μακριά από την Αθήνα
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Η ιστορική πόλη που τα έχει όλα, μόλις μιάμιση ώρα μακριά από την Αθήνα

Η Ερέτρια είναι ένας προορισμός 4 εποχών, ανάλογα την περίοδο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που έλκουν τους ταξιδιώτες όπως ο θαλάσσιος τουρισμός, η πεζοπορία, η ορειβασία, η γαστρονομία, οι αρχαιολογικές επισκέψεις, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο αγροτουρισμός κ.α.

Ο δήμος Ερέτριας, βρίσκεται στην καρδιά της κεντρικής Εύβοιας, στο δεύτερο σε έκταση νησί της Ελλάδας, με πληθυσμό 13.500 μόνιμους κατοίκους και πάνω από 40.000 επισκέπτες ετησίως. Πρόκειται για φιλόξενο τόπο, με την αρχαιότερη ιστορία στην Ελλάδα και συγκριτικά πλεονεκτήματα φυσικού κάλλους, που συνδυάζουν θάλασσα και βουνό, προσφέροντας στους επισκέπτες, ποικίλες δυνατότητες δράσης.

Είναι κοντά από την Αθήνα με προσβασιμότητα τόσο μέσω σύνδεσης με φέρυ της γραμμής Ωρωπός-Ερέτρια αλλά και μέσω της Γέφυρας της Χαλκίδας, είναι ένα από τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα του προορισμού.

Η Ερέτρια είναι κόμβος για το νησί της Εύβοιας καθώς βρίσκεται σε πραγματικά επιτελική θέση τόσο σε επίπεδο γρήγορης και εύκολης πρόσβασης αλλά και ως βάση για εξερεύνηση της Εύβοιας.

Διαθέτει καθαρές παραλίες, ήπια μεσογειακή φύση, εξαιρετική τοπική γαστρονομία με μοναδικά οστρακοειδή και ψάρια, εκλεκτό τοπικό κρέας και τυροκομικά προϊόντα, εξαιρετικά εστιατόρια, επισκέψιμα οινοποιεία, οι πολλές και μεγάλες οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες, που διαθέτουν μεγάλο αριθμό κλινών -και αρκετές να λειτουργούν όλο το χρόνο- καθιστούν τον δήμο Ερέτριας ελκυστικό προορισμό διακοπών, και μια ολοκληρωμένη ταξιδιωτική εμπειρία τόσο για τον καλοκαιρινό όσο και για τον χειμερινό επισκέπτη.

Ένα ταξίδι στον δήμο Ερέτριας είναι μια ιδανική επιλογή τόσο για εσωτερικό τουρισμό και οικογενειακές διακοπές, όσο και για την υποδοχή τουριστών από το εξωτερικό και οργανωμένο τουρισμό για τα σαββατοκύριακα αλλά και για μονοήμερες αποδράσεις.

Η μαγευτική Ερέτρια

Η Ερέτρια 20 χλμ. νοτιοανατολικά της Χαλκίδας, της Ευβοϊκής πρωτεύουσας, υπήρξε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας. Το όνομά της, που παράγεται από τη λέξη «ερέτες» (κωπηλάτες), αποδεικνύει ότι ήταν μια ναυτική δύναμη στην αρχαιότητα. Τα ίχνη της αρχαίας Ερέτριας, διάσπαρτα σε όλη την πόλη, μαρτυρούν τον πολιτισμό και την τέχνη της αρχαιότητας. Διαθέτει αναρίθμητα σπουδαία μνημεία και ψηφιδωτά που ήρθαν στο φως με ανασκαφές δεκάδων ετών.

Η Ερέτρια υπήρξε σημαίνουσα ιστορικά και κατά την ίδρυση του νεότερου Ελληνικού κράτους, καθώς υποδέχθηκε πληθυσμό από το ιστορικό νησί των μετά την καταστροφή του νησιού. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το σπίτι του σπουδαίου Έλληνα ναυάρχου και πολιτικού Κωνσταντίνου Κανάρη, προς τιμήν του οποίου ο Δήμος Ερέτριας διοργανώνει κάθε χρόνο τα «Κανάρια» την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου, εξέχουσα πολιτιστική εκδήλωση στην πόλη της Ερέτριας με αναπαράσταση της πυρπόλησης της τουρκικής ναυαρχίδας. Στα πρόσφατα χρόνια, η Ερέτρια αποτέλεσε σημείο έμπνευσης και δημιουργίας σπουδαίων Ελλήνων ζωγράφων, με προεξέχοντα τον Σπύρο Βασιλείου, ο οποίος απαθανάτισε τοπία της σε σειρά έργων του και στο σπίτι του, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Ερέτριας, διοργανώνονταν τακτικές εκθέσεις δικών του έργων καθώς και άλλων Ελλήνων δημιουργών.

Η πόλη της Ερέτριας διαθέτει άριστη ρυμοτομία, υπέροχες καθαρές παραλίες, μια σπάνια ακτογραμμή που περιλαμβάνει και το Νησί των Ονείρων, μεγάλες τουριστικές μονάδες και εύκολη και γρήγορη πρόσβαση από την Αθήνα, 108 χλμ. οδικά μέσω της σύγχρονης υψηλής γέφυρας της Χαλκίδας. Ενώ μια δεύτερη επιλογή πρόσβασης αποτελούν τα δρομολόγια του πορθμείου Ωρωπού – Ερέτριας, που διατηρούν την γραφική νησιωτική φυσιογνωμία της.

Η Αμάρυνθος

Η Αμάρυνθος, παραθαλάσσια πόλη, μόλις 27 χλμ. από την Χαλκίδα και 9 χλμ. από την Ερέτρια, με πλούσια παράδοση και επιτυχημένες τοπικές εκδηλώσεις, όπως αυτή του Καρναβαλιού, αλλά και οι καθιερωμένες «Βαρκαρόλες». Η προελληνική προέλευση του ονόματός της μαρτυρά την μακραίωνη ιστορία της, ενώ σήμερα χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο όμορφα θέρετρα της Εύβοιας.


Τα καταγάλανα νερά της και οι πεντακάθαρες παραλίες της, τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, προσφέρονται για υπέροχες καλοκαιρινές διακοπές και προσελκύουν το ενδιαφέρον πολλών παραθεριστών Εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους επισκέπτες της, αλλά και διεθνώς παρουσιάζουν οι πρόσφατες ανασκαφές της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στο λόφο των Παλαιοεκκλησιών, που έφεραν στο φως το Ναό της Αμαρυσίας Αρτέμιδας και αξιόλογα ευρήματα, καθώς και ο Μακεδονικός Τάφος 2 χλμ. δυτικά της Αμαρύνθου, τα βυζαντινά εκκλησάκια της Κοίμησης της Θεοτόκου και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, αλλά και το Λαογραφικό Μουσείο της Αμαρύνθου.

Στο φιλόξενο Γυμνό

Το Γυμνό είναι ένα γραφικό και μεγάλο χωριό, κτισμένο στις ανατολικές υπώρειες του Ερετριακού Ολύμπου, που φημίζεται για τη φιλοξενία των κατοίκων του, τις σπουδαίες χασαποταβέρνες του. Πολλά είναι τα μνημεία της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, κυρίως εκκλησάκια που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Στη θέση Παλιοχώρι είναι ορατά τα ερείπια ενός μεσαιωνικού οικισμού, ενώ σε λόφο μέσα στο χωριό, δίπλα στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ορθώνεται ένας όμορφος, καλοσυντηρημένος ενετικός πύργος.

Η  γραφική Άνω Βάθεια

Η Άνω Βάθεια είναι ένα μικρό γραφικό χωριό, χτισμένο σε μια χαράδρα, στους πρόποδες του Κοτύλαιου 3,5 χλμ. Βορειοανατολικά της Αμαρύνθου. Η ετυμολογία του αρχικού ονόματος Βάθεια, έχει σχέση με τη βαθειά χαράδρα, μέσα στην οποία ήταν χτισμένη η πόλη. Σε απόσταση 8 χλμ. βρίσκεται η γυναικεία μονή του Αγίου Νικολάου, χρονολογούμενη από τον 15ο αιώνα, ενώ σε απόσταση περίπου 2 χλμ., στη θέση Αγλέφαρος, κάτω από έναν πλάτανο βρίσκεται ο ναός Ζωοδόχου Πηγής (16ου αι.).

Αλπική ομορφιά στην ορεινή Σέτα

Η Σέτα, το πιο ορεινό χωριό-στολίδι της Εύβοιας, βρίσκεται σε υψόμετρο 760 μ. στις νοτιοανατολικές πλαγιές της Δίρφυς. Βρίσκεται 18 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αμαρύνθου, μέσα σε ένα αλπικό περιβάλλον, κατάφυτο από ελατοδάση, καστανιές, πλατάνια και αρωματικά φυτά. Αποτελεί ιδανικό προορισμό για απόδραση από την πόλη, κάθε εποχή του χρόνου, καθώς απέχει από την Αθήνα 128 χλμ. και μόλις 20 χλμ. από τις ακτές του Ευβοϊκού κόλπου και την παραλία της Αμαρύνθου.

Στα όμορφα, γραφικά δρομάκια του χωριού, σπίτια χτισμένα με πέτρα και παραδοσιακές σκεπές, αλλά και πολλές φυσικές πηγές με κρυστάλλινο νερό, γοητεύουν τον επισκέπτη. Η Σέτα προσφέρει μοναδική εμπειρία για αναρρίχηση και καταρρίχηση, στο Βόλαθρο, το βαθύτερο βάραθρο της Εύβοιας, με κατακόρυφο βάθος περίπου 120 μ., αλλά και για οργανωμένες πεζοπορίες στα χαρακτηρισμένα μονοπάτια της, που διαθέτουν απαράμιλλο φυσικό κάλλος και προσφέρονται για περιηγήσεις, περιπάτους και ορειβάτες.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr