Εύβοια: Λαμπροί εορτασμοί σε Κύμη και Ιστιαία για τον Άγιο Αθανάσιο
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Λαμπροί εορτασμοί σε Κύμη και Ιστιαία για τον Άγιο Αθανάσιο

Η Κύμη και η Ιστιαία τίμησαν με λαμπρότητα τον Πολιούχο τους, Άγιο Αθανάσιο.
Με λαμπρότητα τιμήθηκε η μνήμη των εν αγίοις πατέρων ημών και πολύφωτων αστέρων της ορθοδοξίας Αθανασίου και Κυρίλλου Πατριαρχών  Αλεξανδρείας επίκεντρο της λαμπράς εορτής ο φερώνυμος  Μητροπολιτικός Ιερός Ναός στην Κύμη.
Την παραμονή της εορτης τελέσθηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτατου Μητριπολίτου Ειρηνουπόλεως εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Νικάνδρου και του συγχοροστατούντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ συμπαραστατούμενοι απο τον Πρωτοσύγκελλο Πανοσ Αρχιμ Νικόδημο Πόγκα τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτοπρ Ελευθέριο Σταμπέλο χορεία ιερέων απο ώμορες ενορίες της Κύμης και Αλιβερίου και τον Διάκονο Στυλιανό Πεταχτή.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος ο οποίος αναφέρθηκε σε θεόπνευστους λόγους μέσα απο τις επιστολές του Αποστόλου Παύλου  και στα κοινά σημεία που διακρίνονται οι τιμώμενοι Άγιοι Αθανάσιος και Κύριλλος  πρότυπα αληθινών ποιμένων οι οποίοι αγωνίστηκαν δια την ενότητα της ορθοδόξου ημών πίστεως ως καλοί ποιμένες του Αρχιποίμενος Χριστού   με πρότυπο το αγωνιστικό  φρόνημα τους πολέμησαν τους αρετικούς λύκους.
Την επομένη ημέρα της εορτής στον προαναφερθέντα ιερό ναό έλαβε χώρα η χοροστασία όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος και εν συνεχεία έλαβε χώρα  το Αρχιερατικό Συλλείτουργο με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Ποινενάρχη   Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ με συλλειτουργούς τον Πρωτοσύγκελλο Πανοσ Αρχιμ Νικόδημο Πόγκα τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτοπρ Ελευθέριο Σταμπέλο χορεία ιερέων και τους Διακόνους Στυλιανό  Πεταχτή και Απόστολο Μπάκουλη
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ εστιάζοντας τον θεόπνευστο λόγο μέσα απο τους  εγκωμιαστικούς λόγους του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου προς τον Άγιο Αθανάσιο τον υπέρμαχο  μαχητή της ορθοδόξου πίστεως.
Την εορτή τίμησαν η Βουλευτής Ευβοίας κ. Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη ο  Δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου κ. Νικόλαος Μπαράκος τοπικές αρχες  τοπικοί φορείς της Κύμης και αντιπροσωπείες μαθητών και μαθητριών των σχολικών μονάδων Κύμης.
Τους ύμνους απέδωσαν  εκ δεξιού χορού ο Πρωτοψάλτης του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Δροσιάς Χαλκίδος κ. Κυριακός Ναούμ μετά ευγενούς παραχωρήσεως του Πρωτοψάλτου ιερού ναού κ. Ευάγγελου Στάμου ο οποίος έψαλε στο αριστερό αναλόγιο.
Μετά το πέρας της ευχαριστιακής συνάξεως και της δοξολογίας ακολούθησε η εορταστική  μουσική εκδήλωση  στην αίθουσα του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Κύμης αφιερωμένη ως είθισται κάθε χρόνο στην εορτή του Αγίου Αθανασίου στην οποία παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ και Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος οι τοπικές αρχές και πολλοί πιστοί απο την επαρχία της Κύμης.
Φωτογραφίες Μάριος Μυλωνάς.
Αναστάσιος Ρέτσας.

Η Ιστιαία πανηγύρισε τον Πολιούχο της Άγιο Αθανάσιο

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα η πόλη της Ιστιαίας της Βορείου Ευβοίας πανηγύρισε τον Πολιούχο της Άγιο Αθανάσιο την Τετάρτη 17 και την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024, στον ομώνυμο Ενοριακό Ιερό Ναό, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος μετέβη στην δεύτερη έδρα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Το απόγευμα της παραμονής ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον τελεσθέντα Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό και κήρυξε τον θείο λόγο αναφέροντας ότι οι Άγιοι Αθανάσιος και Κύριλλος διεδραμάτισαν σπουδαιότατο ρόλο στη διαφύλαξη ανόθευτης και κρυστάλλινης της Πίστεώς μας. Μάλιστα με τους αγώνες του, ο Άγιος Αθανάσιος κατέθεσε ανόθευτη την αλήθεια, την οποία υιοθέτησε η Ορθόδοξη Εκκλησία αυτούσια: «ότι τα μεν κτίσματα έξωθέν εστιν έργα τού ποιούντος, το δε γέννημα ουκ έξωθεν, ως έργον, αλλ’ εκ τού Πατρός εστίν ίδιον της ουσίας. Διόπερ τα μεν κτίσματα· ο δε Λόγος τού Θεού, Υιός μονογενής». Για την εδραία του πίστη, ο Μέγας Αθανάσιος δοκιμάσθηκε με πολλά παθήματα και εξορίες. Και οι δύο μεγάλοι ιεράρχες, Αθανάσιος και Κύριλλος έλαμψαν διά των έργων της υπερασπίσεως της Πίστεως. Δηλαδή, οι Άγιοι έκαναν αγώνα που άξιζε και έπρεπε να κάνουν, όχι για να υποστηρίξουν τον Χριστό και την Παναγία, αλλά για να πληροφορήσουν την αλήθεια στους ανθρώπους, οι οποίοι, ως κοινωνοί αυτής της Πίστεως και μέλη της Εκκλησίας, να έχουμε δικαίωμα κληρονομικό στη βασιλεία του Θεού.

Την επόμενη ημέρα το πρωί, Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε  στο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό η αρχιερατική χοροστασία και εν συνεχεία η Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτατου κ. Χρυσοστόμου, κατά την διάρκεια της οποίας τον θείο λόγο κήρυξε ο αρχιμ. Νεκτάριος Ευγενικός, με θέμα την πιστότητα του Μεγάλου Αθανασίου στην αληθινή ταυτότητα του Ιησού Χριστού, ως Μεσσία και Θεού, όπως αποκαλύπτεται στην Αγία Γραφή και όπως καλείται κάθε χριστιανός να τον αναγνωρίζει, ώστε να γίνει μέτοχος της διά Χριστόν σωτηρίας.

Στο Άγιο Ποτήριο προσήλθαν και κοινώνησαν πολλοί πιστοί και αμέσως μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, έλαβε χώρα μεγαλειώδης λιτανεία ανά τας οδούς της Ιστιαίας, με την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της περιφερείας, των εκπροσώπων των Αρχών του Τόπου, με επικεφαλής τους Βουλευτές Ευβοίας κ. Σίμο Κεδίκογλου και κ. Αικατερίνη Καζάνη, τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνη Σπανό,  τον Αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας κ. Γεώργιο Κελαϊδίτη, τους Δημάρχους Ιστιαίας-Αιδηψού κ. Ιωάννη Κοντζιά,  τον Αστυνομικό Διευθυντή Ευβοίας Ταξίαρχο κ. Αθανάσιο Γερογιάκομο, τον Λιμενάρχη Αιδηψού Αντιπλοίαρχο κ. Σωτήριο Δανίκα και σύμπαντος του πιστού Λαού.

Κατά την τελεσθείσα δέηση στην κεντρική πλατεία της Ιστιαίας, ο Σεβασμιώτατος, αφού ανέφερε ότι ο Άγιος Αθανάσιος λιτανευόμενος ευλογεί, αλλά και αναζητεί εκείνους που επιθυμούν να συντονισθούν με την πίστη του, εκείνους που αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του Χριστού τον Κύριό τους και διά της συνεχούς μετανοίας και της άγρυπνης συνειδήσεως αγωνίζονται να γίνονται εργάτες του θελήματος του Θεού, ευχήθηκε όλοι να έχουμε ευλογημένο το νέο έτος και διά πρεσβειών του πολιούχου Αγ. Αθανασίου αδιατάρακτη ψυχοσωματική υγεία.

Μετά την Λιτανεία ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος μετέβη στο παρακείμενο Βησσαριώνειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο της Ι. Μητροπόλεως, όπου ευλόγησε την Πρωτοχρονιάτικη Αγιοβασιλόπιττα του Ιδρύματος αυτού της Τοπικής Εκκλησίας, στο οποίο φιλοξενούνται 20 γέροντες,  υπό την Προεδρεία και Διεύθυνσή του φιλέργου πρωτοπρεσβ. Ιωάννου Θάνου-Αρχιερατικού Επιτρόπου Ιστιαίας.

Στις Ιερές Ακολουθίες τα Ιερά Αναλόγια διηύθυναν, το μεν δεξιό ο κ. Ευάγγελος Καλέμης-πρωτοψάλτης της Ενορίας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ιστιαίας, το δε αριστερό ο κ. Παναγιώτης Αναστασίου-Καθηγητής του παραρτήματος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως στην Ιστιαία, ενώ ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος (97,7 fm) μετέδωσε απευθείας και αυτή την πανήγυρη της Τοπικής μας Εκκλησίας.

Αναχωρώντας για τη Χαλκίδα, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την Ι. Μονή Οσίου Δαυΐδ, όπου τέλεσε νεκρώσιμο τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού καθηγουμένου της Ι. Μονής αρχιμ. Κυρίλλου Γεραντώνη.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr