Εύβοια: Οι πλημμύρες «εξαφάνισαν» τα ψάρια από τις θάλασσες – Μεγάλες καταστροφές για τους αλιείς
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Οι πλημμύρες «εξαφάνισαν» τα ψάρια από τις θάλασσες – Μεγάλες καταστροφές για τους αλιείς

Ερώτηση στην Ολομέλεια κατέθεσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Κατερίνα Καζάνη με θέμα «Αποζημίωση αλιέων Β. Ευβοίας λόγω των φερτών υλικών από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias».

Η βουλευτής Ευβοίας Κατερίνα Καζάνη, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κο Αυγενάκη, καθώς και υπόψιν του κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, αρμόδιου Υφυπουργού για θέματα αντιμετώπισης φυσικών φαινομένων και κρατικής αρωγής, με θέμα «Αποζημίωση αλιέων Β. Ευβοίας λόγω των φερτών υλικών από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias» και αριθμό πρωτοκόλλου 1279 23/10/2023.

Η ερώτηση αφορούσε στην άμεση ανάγκη αποζημίωσης των αλιέων των δυο δήμων της Βορείου Ευβοίας, Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, τόσο παράκτιων όσο και μέσης αλιείας, όπως είχε προβλεφθεί για τους συναδέλφους τους αλιείς των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας, Λάρισας και Σποράδων (της νήσου Σκιάθου), λόγω της μείωσης της αλιευτικής τους παραγωγής ή λόγω των καταστροφών που τα σκάφη αυτά και ο εξοπλισμός τους υπέστησαν από την κακοκαιρία Daniel.

Στην ερώτηση η κα Καζάνη τόνισε το γεγονός ότι οι αλιείς της Β. Ευβοίας βιώνουν αντίστοιχα προβλήματα τόσο λόγω των φερτών υλικών από τον Παγασητικό στις βόρειες και ανατολικές ακτές του νησιού, όσο και στις δυτικές ακτές, εξαιτίας των ολόκληρων κορμοδεμάτων που οι πλημμύρες οδήγησαν στην θάλασσα.

Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου λάβαμε την απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με αριθμό πρωτοκόλλου 661/327054. Το Υπουργείο, με την ανωτέρω απάντηση, μας ενημερώνει ότι όντως “στο ΥΠΑΑΤ προέκυψαν στοιχεία πρόκλησης ζημίας από την ίδια αιτία στους αλιείς της Β. Εύβοιας της περιοχής Ιστιαίας-Αιδηψού”.

Δεν ικανοποιεί η απάντηση του Υπουργείου

Η απάντηση του Υπουργείου βέβαια μόνο εν μέρει μας ικανοποιεί καθώς αναγνωρίζει τις ζημίες που οι αλιείς έχουν υποστεί, ταυτόχρονα όμως δεν δίδεται μια σαφής απάντηση ως προς το κατά πόσον όντως θα διευρυνθεί η χρηματοδότηση στους αλιείς του δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού και δεν γίνεται καμία αναφορά στους επαγγελματίες αλιείς του δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας που έχουν υποστεί ίδιες ζημιές. Παράλληλα αποδεικνύεται ότι η κινητοποίηση των τοπικών φορέων και η άμεση προώθηση των αιτημάτων και των ανησυχιών τους μπορούν να επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και να επανορθώσουν τις αδικίες που υφίστανται.

Η βουλευτής κα Καζάνη σκοπεύει να προχωρήσει σε παρεμβάσεις για να λάβουμε άμεση και σαφή απάντηση σχετικά με την χρηματοδότηση των αλιέων της Β. Εύβοιας.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr