Εύβοια: Πότε θα είναι έτοιμος ο νέος δρόμος στην Πλατάνα
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Πότε θα είναι έτοιμος ο νέος δρόμος στην Πλατάνα

Προ των πυλών βρίσκεται το μεγάλο έργο που έχει να κάνει με την προστασία της παράκτιας ζώνης της Πλατάνας.

Στόχος του έργου είναι η ενίσχυση και αποκατάσταση των ακτών, προστατεύοντας το φυσικό περιβάλλον και την τοπική κοινότητα από τις επιπτώσεις της διάβρωσης και της κλιματικής αλλαγής.

Μόλις ολοκληρωθεί το έργο θα βελτιωθεί η ανθεκτικότητα της παράκτιας ζώνης και θα ενισχυθεί η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 7 εκατομμύρια ευρώ και θα υλοποιηθεί από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Τεράστια η αναβάθμιση της Πλατάνας

Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο για την προστασία και αναβάθμιση της Πλατάνας, και της αναγέννησης του  παραλιακού της μετώπου, αλλά και την οδική διασύνδεση της ευρύτερης περιοχής.

Ωστόσο, πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή που θα συνδυάζει τον βέλτιστο προγραμματισμό των εργασιών σε ξηρά και θάλασσα, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής, όπως έχει τονίσει ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης.

Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει πλήρη σειρά εργασιών ανακατασκευής και συγχρόνως προστασίας από τη διαβρωτική δράση του προσπίπτοντος κυματισμού, του παραλιακού δρόμου του οικισμού Πλατάνας του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, ο οποίος αποτελεί τμήμα της Επαρχιακής Οδού υπ’ αρ. 8 Αυλωνάρι – Οξύλιθος – Πλατάνα – Παραλία Κύμης, με την:

  • κατασκευή νέου προστατευτικού τοιχίου εκ σκυροδέματος κατά μήκος της ακτογραμμής, που οριοθετεί και το θαλάσσιο μέτωπο του οικισμού, μήκους 516 m, εδραζομένου επί αλληλοτεμνόμενων πασσάλων
  • ανακατασκευή με εργασίες οδοστρωσίας, ασφαλτόστρωσης και σήμανσης της παραλιακής οδού, η οποία θα διαπλατυνθεί και θα αποκτήσει στο μεγαλύτερο τμήμα της πλάτος 12 m. Το πλάτος αυτό θα επιτρέπει την διέλευση δύο λωρίδων κυκλοφορίας (μία ανά κατεύθυνση) πλάτους 3,75 m έκαστη, καθώς τη δημιουργία εσοχών στα πλάγια για ασφαλή στάση και στάθμευση,καθώς και υποδομή διαχείρισης ομβρίων για την ορθή και ταχεία απαγωγή τους από το οδόστρωμα.
  • κατασκευή παραλιακού πεζόδρομου, με δημιουργία πρόσθετου χώρου προς άρση της έως σήμερα στενότητας λειτουργίας της οδού (πλακοστρώσεις με αισθητικές παρεμβάσεις, πρόβλεψη όδευσης τυφλών και εξασφάλισης κίνησης των ΑΜΕΑ, προστατευτικά κιγκλιδώματα, φωτισμό,σήμανση, δίκτυα κλπ.), τόσο για την ασφαλή διέλευση έμπροσθεν του επαρχιακού δρόμου, όσο και την παραμονή αναψυχής στο θαλάσσιο μέτωπο.

Η προστασία του παραλιακού δρόμου

Αναπόσπαστο κομμάτι αυτών για την προστασία του δρόμου αποτελούν τα συνοδά έργα ακτομηχανικής προστασίας για την ενίσχυση, διατήρηση και αναβάθμιση των υποδομών και του φυσικού περιβάλλοντος, με την κατασκευή:

Τεσσάρων αποσπασμένων κυματοθραυστών εκ λιθορριπής, με τους οποίους θα προστατεύεται ο παραλιακός δρόμος από τους προσπίπτοντες κυματισμούς ενδιάμεσων εγκάρσιων προβόλων στο τοιχίο, αποξήλωση τμήματος βόρειου κυματοθραύστη και πλήρη ανακατασκευή νότιου προβλήτα στα επί μέρους άκρα, για την ανάσχεση της διάβρωσης στον πόδα του τοιχίου και τη σταθεροποίηση της ακτογραμμής.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια, το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2026, αλλά υπάρχει πρόθεση να υλοποιηθεί ακόμα και μέχρι το τέλος του 2025.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr