Εύβοια σε απεργιακό κλοιό: «Σείστηκε» η Χαλκίδα- Μαζικό «παρών» διαδηλωτών
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια σε απεργιακό κλοιό: «Σείστηκε» η Χαλκίδα- Μαζικό «παρών» διαδηλωτών

Το πλήθος των διαδηλωτών που κατέφθασε στην πρωτεύουσα του νησιού από κάθε γωνιά της Εύβοιας και όχι μόνο, πραγματοποίησε πορεία στην πόλη

Δυναμικό «παρών» στην μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Χαλκίδα, που γίνεται στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποίησεων στην Εύβοια και την υπόλοιπη χώρα, έδωσαν χιλιάδες πολίτες που κατέκλυσαν την παραλία της πόλης.

Το πλήθος των διαδηλωτών που κατέφθασε στην πρωτεύουσα του νησιού από κάθε γωνιά της Εύβοιας και όχι μόνο, πραγματοποίησε πορεία στην πόλη, έφτασε στην παραλία και κινήθηκε προς την Γέφυρα του Ευρίπου.

Με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από την σιδηροδρομική τραγωδία με σύγκρουση δύο τρένων στην κοιλάδα των Τεμπών, που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, συνδικάτα, σωματεία και ομοσπονδίες να καλούν στην κινητοποίηση ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Παράλληλα, μέσω των κινητοποίησεων, εκφράζεται η συλλογική δυσαρέσκεια- αγανάκτηση των πολιτών για την ακρίβεια, τους μισθούς, τις παθογένειες του κράτους και τις εκπτώσεις- ελλείψεις στην παιδεία, την υγεία και την ασφάλεια, όπως αυτές διαπιστώνονται καθημερινώς.

Το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας συμμετέχει στη μεγάλη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου και με ανακοίνωσή του κάνει γνωστό ότι θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις  διαμαρτυρίας σε 4 μεγάλες πόλεις της Εύβοιας ως εξής:

  • ΧΑΛΚΙΔΑ: 12:00 μ.μ., Πλατεία Δικαστηρίων
  • ΑΛΙΒΕΡΙ: 10:00 π.μ., Άγαλμα Λιγνιτωρύχου
  • ΜΑΝΤΟΥΔΙ: 11:00 π.μ., Κεντρική Πλατεία
  • ΙΣΤΙΑΙΑ: 11:00 π.μ., Κεντρική Πλατεία

«Ένας χρόνος κι ακόμα οι υπεύθυνοι της τραγωδίας δεν έχουν λογοδοτήσει» υπογραμμίζει η ΑΔΕΔΥ στο κάλεσμά της. «Ένα χρόνο μετά είμαστε και πάλι εδώ στους δρόμους, για να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί πως δεν ξεχνάμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών» τονίζει, μεταξύ άλλων.

Όπως επισημαίνεται η ΑΔΕΔΥ, τα βασικά αιτήματα είναι: Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί στοιχειωδώς η ακρίβεια κι ο πληθωρισμός- Επαναφορά εδώ και τώρα των δώρων – Συλλογικές συμβάσεις για τους μισθούς μας – Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016 – 17 – Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας – Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000€ – Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας – Να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλοι οι κρίσιμοι δημόσιοι φορείς (υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ασφάλιση κ.α) και να αναβαθμιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές.Η ΑΔΕΔΥ είχε προγραμματίσει συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00 π.μ., με κύριες διεκδικήσεις τις εξής:

«- Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στοιχειωδώς η ακρίβεια και ο πληθωρισμός.

– Επαναφορά των Δώρων.

– Συλλογικές Συμβάσεις για τους μισθούς.

– Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016-2017.

– Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας.

– Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ.

– Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

– Στελέχωση με μόνιμους υπαλλήλους όλων των κρίσιμων δημόσιων φορέων και αναβάθμιση όλων των αναγκαίων υποδομών».

Ταυτόχρονα, η ΑΔΕΔΥ ζητά να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τα Τέμπη. Συγκεκριμένα, η ΑΔΕΔΥ σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα, για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών».

Από την πλευρά του, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας έχει θέσει στο επίκεντρο της δράσης και των διεκδικήσεών του για το επόμενο διάστημα τις αυξήσεις των μισθών, τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την πάταξη της αισχροκέρδειας και την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Ειδικότερα, μεταξύ των βασικών διεκδικήσεών του περιλαμβάνονται οι ακόλουθες:

«- Η πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής και έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεων ενέργειας, μεταφορών και τραπεζών.

– Η ουσιαστική ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Ανάπτυξης και των Περιφερειών για τον γρήγορο, άμεσο και αποτελεσματικό έλεγχο των πρακτικών αισχροκέρδειας.

– Η μείωση του ΦΠΑ για έναν χρόνο σε βασικά είδη διατροφής και διατίμηση σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών, όπως το βρεφικό γάλα, το παστεριωμένο γάλα, τα δημητριακά, το τυρί, τα αλλαντικά, το κοτόπουλο, το χοιρινό, τα ζυμαρικά, τα όσπρια, τα λαχανικά, οι βρεφικές πάνες, τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και τα απορρυπαντικά.

– Η αύξηση των μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού, για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

– Η επαναφορά του δώρου των εορτών και του επιδόματος αδείας στα προ μνημονίων επίπεδα για τον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

– Ο υπολογισμός του χρονικού διαστήματος 2012-2023 για την προσαύξηση του μισθού των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, λόγω των τριετιών.

– Η άμεση επαναφορά του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες και η αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου.

– Οι εντατικοί έλεγχοι για την προστασία των εργαζομένων από τα εργατικά ατυχήματα».

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα αγώνα σε όλα τα εργατικά σωματεία.

Όπως αναφέρει, σήμερα, 28 Φεβρουαρίου 2024, «συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, οι περισσότεροι φοιτητές και νέα παιδιά, προκαλώντας ανείπωτη θλίψη σε όλη τη χώρα και μία διαρκή-ανοιχτή πληγή σε δεκάδες οικογένειες».

Ταυτόχρονα, όπως ανακοίνωσε, το ΠΑΜΕ, με σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», διεκδικεί τα εξής:

«- Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα.

– Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό.

– Καθολική επαναφορά των τριετιών, ενσωματώνοντας την περίοδο 2012-2023.

– Επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, της μετενέργειας κοκ.

– Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους δημόσιους υπαλλήλους.

– Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού για όλους τους ανέργους.

– Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο-5ήμερο-35ωρο. Καμία ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες.

– Φθηνό ρεύμα, με κατάργηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και ειδικού φόρου κατανάλωσης) και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων. Κατάργηση του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας.

– Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα, τα βρεφικά είδη, είδη προσωπικής υγιεινής κ.ά..

– Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.– Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά νοικοκυριά.

– Να μην περάσει το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16. Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές, εξασφάλιση δωρεάν σίτισης και στέγασης για τους φοιτητές.

– Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους. Δωρεάν όλες οι ιατρικές, διαγνωστικές, εργαστηριακές, προληπτικές εξετάσεις, όλα τα φάρμακα και τα εμβόλια. Να μην κλείσει και να μην συγχωνευτεί κανένα τμήμα, κλινική, νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας. Επιπλέον, να επαναλειτουργήσουν πλήρως τα νοσοκομεία, το σύνολο των δομών που έκλεισαν, λόγω περικοπών.

– Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής των δήμων, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.

– Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί. Επιδότηση ενοικίου με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης».

Το ΠΑΜΕ κάλεσε σε συγκέντρωση στα Προπύλαια, στις 10:30 π.μ..

Επίσης, η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) προκήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία για σήμερα, 28 Φεβρουαρίου 2024.

Υπενθυμίζεται ότι στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στο Μετρό, ΗΣΑΠ, ενώ 24ώρη απεργία θα πραγματοποιηθεί και στον σιδηρόδρομο, συμπεριλαμβανομένου του προαστιακού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο ζητούν: – Άμεσες προσλήψεις προσωπικού κάνοντας λόγο για τραγικές ελλείψεις ακόμα και σε νευραλγικές ειδικότητες, καθιστούν αδύνατη την ομαλή λειτουργία επιβατικών και εμπορικών μεταφορών – Ολοκλήρωση των έργων. Βελτίωση, ανάπτυξη, εκσυγχρονισμό όλου του σιδηροδρομικού δικτύου – Επαναφορά ενός ενιαίου και σύγχρονου σιδηροδρόμου.

Οι σιδηροδρομικοί απαιτούν «απόδοση ευθυνών στο σύστημα που διαχρονικά, στάθηκε απέναντι στο Σιδηρόδρομο», καθώς και «απόδοση ευθυνών και πλήρη διαλεύκανση του τραγικού δυστυχήματος και απόδοση Δικαιοσύνης» για το έγκλημα στα Τέμπη.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν επίσης οι οδηγοί ταξί.

Παράλληλα 24ώρη απεργία κήρυξαν και τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία, με τα πλοία που αναχωρούν την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, να μένουν δεμένα στα λιμάνια.

Σημειώνεται παράλληλα ότι αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία έχουν παρθεί και από φοιτητικούς συλλόγους, καθώς και από την (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), που κάλεσε όλους τους γιατρούς να δώσουν δυναμικά το παρόν.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Στρατιωτικών με την σειρά της, σε σχετική ανακοίνωση για την απεργία επισημαίνει ότι «δεν ήταν μια «κακιά στιγμή», αλλά ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Πριν καλά καλά κλείσει χρόνος και αντί τα θύματα βρουν δικαίωση και αποκαλυφθεί στον ελληνικό λαό ο πραγματικός ένοχος, το προεδρείο της εξεταστικής επιτροπής της βουλής έκλεισε (την 21.2.2024) άρον άρον την υπόθεση, αφήνοντας πολλά αναπάντητα και κρίσιμα ερωτηματικά». Και συμπληρώνει μεταξύ άλλων ότι «τις 28 Φλεβάρη 2024 οι απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων ενώνουμε τις φωνές μας με όλο τον ελληνικό λαό σε κάθε γωνιά της χώρας, για να ακουστεί δυνατά: «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε η φωνή». Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr