Εύβοια: Στη Βουλή η πιθανή μεταφορά του «Βέλους» στην Κύμη
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Στη Βουλή η πιθανή μεταφορά του «Βέλους» στην Κύμη

Διερεύνηση για αίτημα μετακίνησης του αντιτορπιλικού «ΒΕΛΟΣ» στο λιμάνι της Κύμης.

Η βουλευτής Κατερίνας Καζάνη σε παρέμβασή της αναφέρθηκε στη μεταφορά του Α/Τ «Βέλος» στον Λιμένα Κύμης.

Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, η Βουλευτής Ευβοίας κα Καζάνη Αικατερίνη, υπέβαλε ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης με θέμα: «Αίτημα εναλλακτικού ελλιμενισμού και παραμονής του Α/Τ «Βέλος» στην πόλη της Κύμης»

Επειδή:

 • το «Βέλος» αποτελεί πλοίο-μνημείο της Δημοκρατίας και η απαξίωσή του σημαίνει απαξίωση της δημοκρατικής παράδοσης Πολεμικού Ναυτικού.
 • το πλοίο βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση και η παραμονή του στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης κάθε άλλο παρά εγγυάται την ασφάλειά του.
 • η απόφαση ελλιμενισμού του πλοίου σε χώρο διαφορετικό του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης, θα πρέπει να εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια λιμένα αλλά και την ουσιαστική και ευρεία ιστορική και πολιτιστική αξιοποίησή του.
 • το ογδόντα ετών ιστορικό πλοίο χρήζει προσεκτικής διαχείρισης, ελλιμενισμού και συστηματικής και ιδιαίτερης συντήρησης σε κατάλληλο και οργανωμένο χώρο
 • το Ελληνικό Κράτος οφείλει να τιμά τους ήρωες του αντιδικτατορικού αγώνα, όπως τον Ναύαρχο Νίκο Παππά
 • το Α/Τ «Βέλος» είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την σύγχρονη ιστορία της πόλης της Κύμης
 • οι δεκάδες χιλιάδες ετήσιοι επισκέπτες της πόλης της Κύμης και της ευρύτερης περιοχής θα έχουν την δυνατότητα επίσκεψης του πλωτού μουσείου Α/Τ «Βέλος»
 • ο ελλιμενισμός του «Βέλος» στην περιοχή θα συνδράμει στην περαιτέρω ανάδειξη της περιοχής της Κύμης

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ερωτάται:

 1. Σκοπεύει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να λάβει υπόψιν το αίτημα του Δήμου Κύμης για εναλλακτικό ελλιμενισμό και παραμονή του Α/Τ «Βέλος» και πλωτού-μουσείου σε ασφαλές χώρο του Λιμένα Κύμης, υπό τις απαραίτητες και κατάλληλες συνθήκες για την απρόσκοπτη λειτουργία του μουσείου, ώστε να συνδεθεί με το μνημείο και τον χώρο ανάπαυσης του Ναυάρχου Νίκου Παππά και ταυτόχρονα να συνδράμει στην περαιτέρω ανάδειξη της περιοχής, ιδιαίτερα δε αν αποκλειστεί ο ελλιμενισμός του στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στο Φλοίσβο;
 2. Θα αποδοθούν ευθύνες για την πλημμελή διασφάλιση του ασφαλούς ελλιμενισμού και την έλλειψη επαρκούς διατήρησης και συντήρησης του ιστορικού Α/Τ «Βέλος», παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου;

Πρόταση Κεδίκογλου για επιστροφή του «Βέλους» στην Εύβοια

Ο Συμεών Κεδίκογλου είχε επίσης προτείνει το «Βέλος» να γυρίσει στην Εύβοια και στο λιμάνι της Κύμης, απευθυνόμενος στο Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης- Αλιβερίου.

Όπως είχε πει, το αντιτορπιλικό «ΒΕΛΟΣ» εδώ και μισό αιώνα αποτελεί σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα.

Το ιστορικό «ΒΕΛΟΣ», ζωντανό μνημείο της αντιδικτατορικής δράσης του Πολεμικού Ναυτικού, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από το 2019 και λειτουργεί ως πλωτό μουσείο, υπέστη σοβαρές ζημιές πριν από λίγες μέρες εξαιτίας της μεγάλης κακοκαιρίας και της ελλιπούς προστασίας του.

Το γεγονός ότι τόσο καιρό βρίσκεται εκτεθειμένο στα καιρικά φαινόμενα και έφτασε να υποστεί τόσο μεγάλες ζημιές εξαιτίας της τοποθέτησής του έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Να υπενθυμίσουμε ότι και στο παρελθόν είχαν εκφραστεί έντονες ανησυχίες για τη μετακίνησή του στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Άλλωστε πρόκειται για ένα πλοίο 80 ετών που χρειάζεται συστηματική και ιδιαίτερη συντήρηση και προσοχή καθώς αποτελεί σύμβολο ιστορικής μνήμης.

Μέλη του ιστορικού πληρώματος, μάλιστα, που συμμετείχαν στο κίνημα του Ναυτικού το ’73 υπό τον κυβερνήτη Νίκο Παππά, έχουν καταγγείλει επωνύμως ότι πίσω από την μετακίνησή του «ΒΕΛΟΣ» σε μία τόσο εκτεθειμένη θέση υπήρξε σκοπιμότητα διάλυσης του συμβόλου του αντιδικτατορικού αγώνα. Ο «Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ)» έχει εκφράσει, επίσης, την έντονη διαμαρτυρία του για τη μετακίνηση του αντιτορπιλικού και έχει ζητήσει την άμεση μετακίνησή του προειδοποιώντας ότι η κατάσταση του πλοίου είναι άκρως ανησυχητική κι επισφαλής και ο χώρος της Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη είναι εντελώς ακατάλληλος καθώς δεν συνιστά ασφαλές λιμάνι.

Σε ερώτηση από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πριν το συμβάν για αίτημα μετακίνησης, ΥΠΕΘΑ απαντούσε ότι «θα εξετάσει το αίτημα στο μέλλον» και ότι «η επιστροφή του θα γίνει εν ευθέτω χρόνο».

Με αφορμή τα παραπάνω είναι μια ευκαιρία να επαναλάβουμε παλαιότερο αίτημα μετακίνησής του ιστορικού «ΒΕΛΟΣ» στο λιμάνι της Κύμης που είναι ο τόπος καταγωγής του αείμνηστου κυβερνήτη του και ναυάρχου Νίκου Παππά. Για να έχει αυτό το αίτημα πραγματικές πιθανότητες να γίνει αποδεκτό και να αποφύγουμε απλά τις κινήσεις εντυπωσιασμού, θα πρέπει να τηρηθούν τα εξής, σύμφωνα με έρευνα που έκανα:

 1. Να ληφθεί απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο που θα αναδεικνύει και το αίτημα της τοπικής κοινωνίας για τη μετακίνηση του αντιτορπιλικού «ΒΕΛΟΣ»
 2. Να πιστοποιηθούν οι κατάλληλες συνθήκες συντήρησης και ασφάλειας για το αντιτορπιλικό. Σε αυτό το σημείο αξίζει να επαναφερθεί παλαιότερη μελέτη του Ο.Λ.Ν.Ε.  που είχε υποδείξει κατάλληλη σχετική θέση.
 3. Να έρθει ο δήμος σε συνεννόηση με τον ΣΦΕΑ ώστε να ενημερωθούν και να συμφωνήσουν τα μέλη του ότι το συγκεκριμένο σύμβολο ιστορικής μνήμης και αντιδικτατορικού αγώνα δεν θα εκτίθεται σε κίνδυνο αλλά θα συνεχίσει να αποτελεί ταυτόχρονα και πόλο έλξης επισκεπτών.
 4. Σε περίπτωση που χρειαστούν πρόσθετα έξοδα ο δήμος (σε πιθανή συνεννόηση με την περιφέρεια) να δηλώσει πρόθεση ανάληψης κάποιο κονδυλίου και τι ύψους.

Κατόπιν τούτων θα απευθυνθεί ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου από πλευράς μου για τη μετακίνηση του ιστορικού «ΒΕΛΟΣ» στο λιμάνι της Κύμης.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr