SPANOS_2023
Εύβοια: Στη Βουλή το θέμα των προβλημάτων στα σχολεία
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Στη Βουλή το θέμα των προβλημάτων στα σχολεία

Άμεσους ελέγχους σε όλα τα σχολικά κτήρια στην Εύβοια ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ

Στη Βουλή έφεραν το ζήτημα των προβλημάτων στα σχολικά κτήρια της Εύβοιας βουλευτές του ΚΚΕ μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Ευβοίας Γιώργος Μαρίνος.

Συγκεκριμένα οι βουλευτές Γιώργος Μαρίνος, Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου κατέθεσαν ως αναφορά το κείμενο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ευβοίας, το οποίο συνυπογράφουν σωματεία, συνδικάτα, σύλλογοι και φορείς, σχετικά με την κατάσταση των σχολικών κτηρίων, η οποία εξελίσσεται σε ένα οξυμένο ζήτημα με επικίνδυνες διαστάσεις.

Οι τρεις βουλευτές ζητούν την άμεση έναρξη ελέγχων σε όλα τα σχολικά κτήρια στο νομό Ευβοίας.

Παράλληλα, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας, την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023 πραγματοποιήθηκε Σύσκεψη για τη Σχολική Στέγη και τα άλλα προβλήματα των Σχολείων στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από δεκάδες φορείς, Σωματεία και Συλλόγους.

Μεγάλη ανησυχία από τους γονείς και τους φορείς της Εύβοιας

Πηγή μόνιμου άγχους και φόβου για τους πολίτες της Εύβοιας και ειδικά τους γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους κανονικά πλέον στο σχολείο αποτελεί η σωρεία προβλημάτων που ανέδειξαν οι προσεισμικοί έλεγχοι στις κτιριακές υποδομές των σχολικών εγκαταστάσεων.

Καθώς η ανησυχία για την συντέλεση ενός ακόμη μεγαλύτερου σεισμού, παρόμοιου με αυτόν των 5 ρίχτερ που χτύπησε το νησί λίγους μήνες νωρίτερα, φυσικά δεν έχει ξεπεραστεί, πολίτες εκφράζουν συνεχώς στο evima.gr αφού μαθήματα γίνονται σε εν πολλοίς προβληματικά κτίρια που χρήζουν μεγάλων επισκευών ενόσω- όπως περιγράφουν ενδεικτικά “η γη τρέμει καθημερινά”.

Την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023,  με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, πραγματοποιήθηκε Σύσκεψη για τη Σχολική Στέγη και τα άλλα προβλήματα των Σχολείων στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από δεκάδες φορείς, Σωματεία και Συλλόγους.

Μέσα από σχετική ανακοίνωση εκφράστηκε η αγανάκτηση και η έντονη ανησυχία όλων των φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη σχετικά με την κατάσταση των σχολικών κτηρίων, η οποία εξελίσσεται σε ένα οξυμένο ζήτημα με επικίνδυνες διαστάσεις.

«H αποδιοργάνωση της Κτ.Υπ. (πρώην ΟΣΚ) και η διαχρονική αποψίλωση των Τεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων, με ευθύνη όλων των Κυβερνήσεων, έχουν οδηγήσει σε πλήρη αδράνεια του κράτους όσον αφορά την στατική και αντισεισμική επάρκεια των σχολείων των παιδιών μας» τονίζει η ανακοίνωση ενώ επισημαίνεται πως η χώρα μας κατέχει την έκτη θέση στον κόσμο και την πρώτη στην Ευρώπη σε σεισμική δραστηριότητα.

«Εάν συνυπολογίσουμε ότι πολλά από τα σχολικά κτήρια έχουν μελετηθεί και σχεδιαστεί με υποτυπώδη αντισεισμικό κανονισμό (κτήρια προ του 1985), αλλά ακόμα και χωρίς καμιά πρόβλεψη αντισεισμικού σχεδιασμού (κτήρια προ του 1959) τότε όλοι και όλες καταλαβαίνουμε γιατί είναι απαραίτητος ΑΜΕΣΑ ο αντισεισμικός έλεγχος» αναφέρουν χαρακτηριστικά

Πέρα από την πολύ ανησυχητική κατάσταση στο κτηριακό συγκρότημα των ΕΠΑΛ Χαλκίδας, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν δεκάδες ακόμα Σχολικές Μονάδες και ειδικότερα Νηπιαγωγεία πολλά από τα οποία στεγάζονται σε υπόγεια, ισόγεια και πιλοτές -παλιών κατά κύριο λόγο- πολυκατοικιών.

Ακόμα και σχετικά νέα κτήρια, κατασκευασμένα με τους νέους αντισεισμικούς κανονισμούς και κατασκευαστικούς κανόνες, λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης και έλλειψης συντήρησης εμφανίζουν προβλήματα. Η έλλειψη μόνωσης ή/και περιοδικής αντικατάστασης των υπαρχόντων στις ταράτσες των σχολικών κτηρίων, η μη έγκαιρη ή/και πλημμελής αντιμετώπιση προβλημάτων από υγρασία όπου εμφανίζεται πολλαπλασιάζει το πρόβλημα, με αποτέλεσμα να έχουμε περιπτώσεις πτώσης σοβάδων και ψευδοροφών.

 Για όλους αυτούς τους λόγους μέσα από την επιστολή απαιτήθηκε: 

Να ελεγχθούν άμεσα όλα τα σχολικά κτήρια, με προτεραιότητα από τα παλιότερα στα νεότερα.

Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι και όχι μόνο οπτικοί/μακροσκοπικοί, από τις αρμόδιες τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολικά κτήρια. Ο ουσιαστικός ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων να γίνει άμεσα σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια – προσεισμικός έλεγχος – έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – ασφαλής ηλεκτρολογική εγκατάσταση – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης).

Να γίνει συγκεκριμένος σχεδιασμός για ανέγερση νέων σχολείων, σύγχρονων και αντισεισμικών, για την κάλυψη όλων των αναγκών, συμπεριλαμβανομένης της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, βρεφονηπιακών σταθμών και Ειδικής Αγωγής.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr